Hoppa till innehållet

Esther Kjerner

Från Wikipedia
Esther Kjerner
Född29 oktober 1873[1][2][3]
Klara församling[2], Sverige
Död3 oktober 1952[1][2][3] (78 år)
Sankt Matteus församling[2], Sverige
BegravdSolna kyrkogård
Medborgare iSverige
Utbildad vidKonstfack
Kungliga Akademien för de fria konsterna
Académie Colarossi
SysselsättningMålare, grafiker
FöräldrarKarl Kjerner[2]
Emilie Kjerner[2]
SläktingarHildur Kjerner (syskon)
Redigera Wikidata

Esther Emilia Léontine Kjerner, född den 29 oktober 1873 i Stockholm, död den 3 oktober 1952 i Stockholm, var en svensk målare och grafiker.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Kjerner var elev vid Tekniska skolan och vid Konstakademin 1890–1895 dessutom studerade hon etsning för Axel Tallberg 1895–1896. Hon lämnade Sverige tillsammans med Eva Bagge hösten 1896, de vistades först under vintern i Rom och sökte sig 1897 till Frankrike där de målade en tid vid kusten av Bretagne. Därefter for de till Paris och tecknade modell på Académie Colarossi.

Sin debut gjorde Kjerner på en utställning 1898 på Svenska konstnärernas förening och hon deltog senare i utställningar med Sveriges allmänna konstförening samt samlingsutställningar i München, Budapest och USA. Tillsammans med Eva Bagge och Anna Nordgren ställde hon ut på en ateljéutställning i Stockholm 1907.

Hon uppmärksammades dock först omkring 1940 för stilleben och lyriska parklandskap, målade med utpräglad känsla för stoff och valör och influerade av äldre holländskt och franskt måleri. Det var ett mycket konsekvent och vitalt livsverk, som redovisades, när hennes första separatutställning ordnades 1941 i Stenmans konstsalong.

Kjerner är representerad vid Nationalmuseum[4], Göteborgs konstmuseum[5], Prins Eugens Waldemarsudde, Örebro läns museum, Norrköpings konstmuseum, Kalmar konstmuseum[6], Gävle museum och Eskilstuna konstmuseum.

Hon var dotter till överläkaren Karl Kjerner och Emilie Magnell, och syster till konstnären Hildur Kjerner. De är begravda på Solna kyrkogård.[7]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] läs online, rkd.nl , läst: 23 augusti 2017.[källa från Wikidata]
  2. ^ [a b c d e f] Esther E L Kjerner, Svenskt biografiskt lexikon, läs online.[källa från Wikidata]
  3. ^ [a b] Esther Kjerner, RKDartists (på engelska), läs online.[källa från Wikidata]
  4. ^ Nationalmuseum
  5. ^ Göteborgs konstmuseum
  6. ^ Kalmar konstmuseum
  7. ^ FinnGraven

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]