Evo Morales

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Evo Morales

Morales 2011.

Innehar ämbetet
Tillträdde ämbetet 
22 januari 2006
Vicepresident Álvaro García Linera
Företrädare Eduardo Rodríguez

Född Juan Evo Morales Ayma
26 oktober 1959 (56 år)
Isallawi nära Orinoca, provinsen Oruro, Bolivia
Politiskt parti Movimiento al Socialismo
Religion Katolik[1] / Incanism[2]

Juan Evo Morales Ayma, född 26 oktober 1959 i Isallawi nära Orinoca, provinsen Oruro, är en boliviansk politiker och landets president sedan den 18 december 2005. Han är Bolivias 80:e president. Han är även ledare för det socialistiska partiet MAS (Movimiento al socialismo). Han leder även en lös sammanslutning av kokaodlande bönder från landets ursprungsbefolkning som motsätter sig försöken från Bolivias och USA:s regeringar att utrota kokaodlingen.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Morales är den förste presidenten av indianskt (aymaraindian) ursprung i Bolivia, där folkmajoriteten tillhör ursprungsbefolkningar. Morales är dessutom den första presidenten i boliviansk historia som fått mer än 50 procent av rösterna i ett val. Sedan han tillträdde som president har Morales såväl hyllats som hånats för sin vana att bära stickade tröjor även i officiella sammanhang, något som symboliserar skillnaden mellan den traditionella kostymklädda politikereliten i Bolivia och den folkliga rörelsen som Morales leder.

I presidentvalet 2002 kom Morales på andra plats, vilket väckte stort uppseende i Bolivias politiska liv och i hela världen.

Hans politik har starka socialistiska inslag och han kämpar bland annat för att nationalisera naturtillgångarna i landet samtidigt som han gjort starka uttalanden mot korruptionen. Analfabetismen är ett annat område han lovat satsa hårt på att utrota, då 22 procent i landet varken kan läsa eller skriva.

Efter valsegern i december 2005 reste Morales till Kuba, där han mottogs av Fidel Castro. Castro har utlovat kubansk hjälp med att genomföra en 30 månaders kampanj för att lära fattiga bolivianer att läsa och skriva, sjukvårdssatsningar som riktar sig till eftersatta grupper i Bolivia samt att Kuba gratis skall stå för utbildning av tusentals bolivianska studerande.

Han installerades som president i två ceremonier, dels en aymara-ceremoni vid Titicacasjöns östra strand 21 januari 2006, och dels en mer sedvanlig presidentinstallation i La Paz 22 januari 2006.

I presidentvalet 2009 vann Morales och hans MAS-parti en jordskredsseger med över 62 % av rösterna.[3] 12 oktober 2014 vann Morales sin tredje seger i rad då han fick 60,97 % av rösterna i presidentvalet.

2014 blev Morales världens äldsta professionella fotbollsspelare då han undertecknare ett kontrakt med den bolivianska fotbollsklubben Sport Boys Warnes.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Agencia Boliviana de Informacion
  2. ^ Evo Morales consecrated Spiritual Leader of Native Religion
  3. ^ http://www.dn.se/nyheter/varlden/morales-utropade-seger-i-valet-1.1008817

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Företrädare:
Eduardo Rodríguez
Bolivias president
2006-
Efterträdare:
nuvarande