Estelle Reiner

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Estelle Reiner
FöddEstelle Lebost
5 juni 1914
Bronx, New York, New York, USA
Död25 oktober 2008 (94 år)
Beverly Hills, Los Angeles, Kalifornien, USA
BegravdMount Sinai Memorial Park[1]
Utbildad vidJames Monroe High School
Aktiva år1960–1989
MakeCarl Reiner
(1943–2008; hennes död)
Barn3
SläktingarRob Reiner (son)
IMDb SFDb

Estelle Reiner, född Lebost den 5 juni 1914 i New York i New York, död 25 oktober 2008 i Los Angeles i Kalifornien, var en amerikansk skådespelerska och sångerska. Hon var gift med Carl Reiner och mor till skådespelaren, komikern och regissören Rob Reiner.

Liv och karriär[redigera | redigera wikitext]

Reiner föddes i Bronx i New York och utexaminerades från James Monroe High School. Hon blev bildkonstnär och träffade sin blivande man, Carl Reiner, medan hon arbetade i Catskills med att rita scenuppsättningar för hotellshower. Hon gifte sig med Reiner 1943 och paret fick tre barn; Rob, Lucas och Annie.

I 60-årsåldern blev Reiner kabarésångare och fortsatte i årtionden, fram till bara några år före sin död. Hon studerade skådespeleri med method acting-pionjären Lee Strasberg och med Viola Spolin, den amerikanska modern av improvisation. Hon medverkade i ett antal filmkomedier, bland annat filmen från 1980 Fatso, med Dom DeLuise, som Mrs. Goodman, och 1983 i filmen Dr. Hfuhruhurrs dilemma, med Steve Martin, i rollen som Turist i hiss och i Mel Brooks Det våras för Hamlet som Gruba.

Reiners mest bestående filmroll var i filmen från 1989 När Harry träffade Sally..., där regissören Rob Reiner gav sin mor rollen som kund i en scen med skådespelarna Billy Crystal och Meg Ryan i Katz Delicatessen, där Ryan fejkar det som beskrevs som "en mycket offentlig, (och mycket övertygande), orgasm". Efter att Ryan är klar utbrister Reiner: "I’ll have what she’s having", (översatt: Jag ska be att få samma sak). Kommentaren kom på plats 33 i American Film Institutes lista över topp 100 filmcitat.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Estelle Reiner, 18 augusti 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Find a Grave, läs online.[källa från Wikidata]