Eurovision Song Contest 2020

Från Wikipedia
Eurovision Song Contest 2020
Open Up!
Datum
Semifinal 112 maj 2020 (Inställd)
Semifinal 214 maj 2020 (Inställd)
Final16 maj 2020 (Inställd)
Arrangemang
Plats Nederländerna, Rotterdam
ArenaRotterdam Ahoy
TV-bolagAVROTROS, NPO, NOS
ProgramledareChantal Janzen
Edsilia Rombley
Jan Smit
Nikkie de Jager (Online)
Bidrag
Röstningssystem
50% Jury
50% Telefonröstning
Antal bidrag41 (Planerade)[1]
Återvändande Bulgarien
 Ukraina
Tillbakadragande Montenegro
 Ungern
Eurovision Song Contest
◄ 2019Eurovision Song Contest 20202021 ►
  Länder som skulle deltagit direkt i finalen.
  Länder som skulle deltagit i semifinalen.
  Länder som tävlat förut men inte deltog 2020.

Eurovision Song Contest 2020 skulle ha blivit den 65:e upplagan av musiktävlingen Eurovision Song Contest men på grund av den pågående pandemin Covid-19 ställdes tävlingen in två månader innan den skulle ha dragit igång. Tävlingen ersattes av programmet Eurovision: Europe Shine a Light. Evenemanget skulle ha arrangerats i Rotterdam, Nederländerna efter att Duncan Laurence vann Eurovision Song Contest 2019 med låten Arcade. Det skulle ha blivit den femte gången Nederländerna anordnat musiktävlingen, och även första gången sedan de anordnade Junior Eurovision Song Contest 2012. Upplagan skulle ha ägt rum i arenan Rotterdam Ahoy och skulle ha bestått av tre shower: semifinalerna den 12 och 14 maj samt finalen den 16 maj.

41 länder skulle ha deltagit i tävlingen, inklusive Ukraina och Bulgarien som skulle ha återvänt efter att de drog sig tillbaka året innan.

Den 18 mars 2020 meddelande EBU att tävlingen ställdes in på grund av det rådande läget kring Coronavirusutbrottet 2019–2021.[2] Det var första året sedan starten 1956 som Eurovision Song Contest inte hölls.

EBU, tillsammans med AVROTROS, NPO och NOS, sände den 16 maj 2020 ett direktsänt program från Hilversum, Nederländerna. I programmet, Eurovision: Europe Shine a Light, hyllades alla bidrag som var tänkta att tävla i Eurovision Song Contest 2020 och tidigare Eurovision-deltagare bjöds in för att uppträda med kända bidrag från runt om i Europa. Programledarna var desamma som skulle ha programlett Eurovision Song Contest 2020[3]. I Sverige valde Sveriges Television (SVT) att sända en egen tävling vid namn Eurovision: Sveriges 12:a där tittarna fick rösta på de icke-svenska bidragen för att se vem som var favorit hos svenskarna.[4]

Plats[redigera | redigera wikitext]

Värdarenan Rotterdam Ahoy. (Bild från 2016)

Förberedelserna inför organiseringen av Eurovision Song Contest 2020 började dagen efter att Nederländerna vunnit. EBU:s högste ansvarige chef Jon Ola Sand lämnade då över dokument och ett USB-minne till AVROTROS, Nederländernas ansvariga TV-bolag. AVROTROS ska tillsammans med Nederlandse Omroep Stichting (NOS) och Nederlandse Publieke Omroep (NPO) producera Eurovision Song Contest 2020.

Budgivningsfasen och val av värdstad[redigera | redigera wikitext]

Enligt Mark Rutte, Nederländernas premiärminister, la flera borgmästare bud på att få arrangera tävlingen genom att skicka textmeddelanden, så tidigt som direkt efter Duncan Laurences vinst. Den 30 augusti 2019 blev det bekräftat att Rotterdam vann budgivningen.

De städer som visade intresse för att arrangera tävlingen var:

Färgkod:  †  Värdarena  ‡   Nominerade

Stad Arena Kapacitet Noteringar
Arnhem GelreDome 41 000 Bud tillsammans med Nijmegen och region Veluwe.

GelreDome är utrustad med ett utfällbart tak och var en av värdarenorna i UEFA Euro 2000.

