Eurovision Song Contest 2006

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Eurovision Song Contest 2006
Feel The Rhythm
Image-Lordi performing at the ESC 2007 (2).jpg
Lordi Under eurovisionfinalen
Datum
Semifinal 18 maj 2006
Final 20 maj 2006
Arrangemang
Plats Grekland Aten, Grekland
Arena Olympiahallen
TV-bolag ERT
Programledare Maria Menounos och Sakis Rouvas
Bidrag
Vinnare Finland Finland, Lordi med "Hard Rock Hallelujah"
Röstningssystem
Varje land ger 1-8, 10 och 12 poäng till de 10 favoritbidragen
Antal bidrag 37 länder; 23 i semifinalen, 24 i finalen (varav 14 var direktkvalificerade och 10 kom från semifinalen)
Debutanter Armenien Armenien
Återvändande ingen
Tillbakadragande Österrike Österrike
Ungern Ungern
Serbien och Montenegro Serbien och Montenegro
Noll poäng Ingen
Eurovision Song Contest
◄ 2005Eurovision Song Contest 20062007 ►

Eurovision Song Contest 2006 var den femtioförsta Eurovision Song Contest som sändes från Olympiahallen i Greklands huvudstad Aten den 18 maj (semifinal) och 20 maj (final). Det var det nationella TV-bolaget ERT som var huvudsändare. Tävlingen hölls i Grekland eftersom Helena Paparizou vunnit för Grekland året före. Sakis Rouvas och Maria Menounos var programledare. Mottot för årets upplaga var Feel the rhythm. Paparizou medverkade i pausunderhållningen och sjöng sin radiohit "Mambo".

Vann gjorde Finland med låten "Hard Rock Hallelujah" framförd av Lordi. Finland fick 292 poäng i finalen, vilket blev nytt poängrekord (fram till 2009).

2006 kom en jubileumsbok vid namn The offical fan book med historik över de 50 första åren i tävlingens historia.

Tävlingsupplägg[redigera | redigera wikitext]

Röstningen[redigera | redigera wikitext]

Omröstningen hade 2005 fått kritik för att ha varit utdragen i och med att 39 länder då lämnade poäng. Till detta år ändrades systemet så att poäng 1 till 7 visades direkt på skärmen medan röstavlämnaren för respektive land endast läste upp 8, 10 och 12 poäng.

Utmärkande bidrag[redigera | redigera wikitext]

Finland tog detta år sin första seger med det uppseendeväckande bidraget Hard Rock Hallelujah av metalbandet Lordi. Förutom att det var Finlands första seger (de hade väntat på segern i 45 år) så var det också första gången ett hårdrocksband vann tävlingen. Finlands bidrag var kontroversiellt och olika religiösa grupper beskyllde bandet för att vara satanister, det hade till och med gjorts försök att få bidraget diskvalificerat innan tävlingen, vilket inte lyckades.

Finland slog också det tidigare poängrekordet som Ukraina satte 2004 med 12 poäng. Detta rekord behöll de fram till 2009 då Norge slog dem med hela 95 poängs marginal. Gruppen vann över Ryssland med 44 poängs skillnad.

Två av årets bidrag handlade om själva tävlingen. Tidigare hade bara den belgiska gruppen Telex Eurovision gjort det 1980. Det var det isländska bidraget Congratulations, vilket dock inte tog sig till final, och det litauiska bidraget We are the Winners. Litauerna hade innan tävlingen sågats totalt på flera håll och många blev chockade då de först tog sig till final och sedan kom på sjätteplats. Vid framförandet i finalen buades de ut av större delen av publiken eftersom flera andra förhandsfavoriter inte hade tagit sig vidare från semifinalen.

För fjärde gången i Eurovisionens historia förekom en twist, denna gång från Danmark men den nådde bara till artondeplats. De tre tidigare twisterna kom från Storbritannien 1981, Jugoslavien 1983 och Turkiet 1991.

Sist i finalen kom maltesiske Fabrizio Faniello som var en hårsmån från att bli poänglös men räddades på slutet genom att få sin enda poäng från Albanien.

Lettland var det första landet någonsin som sjöng a cappella, dvs. det fanns ingen förinspelad musik utan de sjöng musiken själva.

Ralph Siegel slog sitt eget rekord genom att för sjuttonde gången få med en komposition till den internationella finalen, denna gång för Schweiz.

