Ex-gay

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ex-gay är ett engelskspråkigt begrepp för en person som varit homosexuell eller bisexuell, men som av sig själv och omvärlden betraktas som denne "ändrat sig" till heterosexuell eller asexuell. Ex-gay-rörelsen är en rörelse för att homo- och bisexuella skall bli heterosexuella eller sluta med aktiv homosexualitet/bli asexuella.[1][2]

Det är framför allt religiösa organisationer som deltar i ex-gay-rörelsen.

Begreppet är kontroversiellt. Många i HBT-rörelsen betraktar det som ett uttryck för heteronormativitet och anser det som en nedvärdering av homo- och bisexualitet.

HBT-rörelsen motarbetar spridning av ex-gay-vittnesbörd eftersom deras blotta existens hotar rörelsens verklighetsuppfattning och självbild.

Det finns "ex-exgays" inklusive de som tidigare varit i styrelsen för exgay-organisationer.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Just the Facts about Sexual Orientation & Youth” (på engelska). American Psychological Association. http://www.apa.org/pi/lgbt/resources/just-the-facts.aspx. Läst 26 januari 2015. 
  2. ^ ”Bachmann Silent on Allegations Her Clinic Offers Gay Conversion Therapy” (på engelska). ABC News. http://abcnews.go.com/Blotter/michele-bachmann-silent-allegations-clinic-offers-gay-conversion/story?id=14057215. Läst 26 januari 2015.