Ett päron till farsa firar jul

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ett päron till farsa firar jul
(National Lampoon's Christmas Vacation)
GenreKomedi
RegissörJeremiah S. Chechik
ProducentSteve Golin
Tom Jacobson m.fl.
ManusJohn Hughes
SkådespelareChevy Chase
Beverly D'Angelo
Juliette Lewis
OriginalmusikAngelo Badalamenti
ProduktionsbolagWarner Bros.
Hughes Entertainment
PremiärUSA 1 december 1989 (USA)
Speltid97 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
Intäkter71 320 000 amerikansk dollar
FöregångareEtt päron till farsa på semester i Europa
UppföljareEtt päron till farsa i Las Vegas
IMDb SFDb Elonet

Ett päron till farsa firar jul (engelska: National Lampoon's Christmas Vacation) är en amerikansk komedifilm från 1989 i regi av Jeremiah S. Chechik. I huvudrollerna som familjen Griswold ses Chevy Chase, Beverly D'Angelo, Juliette Lewis och Johnny Galecki. Filmen hade biopremiär i USA den 1 december 1989[1] och Sverigepremiär den 9 november 1990.[2]

Som familjens överhuvud anstränger sig Clark W. Griswold att få familjen att följa amerikanska jultraditioner, till exempel försöker han täcka hela huset med bländande ljusdekorationer. Filmen har kommit att bli ett traditionellt inslag i TV-tablån kring juletid i många länder.

Filmen är den tredje i filmserien Ett päron till farsa. Tidigare filmer är Ett päron till farsa! (1983) och Ett päron till farsa på semester i Europa (1985). Efterföljande filmer är Ett päron till farsa i Las Vegas (1997) och Ett päron till farsa: Nästa generation (2015).

Handling[redigera | redigera wikitext]

I den tredje filmen om familjen Griswold och deras misslyckade semesterfiranden ska familjen stanna hemma och fira jul tillsammans. Något som är lättare sagt än gjort. För att få igång det perfekta julfirandet har familjemedlemmar från alla håll och kanter bjudits in, men när objudna släktingar börjar komma går julfirandet helt överstyr.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Detta är den enda Ett päron till farsa-filmen som inte inkluderar Lindsey Buckinghams låt "Holiday Road". I dess ställe finns sången "Christmas Vacation" som skrevs för filmens räkning av låtskrivarduon Barry Mann och Cynthia Weil samt framförs av Mavis Staples.

Filmen är en del i en serie, de övriga filmerna är Ett päron till farsa (1983), Ett päron till farsa på semester i Europa (1985), Ett päron till farsa i Las Vegas (1997) och Ett päron till farsa: Nästa generation (2015).

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Musik i filmen i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Christmas Vacation” (på engelska). Box Office Mojo. 1 december 1989. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=christmasvacation.htm. Läst 4 september 2016. 
  2. ^ ”National Lampoon's Christmas Vacation” (på engelska). Svensk filmdatabas. 9 november 1990. http://sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?type=MOVIE&itemId=17504. Läst 4 september 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]