Expeditionen som försvann

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Expeditionen som försvann
OriginaltitelAngoisse à Touboutt-Chan
La frousse aux trousses
FörlagDupuis
Utgiven1988
HuvudpersonerSpirou
Nicke
Spip
SerieSpirou
Antal sidor44
ISBN2-8001-1619-6
Upphovsmän
ManusförfattarePhilippe Vandevelde, "Tome"
TecknareJean-Richard Geurts, "Janry"
FärgläggareStéphane De Becker, "Stuf"
SkapareFrançois Robert Velter, "Rob-Vel"
Originalpublicering
Publicerad iLe Journal de Spirou
Publikationsdatum1988
SpråkFranska
Översättning
FörlagCarlsen Comics
Datum1989
VolymVolym 36 i Spirous äventyr
ISBN91-510-4871-X
ÖversättareStellan Nehlmark
Kronologi
FöregångareSpirou i New York, 1987
UppföljareDårarnas dal, 1989

Expeditionen som försvann, fransk originaltitel: La frousse aux trousses, är det fyrtionde seriealbumet i den tecknade serien Spirou. Albumet, som först gavs ut i albumform 1988, är skrivet av Tome och tecknat av Janry. Det var de belgiska serieskaparnas åttonde album i Spirouserien sedan de tog över arbetet efter Nic & Cauvin.

Äventyret publicerades först under den franska originaltiteln Angoisse à Touboutt-Chan i tidningen Le Journal de Spirou 1988, varefter det gavs ut i albumform under titeln La frousse aux trousses. På svenska gavs albumet först ut 1989 i översättning av Stellan Nehlmark.

Expeditionen som försvann är den första delen av två i ett äventyr som avslutas i albumet Dårarnas dal.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Spirou och Nicke har för avsikt att göra en expedition till Touboutt-Chan, ett område i Asien liknande Nepal, där de två forskarna Adrien Maginot och Günter Siegfried försvann på 1930-talet då de letade efter en mytisk dal som ett fredlöst folk förvisats till. För att finansiera resan får de hjälp av en doktor som vill hjälpa sina patienter att bli av med deras hicka genom att utsätta dem för skräckupplevelser.

Till sin hjälp på resan har Spirou och Nicke en sherpa som guidar dem igenom landskapet med alla dess faror. I slutet av albumet befinner sig gruppen i ett avlägset bergsområde under dåliga väderförhållanden. Sherpan faller ner för en klippa och blir hängande över ett starkt vattenflöde som leder ner i avgrunden. Spirou och Nicke räddar sherpan med ett rep men faller själva ner i vattenvirveln och försvinner i djupet. Patienterna, som följt med under resans gång, står förstelnade och tittar på, alla med sin hicka botad.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]