Fälltank

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bukfälltankar till en finsk SAAB 35XS Draken.
Saab A 21R med vingspetstankar.

En fälltank, eller kastbar extratank[1] (engelska: drop tank eller external tank), är en extern bränsletank på flygfarkoster och rymdfarkoster (vanligen flygplan och rymdfärjor) som lossas (och överges) i luften för att minska vikt och luftmotstånd, vanligen efter att tankens bränsle har använts upp, varefter tanken blir parasitmassa[förklaring behövs], eller i nödsituationer där man snabbt behöver minska vikt och luftmotstånd. Fälltankar används främst på stridsflygplan för att öka räckvidden.

Militären har olika benämningar på fälltankar beroende på var de sitter på flygplanet. Under buken heter det bukfälltank, under vingarna heter det vingfälltank och på vingspetsarna heter det vingspetstank.

Fälltankar i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Fälltankar kom först att användas i Sverige under senare 1940-tal på flygplanen Saab 21A[2] och Saab 21R.[1] Dessa fälltankar hade formen av halva vattendroppar och fästes under vingarna mellan bom och kropp. 1951 introducerades en modifikation för attackversionerna av Saab 21A och Saab 21R som gav dem möjligheten att bära fälltankar på vingspetsarna (så kallade vingspetstankar). Detta lediggjorde de undre vingytorna för bomber och raketer. Även dessa fälltankar hade formen av vattendroppar.

Fälltankar som brandbomber[redigera | redigera wikitext]

Något någorlunda unikt som Sverige har gjort är att använda fälltankar som brandbomber. Flera tidiga typer av svenska fälltankar kunde armeras och fällas under flykt som brandbomber.[3] Det gick så långt att man vid flera tillfällen testade att fylla dem med napalm.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Beskrivning över fpl typ 21A, häfte 6 kap L. Beväpning

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Typspalten, J 21R”. Teknikens värld, Flyg, Populär teknik (4): sid. 3. 1948. http://xn--modellvnner-r8a.se/old/1948/TVF_1948-4.pdf. Läst 2021-95-20. ”Planet kan utrustas med kastbara extratankar under vingarna”. 
  2. ^ Flyghistorisk revy, Nr29, SAAB 21. Svensk flyghistorisk förening. 1981. sid. 23. Läst 20 maj 2021 
  3. ^ ”Raketinstallation i Fpl21 A-3. Beskrivning”. https://www.aef.se/Flygvapnet/PDF-dokument/Fpl_21_A3_vapeninstallation.pdf. Läst 20 maj 2021.