Debutanter & tillbakadraganden[redigera | redigera wikitext]

Årets debutant var Armenien som var ett av de länder från semifinalen som gick vidare till finalen där de sedan blev åtta. En liknande debut gjorde Albanien 2004 då de tog sig till final och blev sjua.

Serbien och Montenegro drog sig ur tävlingen eftersom man inte kunde bestämma sig för vem man skulle skicka till Aten. De tävlade således aldrig med något bidrag på scenen, men de avlämnade röster precis som alla andra. När Jovana Janković, uppläsaren för Serbien & Montenegro, avlämnade landets röster sade hon: "...we don't have a song for you this year, but we promise that next year we will give you the best one." Året därpå vann just Serbien. Serbien-Montenegro blev den 6 juni 2006 uppdelat i två stater, (Serbien och Montenegro), som från och med 2007 tävlar var för sig. Eftersom Serbien och Montenegro, som varit direktkvalificerade till finalen, inte ställde upp gick Kroatien, som kom på elfte plats i 2005 års tävling, direkt till finalen.

Österrike valde att avstå då de ansåg att framförandet spelade mer roll än själva låtarna. Ungern valde att avstå, mest troligt på ekonomiska grunder.

Arrangemang[redigera | redigera wikitext]

Biljetterna till Eurovision Song Contest släpptes den 27 februari men servern klarade inte av det hårda trycket och fick avbrytas. Ett nytt försök gjordes den 1 mars då alla 15 000 finalbiljetter sålde slut på 20 minuter.

EBU bestämde att max 40 länder fick delta. Detta beslut hävdes inför 2007 års tävling.

Beslutet om i vilken arena tävlingen skulle hållas var satt till att tas 25 juni 2005, men beslutet sköts upp till den 18 juli samma år.

För första gången någonsin, "Spidercam"teknik användes i Eurovision.

Tävlande länder[redigera | redigera wikitext]

38 länder anmälde sig till tävlingen men endast 37 tävlade på scenen (Serbien & Montenegro drog sig ur men röstade ändå). 14 länder var direktkvalificerade till finalen vilket gjorde att 23 länder tvingades kvala om de tio sista platserna i finalen. De 14 direktkvalificerade länderna bestod av "The Big Four", värdlandet Grekland och de länder som kommit på plats 2-6,8-11 i finalen i 2005 års tävling. Semifinalen sändes den 18 maj och finalen den 20 maj 2006.

Kontroverserna kring Island[redigera | redigera wikitext]

Årets största skandaler bjöd isländska Silvía Nótt på. Före semifinalen hade hon kallat den holländska trion för en grupp "slynor och prostituerade" ("sluts and prostitutes"), vilket blev dokumenterat på band av journalister på plats. Samtidigt kallade hon svenska Carola för en "ful subba" ("ugly bitch") och smällde till en av journalisterna. På en presskonferens fick hon av en reporter frågan om det inte var osportsligt av henne att uttrycka sig på det sättet. Nótt förnekade att hon hade sagt något sådant, trots att det fanns dokumenterat, och blev arg på journalisten som hade ställt frågan och krävde att denne skulle lämna lokalen. När denne vägrade, ryckte en av Nótts livvakter in och bar ut journalisten över sin axel. Senare visade det sig dock att journalisten var en inhyrd skådespelare.

Före semifinalen anklagade hon Carola för att ha apat efter hennes koncept, och vad Nótt menade med detta har aldrig blivit klart då bidragen inte alls hade några likheter med varandra. Under en av repetitionerna sjöng Nótt "I'll fucking win" vilket var ett regelbrott eftersom bidrag i Eurovisionen inte får innehålla svordomar. Till seminfinalen ändrade hon detta till "I'll freaking win".

Under veckan som ledde fram till tävlingen svor och skällde hon på scenarbetarna och under själva framträdandet i direktsändning blev Nótt utbuad - än värre än Litauens bidrag. Hennes framträdande bjöd på ett avancerat uppträdande där hon exempelvis åkte rutschkana på scenen, talade i en telefon, var överdrivet sminkad och hade på sig en stor fjäderskrud.

