Ex-gay

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ex-gay är ett engelskspråkigt begrepp för en person som varit homosexuell eller bisexuell, men som av sig själv och omvärlden identifieras som att ha "ändrat sig" till heterosexuell eller asexuell. Ex-gay-rörelsen är en rörelse för att homo- och bisexuella skall bli heterosexuella eller sluta med aktiv homosexualitet/bli asexuella.[1][2]

Det är framför allt religiösa organisationer som deltar i ex-gay-rörelsen.

Begreppet är kontroversiellt. Många i HBT-rörelsen betraktar det som ett uttryck för heteronormativitet och anser det som en nedvärdering av homo- och bisexualitet.

HBT-rörelsen motarbetar spridning av ex-gay-vittnesbörd eftersom deras blotta existens hotar rörelsens verklighetsuppfattning och självbild.

Det finns "ex-exgays" inklusive de som tidigare varit i styrelsen för exgay-organisationer.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Just the Facts about Sexual Orientation & Youth” (på engelska). American Psychological Association. http://www.apa.org/pi/lgbt/resources/just-the-facts.aspx. Läst 26 januari 2015. 
  2. ^ ”Bachmann Silent on Allegations Her Clinic Offers Gay Conversion Therapy” (på engelska). ABC News. http://abcnews.go.com/Blotter/michele-bachmann-silent-allegations-clinic-offers-gay-conversion/story?id=14057215. Läst 26 januari 2015.