's-Hertogenbosch Brabanthallen 11 000 Budet var främjat av provinsen Noord-Brabant och av städerna Breda, Eindhoven, Tilburg och Helmond.
Maastricht MECC Maastricht 20 000 Limburgs provins stöttar budet.
Rotterdam Ahoy Rotterdam 16 426 Värdarenan för Junior Eurovision Song Contest 2007 och för Nationaal Songfestival år 2000, 2001 och 2003 och för andra stora TV-sända event som MTV EMA år 1997 och 2016.

Zuid-Hollands provins samt kommunerna Dordrecht och Haag stöttar budet.

Utrecht Jaarbeurs 11 000 Värdarenan för Nationaal Songfestival åren 1974 och 1975.

Staden Zwolle visade också intresse för att arrangera tävlingen, men nekades då deras arena – IJsselhallen – inte passade för Eurovision eftersom den har för lågt i tak, men också för att den inte har tillräckligt stor kapacitet.

Produktionen[redigera | redigera wikitext]

Eurovision Song Contest 2020 var en samarbetsproduktion mellan tre nederländska TV-bolag; AVROTROS, Nederlandse Omroep Stichting (NOS) och Nederlandse Publieke Omroep (NPO) som har tre olika roller inom produktionen. Sietse Bakker och Inge van de Weerd var exekutiva producenter medan Emilie Sickinghe och Jessica Stam var vice exekutiva producenter. I augusti 2019 presenterades det att Marnix Kaart och Marc Pos var regissörer till alla tre livesändningar tillsammans med Gerben Bakker som var showchef.

Större händelser kring Eurovisionen[redigera | redigera wikitext]

Effekter av Coronavirusutbrottet 2019–2021[redigera | redigera wikitext]

I början av år 2020 utbröt en epidemi av coronavirussjukdomen (COVID-19) i Kina och spreds därefter till andra länder runt om i världen. Den 6 mars gjorde NPO, det nederländska programföretaget, ett uttalande där man meddelade: Eurovision-arrangörerna ska följa råd från hälsomyndigheterna när de ska fatta beslut om tävlingen. I Danmark ställdes samtliga nöjesevenemang in i syfte att begränsa spridningen av viruset. Detta resulterade i att den danska nationella finalen hölls utan någon publik. Representanter från Sverige, Finland, Italien, Schweiz, Grekland och Israel avstod från att delta i delegationschefernas möte den 9 mars. Jon Ola Sand deltog i mötet på distans eftersom en resebegränsning lagts på EBU-personalen fram till 13 mars sedan en anställd misstänkts bära på viruset. Den israeliska representanten Eden Alene meddelade att hon inte skulle resa till Nederländerna för att filma sitt vykort som en försiktighetsåtgärd mot COVID-19. Det israeliska tv-bolaget sade att de skulle försöka hitta ett annat sätt att filma hennes vykort.[5]

Den 13 mars gjorde EBU följande uttalande: EBU följer noggrant situationen kring spridningen av Coronaviruset och håller sig uppdaterad med de senaste råd och riktlinjer från WHO och de nationella hälsomyndigheterna. Men med två månader fram till de tre live-showerna, den 12, 14 och 16 maj, är det fortfarande för tidigt att fatta några slutliga beslut. Med detta i åtanke fortsätter vi att arbeta tillsammans som ett team om förberedelser för att vara värd för den 65:e Eurovision Song Contest i Rotterdam. De nederländska medierna rapporterade att EBU och organisationskommittén för ESC 2020 hade flera potentiella scenarier på bordet för att hålla tävlingen:

 • Skjuta upp tävlingen till ett senare datum
 • Hålla tävlingen bakom stängda dörrar utan publik

Borgmästaren i Rotterdam uppgav att ett slutligt beslut skulle fattas cirka 5–6 april för att se hur saker utvecklats i Europa och hur stor spridning Coronaviruset fått.[6]

Den 18 mars 2020 meddelande EBU att tävlingen ställdes in på grund av det rådande läget kring Coronavirusutbrottet 2019–2021. Tävlingen beräknades att återkomma 2021. Referensgruppen för tävlingen undersökte möjligheten att låta de bidrag från varje land som valts för tävlingen 2020 få delta.[2]

Möjlighet för USA att se Eurovision på Netflix[redigera | redigera wikitext]

Streamingtjänsten Netflix signerade ett kontrakt med EBU i juli 2019 som skulle tillåta dem att visa Eurovision Song Contest 2020 på tjänsten i USA.

