Evin Rubar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Evin Rubar, född 14 december 1975, är en prisbelönt svensk tv-journalist av kurdisk härstamning, som väckt uppseende med sina kontroversiella dokumentärer om bland annat muslimska skolor, "extremfeminism" och ROKS (Riksorganisationen Kvinnojourer Sverige) i Sverige. ROKS ordförande fick i sviterna av det här avgå, bl.a. eftersom många kvinnojourer krävde det och flera gick ur riksorganisationen. En annan anledning till att ROKS ordförande avgick var den mängd hotelser hon drabbades av efter att programmet hade sänts. Tv-reportaget Könskriget sändes i två avsnitt i Dokument inifrån i SVT i maj 2005. Del 2 tilldelades journalistpriset Guldspaden, och Evin Rubar utnämndes för reportaget till "Årets förnyare" vid utdelningen av Kristallen 2005.

Del 1 av Könskriget fälldes i mars 2006 av Granskningsnämnden för Radio och TV då inslag då det ansågs bryta mot kravet på opartiskhet. Granskningnämnden anklagades dock för jäv av Evin Rubar och projektledare Johan Brånstad, då granskningsnämndsledamoten Lena Adelsohn-Liljeroth var styrelsemedlem i en ROKS-jour.[1]

Den 13 maj 2007 sändes Rubars dokumentär Det svenska sveket om myndigheters, politikers och organisationers syn på barnaga mot invandrarbarn. Dokumentären gav bilden av att svenska myndigheter var rädda för att hjälpa de drabbade barnen på grund av att det kunde stämpla dem som rasister. Ett flertal intervjuade personer gav uttryck för sådana tankar.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

  • 2003 Stiftelsen Staten och Rättens journalistpris för I skolans våld
  • 2003 Guldspaden för "i skolans våld"
  • 2005 TV-priset Kristallen i kategorin "Årets förnyare"
  • 2005 Guldspaden för Könskriget del 2, Dokument inifrån


Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Jävig ledamot när "Könskriget" fälldes" Dagens Nyheter, 23 mars 2006