När det stod klart att bidraget inte hade gått vidare till finalen anklagade Nótt Carola på nytt, denna gång för att ha stulit sin finalplats genom att ha haft en sexuell förbindelse med Svante Stockselius, ett påstående som hon i efterhand tog tillbaka. Hon anklagades även för att ha attackerat Carola i efterhand och att en av hennes livvakter hade sparkat sönder dörren till Carolas hotellrum. Carola menade att detta var en avsiktlig attack medan Nótt menade att dörren var bräcklig och att det hela var en olyckshändelse.

Det var nära att hon blev diskvalificerad för sitt uppträdande men EBU valde att ge henne en "grov varning". Ett av kraven för att hon skulle få stanna var att hon inte fick komma i närheten av Carola.

I efterhand fortsatte Nótt att förneka allt hon hade gjort och hävdade att hon hade varit offer för en smutskastningskampanj. Hon hotade med att stämma både Eurovisionen och grekisk TV och utmanade dem samtidigt att visa klippen där hon skulle ha burit sig illa åt om de nu verkligen fanns (vilket de också gjorde).

Det som inte framgick vare sig för organisatörerna eller publiken var att Nótt endast var en roll spelad av Ágústa Eva Erlendsdóttir.

Semifinalen[redigera | redigera wikitext]

Semifinalen sändes den 18 maj 2006. Serbien och Montenegro drog sig ur tävlingen men var ändå ett av de röstande länderna.

Nr Land Artist Sång Översättning Språk Placering Poäng
1  Armenien André "Without Your Love" Engelska 6 150
2  Bulgarien Mariana Popova "Let Me Cry" Engelska 17 36
3  Slovenien Anzej Dezan "Mr Nobody" Engelska 16 49
4  Andorra Jennifer "Sense tu" Utan dig Katalanska 23 8
5  Vitryssland Polina Smolova "Mama" Engelska 22 10
6  Albanien Luiz Ejlli "Zjarr e ftohtë" Eld och kyla Albanska 14 58
7  Belgien Kate Ryan "Je t'adore" Jag älskar dig Engelska,Franska 12 69
8  Irland Brian Kennedy "Every Song is a Cry for Love" Engelska 9 79
9  Cypern Annette Atani "Why Angels Cry" Engelska 15 57
10  Monaco Séverine Ferrer "La Coco Dance" Franska 21 14
11  Makedonien Elena Risteska "Ninanajna" Engelska, Makedoniska 10 76
12  Polen Ich Troje "Follow My Heart" Engelska, Polska, Spanska, Tyska, Ryska 11 70
13  Ryssland Dima Bilan "Never Let You Go" Engelska 3 217
14  Turkiet Sibel Tüzün "Süper Star" Engelska, Turkiska 8 91
15  Ukraina Tina Karol "Show Me Your Love" Engelska 7 146
16  Finland Lordi "Hard Rock Hallelujah" Engelska 1 292
17  Nederländerna Treble "Amambanda" Engelska, Påhittat 20 22
18  Litauen LT United "We are the Winners" Engelska 5 163
19  Portugal Nonstop "Coisas de nada" Meningslösa saker Engelska, Portugisiska 19 26
20  Sverige Carola "Invincible" Engelska 4 214
21  Estland Sandra Oxenryd "Through My Window" Engelska 18 28
22  Bosnien och Hercegovina Hari Mata Hari "Lejla" Bosniska 2 267
23  Island Silvia Night "Congratulations" Engelska 13 62

Finalen[redigera | redigera wikitext]

Finalen hölls i Olympiahallen, Aten, Grekland. De tio bäst placerade föregående år (Q) och de fyra stora (4Q) - Frankrike, Spanien, Storbritannien och Tyskland - var direktkvalificerade. Resterande tio bidrag kvalificerade sig via semifinalen (SF). Serbien och Montenegro drog sig ur tävlingen men var ändå ett av de röstande länderna.

I finalen användes telefonröster i de flesta länderna som resultat förutom Monaco och Albanien.

Omröstningen i finalen bjöd inte på någon spänning detta år. Bosnien–Hercegovina ledde efter första röstningsomgången men Finland tog över ledningen i omgången efter och drygade ut den successivt. Finland var aldrig särskilt hotat av Ryssland som kom tvåa. Efter att Sverige hamnat på 19:e plats i 2005 års tävling lyckades Carola få upp Sverige på en femte plats det här året. De sista åren på decenniet blev dock ett stort fall för Sveriges del.

