Eskilstuna stadsmuseum

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lek i Lilla stadsmuseet

Eskilstuna stadsmuseum utmed Eskilstunaån.
Ångmaskinhallen, Eskilstuna stadsmuseum.

Eskilstuna stadsmuseum är ett stadshistoriskt svenskt museum beläget på Faktoriholmarna i centrala Eskilstuna. I huset som idag är stadsmuseet låg förut Carl Gustafs stads gevärsfaktori och byggnaden kallas därför Faktoriet. Museet öppnade 1979, då under namnet Faktorimuseet.

Basutställningar:

Lilla stadsmuseet I Lilla stadsmuseet upptäcker barn och vuxna Eskilstunas historia tillsammans. Här står leken i centrum. Handla på Rinmanstorget, skyffla kol i ångbåten, klä sig kungligt i slottet och klättra på Eskilstunaindustrins skorstenar. Utställningen är utformad för barn mellan tre och tio år.

Ångmaskinhallen Här finns ett ånglok, en ångbrandspruta, en lokomobil och en stor mängd ångmaskiner från stadens industrier. Ångmaskinerna är körbara och några gånger om året kan du se dem igång.

Mekaniska verkstaden Svarvar, pressar, hyvlar och fräsar – i den mekaniska verkstaden finns maskiner som användes Eskilstuna i början av 1900-talet.

Faktotum I experimentutställningen Faktotum kan du själv experimentera med produkter tillverkade i Eskilstuna. Spaka lastaren, rita en spegelstjärna och tävla i låslabyrinten.

Slottet som försvann Utställningen berättar om slottet som fanns i Eskilstuna men som brann ner 1680. Vilka bodde på slottet? Hur såg det ut? Och vad finns kvar idag?

Eskilstunas 1700-tal Kliv in i 1700-talets Eskilstuna! Peruker och vackra klänningar, pest och blodiglar, kungamord och stadsmodeller. Här finner du allt ifrån hemskheter och elände till kärlek, mod, kämpaglöd och vackra tyger.

Värjor, sablar och huggare En utställning med smidda klingor till värjor, sablar och huggare. Runt fyrtio Eskilstunatillverkade blankvapen är utställda.

Laddat - om vapen tillverkade i Eskilstuna Mellan 1813 och 2009 tillverkades över två miljoner vapen i Eskilstuna. Många av dem i huset som idag är stadsmuseet. Utställningen Laddat berättar om fyra av dessa vapen, från tillverkning till användning.

Eskilstuna stadsmuseum arbetar också med kulturmiljö- och byggnadsvård, dokumentationer och pedagogisk verksamhet. I museets samlingar finns omkring 70 000 föremål och 350 000 fotografier som speglar Eskilstunas historia.

Till museet hör Faktoriet, Rademachersmedjorna, Lagersbergs säteri, Sörmlandsgården och Ångslupen Gerda.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]