Estadi Johan Cruyff

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Estadi Johan Cruyff
Fotbollsarena i Spanien Redigera
010 Ciutat Esportiva Joan Gamper (Sant Joan Despí), camp de gespa i estadi Johan Cruyff.jpg
Sportanläggning Redigera
Uppkallad efterJohan Cruijff Redigera
LandSpanien Redigera
Admi­nis­tra­tivt områdeSant Joan Despí Redigera
Koor­di­na­ter41°22′33″N 2°3′8″E Redigera
ÄgareFC Barcelona Redigera
Idrottfotboll Redigera
Spe­lun­der­laggräsmatta Redigera
OperatörFC Barcelona B Redigera
Invig­nings­da­tum27 augusti 2019 Redigera
InhyserFC Barcelona, FC Barcelona Femení Redigera
Kapacitet6 000 Redigera

Estadi Johan Cruyff är en fotbollsarena i Sant Joan Despí, strax väster om Barcelona (i Katalonien, Spanien). Den är huvudarena i Ciutat Esportiva Joan Gamper, FC Barcelonas träningsanläggning.

Stadion, som har 6 000[1] åskådarplatser, invigdes 2019. Den ersatte då Mini Estadi, klubbens näst största arena som är tänkt att rivas i samband med en planerad ombyggnad av Camp Nou med omgivningar.[1] Arenan har namn efter Johan Cruiff, tidigare spelare och tränare i FC Barcelona, och den används som hemmaplan för både klubbens damsektion – FC Barcelona Femení – och reservlaget FC Barcelona B.

Historia och utformning[redigera | redigera wikitext]

Bygget av arenan var planerat sedan länge. Den är del av Ciutat Esportiva Joan Gamper, träningsanläggningen som invigdes 2006 på mark som varit i klubbens ägo sedan 1989. 2013[2] inköptes den kompletterande fastighetsytan i ena ändan av anläggningen, där man sedan byggde arenan. 2015 levererade arkitektbyrån Batlle i Roig Arquitectes planen för bygget, som därefter genomfördes från september 2017 till 2019.[1] Estadi Joan Cruyff invides 27 augusti 2019.

Arenans 6 000 sittplatser är fördelade på en huvudläktare och tre mindre, omslutande läktare. Alla sittplatserna ligger under skyddande tak.[1] Arenan är inte belägen i själva kommunen Barcelona utan i Sant Joan Despí, strax väster om kommungränsen och i anslutning till dalen där floden Llobregat rinner.

Estadi Johan Cruyff används sedan starten som hemmaplan för klubbens sidolag, inklusive damsektionen och herrarnas B-lag. Den har färre åskådarplatser än Mini Estadi – 6 000 gentemot dryg 15 000 – men anses mer anpassad till de här sidosektionernas normala åskådarbehov. Detta till trots har särskilt damlaget på senare år fått ökad uppmärksamhet, i takt med lagets stora framgångar (2021 vann man den inhemska ligan överlägset, liksom Uefa Women's Champions League)

Referenser[redigera | redigera wikitext]