Nr Land Artist Sång Översättning Språk Placering Poäng Kval.
1  Schweiz Six4one "If We All Give a Little" Engelska 16 30 Q
2  Moldavien Arsenium & Natalia Gordienko "Loca" Galen Engelska, Spanska 20 22 Q
3  Israel Eddie Butler "Together We are One" Engelska, Hebreiska 23 4 Q
4  Lettland Cosmos "I Hear Your Heart" Engelska 16 30 Q
5  Norge Christine Guldbrandsen "Alvedansen" Älvdansen Norska 14 36 Q
6  Spanien Las Ketchup "Bloody Mary" Spanska 21 18 4Q
7  Malta Fabrizio Faniello "I Do" Engelska 24 1 Q
8  Tyskland Texas Lightning "No No Never" Engelska 14 36 4Q
9  Danmark Sidsel Ben Semmane "Twist of Love" Engelska 18 26 Q
10  Ryssland Dima Bilan "Never Let You Go" Engelska 2 248 SF
11  Makedonien Elena Risteska "Ninanajna" Engelska, Makedoniska 12 56 SF
12  Rumänien Mihai Trăistariu "Tornerò" Jag kommer tillbaka Engelska, Italienska 4 172 Q
13  Bosnien och Hercegovina Hari Mata Hari "Lejla" Bosniska 3 229 SF
14  Litauen LT United "We are the Winners" Engelska, Franska 6 162 SF
15  Storbritannien Daz Sampson "Teenage Life" Engelska 19 25 4Q
16  Grekland Anna Vissi "Everything" Engelska 9 128 Q
17  Finland Lordi "Hard Rock Hallelujah" Engelska 1 292 SF
18  Ukraina Tina Karol "Show Me Your Love" Engelska 7 145 SF
19  Frankrike Virginie Pouchain "Il était temps" Det var dags Franska 22 5 4Q
20  Kroatien Severina "Moja štikla" Mina stilettklackar Kroatiska 12 56 Q
21  Irland Brian Kennedy "Every Song is a Cry for Love" Engelska 10 93 SF
22  Sverige Carola "Invincible" Engelska 5 170 SF
23  Turkiet Sibel Tüzün "Süper Star" Turkiska, Engelska 11 91 SF
24  Armenien André "Without Your Love" Engelska 8 129 SF

Resultatlista[redigera | redigera wikitext]

Semifinalen[redigera | redigera wikitext]

Televoting Resultat
Total Score Slovenia Andorra Romania Denmark Latvia Portugal Sweden Finland Belgium Croatia Serbia and Montenegro Norway Estonia Ireland Malta Lithuania Cyprus Netherlands Switzerland Ukraine Russia Poland United Kingdom Armenia France Belarus Germany Spain Moldova Bosnia and Herzegovina Iceland Monaco Israel Albania Greece Bulgaria Macedonia Turkey
Deltagande Armenien 150 2 3 12 12 12 3 7 12 3 3 12 7 7 12 2 10 3 10 8 10
Bulgarien 36 1 8 4 5 8 3 6 1
Slovenien 49 1 6 7 5 2 2 2 7 3 4 7 3
Andorra 8 8
Vitryssland 10 1 6 3
Albanien 58 1 2 7 3 10 2 2 1 3 5 7 12 3
Belgien 69 5 7 3 2 5 3 3 5 7 2 1 7 4 3 2 4 6
Irland 79 3 5 4 4 1 4 3 1 6 6 6 4 3 2 1 2 8 1 2 7 5 1
Cypern 57 4 4 1 3 7 7 1 2 10 4 12 2
Monaco 14 3 2 1 8
Makedonien 76 8 1 8 10 6 8 10 12 5 8
Polen 70 3 1 2 7 1 8 2 10 5 1 3 2 4 6 4 4 3 2 2
Ryssland 217 4 4 7 1 12 7 7 6 2 3 6 4 10 4 8 12 10 1 12 8 12 12 5 12 4 6 12 5 12 5 4
Turkiet 91 10 6 8 1 10 8 10 8 12 3 6 1 8
Ukraina 146 2 6 8 6 10 2 2 5 4 3 3 6 6 10 6 10 10 3 10 3 5 2 8 4 3 2 7
Finland 292 10 10 5 10 8 8 12 10 10 8 8 12 10 10 10 7 6 5 6 8 12 12 5 8 12 10 5 8 12 7 8 7 7 6
Nederlänerna 22 2 4 1 3 4 1 2 5
Litauen 163 6 5 3 4 10 5 4 8 7 5 3 5 8 12 4 5 5 4 10 10 6 1 6 2 8 4 1 6 4 2
Portugal 26 12 7 7
Sverige 214 7 8 6 12 5 12 10 5 4 4 10 7 8 12 5 2 4 4 4 3 7 6 6 5 4 7 7 6 10 8 6 5 4 1
Estoland 28 2 7 8 5 1 5
Bosnien & Hercegovina 267 12 1 12 8 2 6 10 12 6 12 12 12 1 6 2 3 5 8 12 8 7 5 4 5 6 3 10 1 8 7 12 1 10 6 10 10 12
Island 62 7 1 3 6 7 1 2 7 5 2 7 5 1 6 1 1