Länder som önskat debutera men nekats[redigera | redigera wikitext]

 •  Kazakstan – Den 22 november 2018 uppgav tävlingens exekutiva producent Jon Ola Sand att Kazakstans deltagande i Eurovision behövde diskuteras av tävlingens referensgrupp. Kazakstan blev dock inbjuden till Junior Eurovision Song Contest 2018 av samma referensgrupp, men detta har ingen påverkan på stora Eurovisionen.
 •  Kosovo – Mentor Shala, högste direktör i det kosovanska TV-bolaget Radio Television of Kosovo (RTK), meddelade att TV-bolaget fortfarande drev frågan om EBU-medlemskap framåt och att de hoppades på att debutera i Eurovision 2020. RTK förhandlade om ett medlemskap i EBU men detta nekades efter en omröstning där 400 röstade ja till medlemskap och 673 nej till medlemskap (och 113 valde att avstå) som ägde rum 28 juni 2019.[7]
 •  Liechtenstein – I augusti 2019 publicerade 1FLTV att de uteslöt en möjlig debut i Eurovision år 2020. TV-bolaget hade försökt att bli en EBU-medlem under en längre tid men pausade ansökan eftersom en nyckelperson inom bolaget, Peter Köbel, oväntat avled. Det skulle även påverkat Liechtensteins regering ekonomiskt att medverka i Eurovision Song Contest.

Icke deltagande länder[redigera | redigera wikitext]

 •  Andorra – I mars 2019 berättade Andorras TV-bolag Ràdio i Televisió d'Andorra (RTVA) att de öppnade för ett samarbete med det katalanska TV-bolaget Televisió de Catalunya (TVC) i framtida upplagor av Eurovision. Dessa två TV-bolag samarbetade då Andorra debuterade i tävlingen år 2004. Den 22 maj 2019 bekräftade dock RTVA att de inte skulle delta i tävlingen år 2020.
 •  Bosnien och Hercegovina – Den 28 december 2018 uppgav Lejla Babović, Bosnien och Hercegovinas delegationschef, att deras mål var att återvända till tävlingen 2020, men detta var svårt att klara då landet hade skulder till EBU och att de inte hade råd att finansiera tävlingen.
 •  Luxemburg – Då Luxemburg inte deltagit i Eurovision sedan 1993, har intresse i nationen uppstått för att åter delta i tävlingen. I maj 2019 meddelade Anne-Marie David att landet skulle återvända till tävlingen och tillsammans med Luxemburgska fans skickade de en ansökan till Luxemburgs TV-bolag RTL Télé Lëtzebuerg (RTL). De senaste åren har dock RTL meddelat att de inte skulle ha råd att anordna Eurovision och en tro på att mindre nationer inte skulle lyckas i den moderna Eurovisionen.
 •  Monaco – Monacos TV-bolag TMC bekräftade i augusti 2019 att de inte skulle delta i Eurovision Song Contest 2020. Monaco deltog senast år 2006.
 •  Montenegro – Montenegro drog sig ur tävlingen med anledning av finansiella problem.[8]
 •  Slovakien – Slovakien valde att inte delta på grund av för lågt intresse bland de slovakiska TV-tittarna.[9]
 •  Turkiet – I augusti 2018 förklarade İbrahim Eren, högste chef i Turkiets TV-bolag Turkish Radio and Television Corporation (TRT), att de inte kan sända en show med sexuellt tvetydiga personer (syftar på Conchita Wurst, vinnaren av Eurovision år 2014) på tider då småbarn fortfarande är vakna. Han lade även till att TRT ogillade det nya röstningssystemet med 50 % telefonröster och 50 % juryröster som introducerades 2009.
 •  Ungern – Ungern drog sig ur tävlingen med anledning av att landets nationella TV-bolag MTVA uttryckte sig negativt mot att tävlingen blivit alltför "HBTQ-vänligt".[10] Man uppgav också att uttagningen A Dal, som kan jämföras med svenska Melodifestivalen, kommer att omorganiseras och inte längre vara landets uttagning till tävlingen.

