Färgfabriken

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Färgfabriken. Skylten pekar mot utställningen i december 2008 av 2008 års Beckerstipendiat, Ulrika Sparre.
Stora utställningssalen
Fasaden mot Liljeholmsviken.

Färgfabriken är en konsthall i Liljeholmen i Stockholms kommun.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Verksamheten startade 1995 på initiativ av Jan Åman, som också var chef till 2008. Den drivs av en stiftelse med Svenska Arkitekters Riksförbund, Alcro-Beckers AB och ColArt Sweden AB som grundare. Huvudsponsor är Lindéngruppen, vars huvudägare Jenny Lindén Urnes är ordförande i Stiftelsen Färgfabrikens styrelse.

Färgfabriken har ambitionen att vara ett ”samtidslaboratorium”, en utställningsplats för konst, arkitektur och samhällsutveckling. Den visar mellan fem och tio utställningar per år och arrangerar samtal, seminarier och föreläsningar. Färgfabriken har arbetat med bland andra konstnärerna John Duncan, Gavin Watson och Ernst Billgren.

Färgfabriken har fortsatt att markera sin ställning som ’samtidslaboratorium’ där både utställningar och seminarier handlar om viktiga dagsaktuella frågor. Bland annat pågår forskningsarbete med att definiera idéer, projekt och strategier inom urban utveckling, jämställdhet, energifrågor och miljö. I samtliga fall handlar det om samarbeten och nätverksbyggen med en rad instanser på både lokal, regional och global nivå. Målet har varit att se vilken roll Stockholm och Sverige skulle kunna spela i ett större globalt perspektiv. Färgfabriken har också etablerat sig som scen för en yngre målgrupp både som diskussion och debattskapare samt genom samarbete med högskolor.
– Stockholms läns landsting, Kulturförvaltningen[1]

Färgfabriken delar varje år ut Beckers konstnärsstipendium till en konstnär.

Lokal[redigera | redigera wikitext]

Konsthallen är inrymd i Palmcrantzska fabriken, en industribyggnad från 1889. I byggnaden fanns till 2009 också en permanent utställning med verk av glaskonstnären, skulptören och målaren Erik Höglund, sedermera flyttad till Karlskrona.

Färgfabriken Norr[redigera | redigera wikitext]

Mellan april 2008 och januari 2011 drev Färgfabriken filialen Färgfabriken Norr i Östersund. Projektet drevs i samarbete med Jämtlands läns landsting och var delvis EU-finansierat. Denna konsthall övertogs i januari 2011 av Jämtlands läns landsting och bytte namn till Exercishallen Norr.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Tjänsteutlåtande 2009-01-07 till landstingets kulturnämnd om kulturstöd för 2008
  2. ^ Pressmeddelande från Färgfabriken Norr/Exercishallen Norr 2011-01-22

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]