Eve of Destruction

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Eve of Destruction
Singel av Barry McGuire
Från albumet 'Eve of Destruction'
Utgiven1965
FormatGrammofon
GenreFolkrock
Längd3:38
SkivbolagDunhill
LåtskrivareP.F. Sloan
ProducentLou Adler
P. F. Sloan
Steve Barri
Singlar
Barry McGuire
"Upon a Painted Ocean"
(1965)
"Eve of Destruction"
(1965)
"This Precious Time"
(1965)
Album
Eve of Destruction

"Eve of Destruction" är en protestsång skriven av P.F. Sloan 1965. Flera artister har spelat in den, men den mest kända inspelningen är av Barry McGuire. Den inspelningen gjordes 12-15 juli 1965 och släpptes på marknaden av Dunhill Records. De medverkande musikerna var yrkesmusiker från Los Angeles: P.F. Sloan på gitarr, Hal Blaine på trummor och Larry Knechtel på bas. Sången på skivan lades till som en grov mix och det var inte menat som en slutgiltig version, men en kopia av inspelningen läckte ut till DJ:s som började spela den.[1] Låten blev en succé direkt och de andra tilltänkta inspelningarna gjordes aldrig. Den amerikanska rapparen Eve använde ett tag låtens titel som artistnamn.

Billboard[redigera | redigera wikitext]

Under veckan då låten släpptes var den på 30:e plats på Cash Box listorna och nummer 103 på Billboard listorna. Den 12 augusti släppte Dunhill LP:n Barry McGuire Featuring Eve of Destruction. LP:n nådde sin topp vid plats nummer 37 på Billbordalbumslistan under veckan och avslutades 25 september. Samma dag gick singeln till första plats på båda listorna. McGuire gick aldrig högre än topp-40 på Billboard Hot 100.

The Byrds tackade nej[redigera | redigera wikitext]

The Byrds hade först blivit erbjuden att spela in sången och vart tänkt att vara en hit för Bob Dylan, men de tackade nej. The Turtles, en annan Los Angeles-grupp som ofta spelade in låtar som The Byrds' tackade nej till, spelade in den istället. Deras version gjordes som en del av ett album som spelades in strax före McGuire's version. Den kom 1970 in på Billboard Hot 100 på 100:e plats.

Sångens innehåll[redigera | redigera wikitext]

Sången är en varning för den närstående apokalypsen och anses av många vara en typisk protestsång. Den uttryckte den frustration och den rädsla som många unga människor kände under kalla kriget, Vietnamkriget, kärnvapenupprustningen och den amerikanska medborgarrättsrörelsen.

Motangrepp på sången[redigera | redigera wikitext]

Sången fick hård kritik från både konservativa och demokrater. Från högern släppte gruppen The Spokesmen ett "svarsalbum" med namnet "The Dawn of Correction". Några månader senare släppte Barry Sadler den patriotiska sången "Ballad of The Green Berets".

Coverversioner[redigera | redigera wikitext]

I slutet av 1970-talet spelade det Los Angeles-baserade punkbandet The Dickies in en cover av "Eve of Destruction". Johnny Thunders har även spelat den på konserter, samtidigt som kanadensiska punkbandet D.O.A. också gjorde en cover på sången samt släppte den med sitt album från 2004 Live Free Or Die. 1997 gjorde det australienska bandet Screaming Jets en cover på sitt album 'World Gone Crazy.

Peter Himmelstrand skrev en text på svenska som heter Vår värld ska gå under, som i inspelning av Thorstein Bergman [2] låg på Svensktoppen i två veckor under perioden 6-13 november 1965 med placeringarna 5-8 [3]

Låten i filmer och TV-serier[redigera | redigera wikitext]

Censur[redigera | redigera wikitext]

Efter terrorattackerna i USA den 11 september 2001 blev "Eve of Destruction" listad som en låt som inte borde spelas på radio en tid efter, då den kunde väcka känslor.

Om texten[redigera | redigera wikitext]

  • "You’re old enough to kill, but not for votin’" ("du är gammal nog att döda, men inte att rösta"); den tidens lagar i USA (utom i fyra delstater), hade 21 och inte 18 som rösträttsålder.
  • "And even the Jordan River has bodies floatin’" beskriver konflikterna i Mellanöstern.
  • Sången beskriver även Selma, Alabama där den blodiga söndagen 1965 utspelade sig.
  • ""Ah, you may leave here, for four days in space, but when you return, it's the same old place" ("Du kan lämna detta ställe för fyra dagar i rymden, men då du återvänder är det samma gamla plats). Det beskriver hur rymdfarkosten Gemini 4 i juni 1965 användes för en fyra dagar lång rymdresa.

Listplaceringar[redigera | redigera wikitext]

Lista (1965-1966) Topplacering
Nederländerna Nederländerna 3 [4]
Norge Norge 1 [5]
Företrädare:
Help! av The Beatles
Billboard Hot 100, listetta
25 september 1965 (en vecka)
Efterträdare:
Hang on Sloopy av The McCoys

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Eve of Destruction xanga.com
  2. ^ ”Svensk mediedatabas”. http://smdb.kb.se/catalog/id/001461747. Läst 20 maj 2011. 
  3. ^ Svensktoppen - 1965
  4. ^ ”Listplacering”. http://dutchcharts.nl/showitem.asp?interpret=Barry+McGuire&titel=Eve+Of+Destruction&cat=s. Läst 20 maj 2011. 
  5. ^ ”Listplacering”. http://norwegiancharts.com/showitem.asp?interpret=Barry+McGuire&titel=Eve+Of+Destruction&cat=s. Läst 20 maj 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]