Hoppa till innehållet

Eva Swartz

Från Wikipedia
Eva Swartz
Eva Swartz 2013.
FöddEva Birgitta Swartz
15 april 1956 (68 år)
NationalitetSverige Svensk
MakeSalvatore Grimaldi
SläktingarRichard Swartz (bror)

Eva Birgitta Swartz Grimaldi, född 15 april 1956,[1] är en svensk VD, styrelseledamot och utredare verksam inom media och kultur.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Swartz Grimaldi har haft en rad chefsroller inom TV-branschen. 1987 började på produktionsblaget Voff Television där hon var med och producerade några av TV3:s allra tidigaste program (bl.a. Nattpatrullen) 1990 blev hon redaktör för TV4-produktionen JeopardyMeter Film & Television där hon stannade i sju år som producent (bl.a Äntligen hemma) och TV-chef. I två år var hon VD för bolaget.

Den 1 april 1998 lämnade hon Meter för att bli underhållnings- och drama-chef på TV4.[2] Under hennes tid som underhållningschef satsade kanalen på format som Vem vill bli miljonär[3] och Farmen[4]. I januari 2002 blev hon programdirektör och vice VD för TV4.[5][6]

Eva Swartz Grimaldi blev VD för bokförlaget Natur & Kultur den 15 april 2005.[7][8]

Swartz Grimaldi utsågs den 28 juni 2007 av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth till ordförande för utredningen om framtidens kulturpolitik i Sverige.[9][10]

Sommaren 2012 lämnade Eva bokförlaget Natur & Kultur för att övergå i egen verksamhet.

Swartz Grimaldi är ordförande i Apotea AB och Michaël Berglund AB samt styrelsemedlem i Stockholms Konserthus, SBB i Norden och Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen.

Swartz Grimaldi har även varit ordförande i Doberman AB, Norstedts AB, och styrelsemedlem i bl.a. Storytel, Svenska Filminstitutet, Nobelstiftelsens mediebolag Nobel Media och Stockholms universitet.

Hon har även varit informationsansvarig för Italienska kulturinstitutet och arbetat som tolk och översättare.

Familj[redigera | redigera wikitext]

Eva Swartz Grimaldi är gift med italienskättade industrimannen Salvatore Grimaldi och bor i Villa Geber i Diplomatstaden, Stockholm. Hon ingår i Norrköpingssläkten Swartz, liksom statsminister Carl Swartz, och är syster till författaren Richard Swartz samt syssling till IT-profilen Oscar Swartz.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

  • Sverige H.M. Konungens medalj i guld av 12:e storleken (2020) för framstående insatser inom svenskt kultur- och samhällsliv.[11]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Jan Scherman
Programdirektör, TV4 Media
2002–2005
Efterträdare:
Tobias Bringholm
Företrädare:
Lars Grahn
Verkställande direktör, Natur & Kultur
15 april 2005–2012
Efterträdare:
Per Almgren