Eskilstuna stadsmuseum

Lek i Lilla stadsmuseet

Eskilstuna stadsmuseum utmed Eskilstunaån.
Ångmaskinhallen, Eskilstuna stadsmuseum.

Eskilstuna stadsmuseum är ett stadshistoriskt svenskt museum beläget på Faktoriholmarna i centrala Eskilstuna. I huset som idag är stadsmuseet låg förut Carl Gustafs stads gevärsfaktori och byggnaden kallas därför Faktoriet. Museet öppnade 1979, då under namnet Faktorimuseet.

Basutställningar:

  • Lilla stadsmuseet I Lilla stadsmuseet upptäcker barn och vuxna Eskilstunas historia tillsammans. Här står leken i centrum. Handla på Rinmanstorget, skyffla kol i ångbåten, klä sig kungligt i slottet och klättra på Eskilstunaindustrins skorstenar. Utställningen är utformad för barn mellan tre och tio år.
  • Ångmaskinhallen Här finns ett ånglok, en ångbrandspruta, en lokomobil och en stor mängd ångmaskiner från stadens industrier. Ångmaskinerna är körbara och några gånger om året kan du se dem igång.
  • Mekaniska verkstaden Svarvar, pressar, hyvlar och fräsar – i den mekaniska verkstaden finns maskiner som användes Eskilstuna i början av 1900-talet.
  • Faktotum I experimentutställningen Faktotum kan du själv experimentera med produkter tillverkade i Eskilstuna. Spaka lastaren, rita en spegelstjärna och tävla i låslabyrinten.
  • Slottet som försvann Utställningen berättar om slottet som fanns i Eskilstuna men som brann ner 1680. Vilka bodde på slottet? Hur såg det ut? Och vad finns kvar idag?
  • Eskilstunas 1700-tal Kliv in i 1700-talets Eskilstuna! Peruker och vackra klänningar, pest och blodiglar, kungamord och stadsmodeller. Här finner du allt ifrån hemskheter och elände till kärlek, mod, kämpaglöd och vackra tyger.
  • Värjor, sablar och huggare En utställning med smidda klingor till värjor, sablar och huggare. Runt fyrtio Eskilstunatillverkade blankvapen är utställda.
  • Laddat - om vapen tillverkade i Eskilstuna Mellan 1813 och 2009 tillverkades över två miljoner vapen i Eskilstuna. Många av dem i huset som idag är stadsmuseet. Utställningen Laddat berättar om fyra av dessa vapen, från tillverkning till användning.

Eskilstuna stadsmuseum arbetar också med kulturmiljö- och byggnadsvård, dokumentationer och pedagogisk verksamhet. I museets samlingar finns omkring 70 000 föremål och 350 000 fotografier som speglar Eskilstunas historia.

Till museet hör Faktoriet, Rademachersmedjorna, Lagersbergs säteri, Sörmlandsgården och Ångslupen Gerda.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]