Förförstärkare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Förförstärkare med väljare av signalkälla och volymkontroll

Förförstärkaren (försteget) är en del i en förstärkarkedja i en musik-/HiFi-anläggning. Den medger val av signalkälla (CD-spelare, skivspelare, radiotuner, bandspelare etcetera) samt möjlighet att reglera volymen. Den kan ha ytterligare optionella funktioner, som till exempel RIAA-steg (steg med frekvensberoende förstärkning enligt RIAA-standarden för skivspelare), balanskontroll, bas- och diskantreglering, eventuella filter eller en equalizer.

Ofta är förförstärkaren hopbyggd med slutsteget till en integrerad förstärkare men i sammanhang där hög effekt eller en mera flexibel uppbyggnad av anläggningen krävs är enheterna ofta separata.

I PA-anläggningar och inspelningsutrustning ersätts förförstärkaren normalt av ett mixerbord med samma funktioner, men med fler ingångar och större möjligheter att manipulera ljudet.

Förförstärkare som är aktiva har ofta en förstärkning omkring 12 dB (oftast mellan 6 och 20 dB) medan passiva försteg som regel saknar både RIAA-steg och förstärkning och därför bara passar till slutsteg med ovanligt hög ingångskänslighet.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]