Återkommande artister[redigera | redigera wikitext]

Land Artist Tidigare år Placering vid

tidigare tillfälle

Placering 2020
 Moldavien Natalia Gordienco1 2006 20:a Tävlingen ställdes in
 San Marino Senhit 2011 16:e (SF) Tävlingen ställdes in
 Serbien Sanja Vučić (Del av gruppen Hurricane) 2016 18:e Tävlingen ställdes in
Ksenija Knežević 2 (Del av gruppen Hurricane) 2015 13:e Tävlingen ställdes in
 Sverige The Mamas 3 2019 5:a Tävlingen ställdes in

1 Tillsammans med Arsenium & Connect-R

2Körsångerska bakom sångaren Knez

3 The Mamas tävlade inte som artister 2019, utan de körade bakom John Lundvik.

Återkommande artister från Junior Eurovision Song Contest[redigera | redigera wikitext]

Destiny representerade Malta i Junior Eurovision Song Contest 2015. Hon vann dessutom det året med låten "Not My Soul". Greklands Stefania representerade Nederländerna i Junior Eurovision Song Contest 2016 i Valletta som en del av gruppen Kisses.

Semifinalerna[redigera | redigera wikitext]

Semifinallottningen[redigera | redigera wikitext]

  Länder som skulle tävlat i Semifinal 1
  Länder som skulle tävlat i Semifinal 2
  Länder som skulle tävlat i finalen och även fått rösta i Semifinal 1
  Länder som skulle tävlat i finalen och även fått rösta i Semifinal 2

Alla länder som skulle ha tävlat detta året, utom "The Big Five" vilka är Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland samt värdlandet Nederländerna, skulle ha kvalat sig genom en av två semifinaler. Dessa semifinaler skulle ha hållits den 12 maj respektive 14 maj 2020. Resultatet av respektive semifinal skulle ha avgjorts genom en kombination av jury- och tittarröster, som adderas samman istället för att kombineras. Totalt skulle 35 länder ha tävlat i semifinalerna och dessa skulle ha delats upp så att 17 respektive 18 länder skulle ha tävlat i varje semifinal.

Uppdelningen av vilka länder som skulle tävla i respektive semifinal skedde vid en så kallad semifinallottning, som ägde rum den 28 januari 2020. Inför denna lottning gjorde man en uppdelning av länderna i olika grupper. Dessa grupper baserades på röstningsmönster i tävlingen. Under lottningen splittrades varje grupp upp i två: en för varje semifinal. Anledningen till att denna uppdelning görs är att minska möjligheten till grannlands- och diasporaröstning. Varje land fick även lottat ifall man ska tävla i semifinalens första eller andra starthalva. Först efter alla länder har valt ut artist och bidrag sätts startordningen av tävlingsproducenterna. Nedan presenteras länderna i respektive grupp:

Grupp 1 Grupp 2 Grupp 3 Grupp 4 Grupp 5

Semifinal 1[redigera | redigera wikitext]

Nr Land Artist Bidrag Språk
1  Sverige The Mamas Move Engelska
2  Vitryssland VAL Da vidna Vitryska
3  Australien Montaigne Don't Break Me Engelska
4  Nordmakedonien Vasil You Engelska
5  Slovenien Ana Soklič Voda Slovenska
6  Litauen The Roop On Fire Engelska
7  Irland Lesley Roy Story of My Life Engelska
8  Ryssland Little Big Uno Engelska, Spanska
9  Belgien Hooverphonic Release Me Engelska
10  Malta Destiny All of My Love Engelska
11  Kroatien Damir Kedžo Divlji vjetre Kroatiska
12  Azerbajdzjan Efendi Cleopatra Engelska
13  Cypern Sandro Running Engelska
14  Norge Ulrikke Attention Engelska
15  Israel Eden Alene Feker Libi Engelska, Amhariska, Arabiska, Hebreiska
16  Rumänien Roxen Alcohol You Engelska
17  Ukraina Go_A Solovey Ukrainska

Semifinal 2[redigera | redigera wikitext]

