Europeiska politiska gemenskapen

Från Wikipedia
Uppslagsordet ”EPG” leder hit. För tekniken, se Elektronisk programguide.
Europeiska politiska gemenskapen
Deltagande länder
Bildad2022
TypSamarbetsorganisation
Betjänad regionEuropa
Det första mötet i Prag, Tjeckien, den 6 oktober 2022.

Europeiska politiska gemenskapen (EPG) är sedan oktober 2022 ett forum för diskussion mellan stats- eller regeringscheferna för de demokratiska länderna i Europa. Syftet är att främja politisk dialog och politiskt samarbete och stärka säkerheten, stabiliteten och välståndet i Europa.[1] Det första mötet inom EPG hölls i Prag, Tjeckien, den 6 oktober 2022 mot bakgrund av Rysslands invasion av Ukraina 2022. Ett andra möte hölls i Moldavien den 1 juni 2023. Ytterligare möten har hållits i Spanien och Storbritannien.

Samtliga länder inom Europarådet (inklusive samtliga medlemsstater inom Europeiska unionen) deltar i EPG.[2] EPG är inte ett beslutande organ, utan en informell sammanslutning som är tänkt att utgöra ett forum för diskussion mellan Europas demokratiska ledare.

Deltagande länder[redigera | redigera wikitext]

Totalt 47 länder deltar i Europeiska politiska gemenskapen, inklusive samtliga medlemsstater inom EU.[3]

Storbritanniens deltagande[redigera | redigera wikitext]

Storbritannien, som lämnade EU den 1 februari 2020, deltog i EPG med viss motvilja vid det första mötet i oktober 2022. Den brittiska regeringen krävde dock att mötet skulle tona ned alla kopplingar till EU, till exempel genom att inte ha några EU-flaggor vid evenemanget eller låta EU-ledarna Charles Michel och Ursula von der Leyen inta en ledande roll vid mötet.[4] Den brittiska regeringen ville även att EPG:s namn skulle ändras till ”Europeiska politiska forumet” för att inte förväxlas med de tidigare Europeiska gemenskaperna och förslaget om bildandet av en europeisk politisk gemenskap från 1950-talet, något som dock inte hörsammades.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]