Följetongsfilm

Från Wikipedia
Följetongsfilm

Les Vampires, fransk följetongsfilm från 1915, ursprungligen visad i tio delar.


Följetongsfilm eller filmföljetong[1] (engelska: serial film eller movie serial) är en filmad berättelse som del för del (som delar av en följetong) visas på biograf. De olika avsnitten fungerar som kapitel i en skriven berättelse, och kapitelavslutningarna sammanfaller ofta med inledningen av en spännande sekvens i handlingen ("cliffhanger").

Följetongsfilmen var i början av 1900-talet,[2] före televisionens genombrott som underhållningsmedium, en vanlig form av biounderhållning.[3] De olika följetongsavsnitten, som ofta rörde olika typer av äventyrshistorier, var en del av en visning där en långfilm var huvudnumret och nyhetsfilmer fungerade som komplement.

Berättelseformatet efterliknade den tidigare följetongsberättelsen i tidningar och blev även vanligt i radio (se radioföljetong[4]). Exempel på berättelser och filmfigurer som blev kända via filmföljetonger var Blixt Gordon och Stålmannen, i båda fallen figurer som skapats som seriefigurer (i det senare fallet även tecknad på bioduken). Tidiga franska följetongsfilmer är Louis Feuillades Fantômas, Les Vampires och Judex.

I viss mån har såpoperan fortsatt följetongs(film)ens format in i televisionseran.[5] Under tiden före televisionens genombrott användes begreppet "filmföljetong" ibland som förringande benämning på en underhållande men lättviktig film i allmänhet.[6]

Senare betydelse[redigera | redigera wikitext]

Filmföljetong kan under 2000-talet, när kapitelvisade långfilmer är ovanliga på bio, användas som synonym till filmserie, det vill säga en svit av långfilmer baserade på samma grundhistoria och rollfigurer.[7]

Referenser[redigera | redigera wikitext]