Färgämne

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Garn som torkas efter att ha färgats med naturfärgämnen.
För färgämne i betydelsen pigment, se Pigment.

Ett färgämne är ett ämne som används för att ge färg åt ett föremål eller material. I strikt betydelse skiljer man mellan lösliga färgämnen (engelska dyes) och olösliga pigment[1] men ofta används orden synonymt. Vid färgning av papper och textilier, vid betsning med mera används i allmänhet organiska färgämnen, till exempel växtfärger eller syntetiska färger, som är lösliga i vatten, sprit eller liknande.

Det första syntetiska färgämnet, mauvein, framställdes av William Henry Perkin 1856. Detta ledde snabbt till att syntetiska färgämnen ersatte naturfärgämnen i bland annat textilindustrin.

Det finns även ett antal ämnen som används som färgämne i livsmedel, livsmedelsfärgämnen. Dessa ämnen brukar anges som ett E-nummer i innehållsdeklarationen. Många av dessa ämnen är av naturligt ursprung och återfinns i naturligt tillstånd i form av vitaminer, som till exempel riboflavin.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lüneburg, Lennart; Svensson, Olle (1971). Färger och lacker. Stockholm: Lärlingsrådet för måleriyrket i Sverige / Tidens förlag. Sid. 63