Europeiska stödkontoret för asylfrågor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Europeiska stödkontoret för asylfrågor är en EU-myndighet vars säte finns i ValettaMalta.[1] Stödkontoret förkortas EASO efter engelska namnet European Asylum Support Office. Beslut om inrättande togs genom antagandet av förordning (EU) nr 439/2010 den 19 maj 2010 och invigningen skedde den 19 juni 2011.

EASO bistår Europeiska unionens medlemsstater i satsningar för att genomföra en mer sammanhållen och rättvis asylpolitik, till exempel genom att hjälpa till med att kartlägga god praxis, anordna utbildning på EU-nivå och förbättra tillgången till korrekt information om ursprungsländerna. Det tillhandahåller även tekniskt och operationellt stöd till medlemsstater som ställs inför ”särskild press” och mottar ett stort antal asylansökningar genom att ställa expertteam i asylfrågor till förfogande och på så sätt bidra till att underlätta för dessa medlemsstaters system.

Representanter för Europeiska kommissionen och EU:s medlemsstater ingår i stödkontorets i styrelse. Verkställande direktör Rob Visser ansvarar för den dagliga ledningen av stödkontoret. EASO har ett nära samarbete med de nationella myndigheterna för asylfrågor, FN:s flyktingkommissariat (UNHCR), Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter samt Europeiska byrån för förvaltningen av det operativa samarbetet vid Europeiska unionens medlemsstaters yttre gränser (Frontex).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "What is EASO". Arkiverad 13 november 2015 hämtat från the Wayback Machine. easo.europa.eu. Läst 13 november 2015. (engelska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]