Europa Universalis

Från Wikipedia
Europa Universalis
År2000
UtvecklareParadox Development Studio
UtgivareStrategy First (Nordamerika)
Typhoon Games (Hongkong)
Genrestorstrategi
Antal spelare1-flera
FormatWindows
SpelmotorEuropa Engine
Spelserie
SpelserieEuropa Universalis (spelserie)
UppföljareEuropa Universalis II
Distribution
USA12 november 2001
Datorspelsportalen

Europa Universalis (EU), och uppföljarna Europa Universalis II ("EU2"), Europa Universalis III samt Europa Universalis IV, är datorspel skapade av Paradox Entertainment. Det första spelet baseras på ett tidigare existerande brädspel.

Spelaren tar i spelet på sig rollen som en av Europas stormakter, och spelet sträcker sig från slutet av medeltiden till början av industrialismen. Under den här tiden är det spelarens uppgift att skapa ett så framgångsrikt rike som möjligt, genom diplomati, krig, kolonisering av Nya världen etc.

Spelet är ett realtidsbaserat strategispel, dock går det när som helst att pausa för att utföra order i lugn och ro, vilket gör det likt ett turbaserat spel.

Den största skillnaden mellan ettan och tvåan är att tvåan utspelar sig under en längre tidsrymd. Medan det första spelet tar sitt avstamp vid Columbus upptäckt av Amerika 1492 går 300 år framåt, för att avslutas mitt i franska revolutionen 1792, börjar det andra spelet redan 1419 och slutar först 400 år senare, då Napoleonkrigen är över och industrialismen så sakta börjar ta vid 1819.

Paradox Interactive gav ut Europa Universalis III den 26 januari 2007 i Sverige och den 23 januari i Nordamerika. I denna instans av Universalis kan man för första gången använda sig av 3D-grafik likt den i Totalwar-serien och Civilization. Detta spel utspelar sig mellan 1453 och 1792.

Uppföljaren Europa Universalis IV släpptes den 13 augusti 2013, med förbättrad grafik, smartare artificiell intelligens och integrerat flerspelarspelstöd via Steam.

Andra spel från Paradox Interactive, som grundar sig på i princip samma idé:

Med hjälp av ett privatproducerat konverteringsprogram kan man även fortsätta att spela EU2-spel i Victoria (och då börja detta spel där det förra slutade, 1819/1820), vilket alltså gör det möjligt att genom de fyra spelen Crusader Kings, Europa Universalis II, Victoria - An Empire Under the Sun och Hearts of Iron II: Armageddon spela sig igenom ett europeiskt lands något modifierade historia från 1066 till 1964.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]