Finalen[redigera | redigera wikitext]

Televoting Resultat
Total Score Slovenia Andorra Romania Denmark Latvia Portugal Sweden Finland Belgium Croatia Serbia and Montenegro Norway Estonia Ireland Malta Lithuania Cyprus Netherlands Switzerland Ukraine Russia Poland United Kingdom Armenia France Belarus Germany Spain Moldova Bosnia and Herzegovina Iceland Monaco Israel Albania Greece Bulgaria Macedonia Turkey
Deltagare Schweiz 30 1 12 3 4 6 4
Moldavien 22 12 3 3 2 1 1
Israel 4 4
Lettland 30 3 4 8 4 1 2 8
Norge 36 1 6 2 5 3 7 1 1 3 4 1 2
Spanien 18 12 6
Malta 1 1
Tyskland 36 3 3 1 1 3 3 7 5 5 5
Danmark 26 8 3 6 1 8
Ryssland 248 4 6 8 2 12 7 7 12 3 7 5 3 10 5 5 12 8 2 12 10 1 12 2 12 6 7 10 6 5 12 4 8 10 8 5
Makedonien 56 6 8 8 4 7 8 3 6 6
Rumänien 172 5 3 6 2 10 6 6 2 5 4 4 4 6 10 1 10 1 1 4 3 6 4 7 3 5 12 12 2 2 10 2 7 2 2 3
Bosnien & Hercegovina 229 12 7 8 2 10 10 6 12 12 8 2 4 2 8 12 10 6 4 5 6 4 7 1 5 3 12 2 12 6 7 12 12
Litauen 162 3 7 7 10 4 3 8 4 6 3 5 8 12 1 4 6 5 5 8 10 6 1 4 4 10 7 3 4 1 3
Storbritannien 25 2 4 1 1 2 2 8 3 1 1
Grekland 128 1 10 4 1 10 6 8 3 12 5 5 7 8 5 2 8 1 1 8 12 7 4
Finland 292 8 10 4 12 8 6 12 8 10 7 12 12 10 7 10 5 7 8 7 8 12 12 8 7 10 10 6 7 12 7 12 5 6 7
Ukraina 145 2 5 3 5 12 1 2 4 2 5 1 2 7 6 1 10 6 10 10 3 8 5 6 2 6 5 3 5 8
Frankrike 5 2 3
Kroatien 56 10 10 6 2 12 4 10 2
Irland 93 1 4 2 5 4 5 5 4 2 7 6 4 6 4 3 2 2 8 3 1 4 1 10
Sverige 170 7 8 5 10 7 8 7 5 3 1 10 7 7 6 5 2 6 2 7 4 6 3 5 6 2 3 7 5 5 10 1
Turkiet 91 6 7 12 10 3 12 12 10 1 7 3 4 4
Armenien 129 1 12 2 7 10 8 12 5 10 8 3 8 7 8 10 8 10

Karta[redigera | redigera wikitext]

  Deltagare år 2006, i final
  Deltagare som röstades ut i semifinalerna
  Deltagare från tidigare år, men inte 2006
  Har aldrig deltagit

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Thorsson, Leif; Verhage, Martin (2006). Melodifestivalen genom tiderna. Ny, utökad och reviderad utgåva (2:a uppl). Stockholm: Premium förlag. ISBN 91-89136-29-2 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

GClef.svg Eurovision Song Contest-portalen – portalen för Eurovision Song Contest på svenskspråkiga Wikipedia.