Nr Land Artist Bidrag Språk
1  Grekland Stefania Superg!rl Engelska
2  Estland Uku Suviste What Love Is Engelska
3  Österrike Vincent Bueno Alive Engelska
4  Moldavien Natalia Gordienco Prison Engelska
5  San Marino Senhit Freaky! Engelska
6  Tjeckien Benny Cristo Kemama Engelska
7  Serbien Hurricane Hasta La Vista Serbiska
8  Polen Alicja Empires Engelska
9  Island Daði og Gagnamagnið Think About Things Engelska
10  Schweiz Gjon's Tears Répondez-moi Franska
11  Danmark Ben & Tan Yes Engelska
12  Albanien Arilena Ara Fall from the Sky Engelska
13  Finland Aksel Looking Back Engelska
14  Armenien Athena Manoukian Chains on You Engelska
15  Portugal Elisa Medo de sentir Portugisiska
16  Georgien Tornike Kipiani Take Me As I Am Engelska
17  Bulgarien Victoria Tears Getting Sober Engelska
18  Lettland Samanta Tīna Still Breathing Engelska

Finalen[redigera | redigera wikitext]

Nr Land Artist Bidrag Språk
i.u.  Frankrike Tom Leeb The Best in Me Engelska, Franska
 Italien Diodato Fai rumore Italienska
 Spanien Blas Cantó Universo Spanska
 Storbritannien James Newman My Last Breath Engelska
 Tyskland Ben Dolic Violent Thing Engelska
23  Nederländerna Jeangu Macrooy Grow Engelska

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
 1. ^ https://eurovision.tv/story/41-countries-eurovision-2020-rotterdam
 2. ^ [a b] ”Eurovision song contest ställs in”. SVT Nyheter. 18 mars 2020. https://www.svt.se/kultur/eurovision-song-contest-stalls-in. Läst 18 mars 2020. 
 3. ^ Granger, Anthony (1 april 2020). ”Eurovision: Europe Shine a Light To Be Broadcast Live From Hilversum” (på brittisk engelska). Eurovoix. https://eurovoix.com/2020/04/01/eurovision-europe-shine-a-light-to-be-broadcast-live-from-hilversum/. Läst 5 april 2020. 
 4. ^ ”Klart för Eurovision-vecka i SVT”. SVT Nyheter. 3 april 2020. https://www.svt.se/kultur/svt-sander-eurovision-vecka. Läst 13 april 2020. 
 5. ^ ”Eurovision 2020: Several scenarios in relation to coronavirus”. Eurovisionworld. 6 mars 2020. https://eurovisionworld.com/esc/eurovision-2020-several-scenarios-in-relation-to-coronavirus. Läst 18 mars 2020. 
 6. ^ News, Eurovision; News, Participants; Participants, Eurovision; Fans (13 mars 2020). ”EBU's statement regarding ESC 2020 after Coronavirus outbreak” (på amerikansk engelska). Eurovision News, Polls and Information by ESCToday. http://esctoday.com/179411/ebus-statement-regarding-esc-2020-after-coronarvirus-outbreak/. Läst 18 mars 2020. 
 7. ^ Argyriou, Giannis (28 juni 2019). ”Changes in the EBU statutes have not been aprooved - Kosovo can't apply for full membership of EBU” (på amerikansk engelska). Eurovision News | Music | Fun. https://eurovisionfun.com/en/2019/06/changes-in-the-ebu-statutes-have-not-been-aprooved-kosovo-cant-apply-for-full-membership-of-ebu/. Läst 9 juli 2019. 
 8. ^ News, Eurovision; News, Participants; Participants, Eurovision; Fans (15 november 2019). ”Montenegro: RTCG releases a statement regarding its Eurovision withdrawal” (på amerikansk engelska). Eurovision News, Polls and Information by ESCToday. http://esctoday.com/177952/montenegro-rtcg-releases-a-statement-regarding-its-eurovision-withdrawal/. Läst 18 mars 2020. 
 9. ^ Herbert, Emily (5 juni 2019). ”Slovakia: No Return to the Eurovision Song Contest in 2020” (på brittisk engelska). Eurovoix. https://eurovoix.com/2019/06/05/slovakia-eurovision-song-contest-2020/. Läst 18 mars 2020. 
 10. ^ ”Ungern hoppar av Eurovision: ”För bögig””. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/a/GGJOrQ. Läst 18 mars 2020. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]