Församling (folkbokföring)

Från Wikipedia
Version från den 22 september 2015 kl. 08.51 av Yger (Diskussion | Bidrag)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En församling som folkbokföringsbegrepp är[Uppdatering behövs] fram till 31 december 2015 den minsta geografiskt administrativa indelningen av Sverige utifrån vilken Statistiska centralbyrån före 1995 gjorde årliga folkräkningar. Det innebar att alla personer som är folkbokförda i Sverige är registrerade per kommun, och per församling i kommunen. Före kommunreformen 1971-1974 var församlingen den primära folkbokföringsenheten men var därefter, med kommunen som reell folkbokföringsenhet, mer att se som en rapporteringsenhet.

Folkbokföringen administrerades av Svenska kyrkan fram till den 30 juni 1991 och folkbokföringens församlingar var identiska med den församlingsindelning som Svenska kyrkan tillämpade, men själva folkbokföringen hade inget med medlemskap i Svenska kyrkan att göra.

Riksskatteverket tog över folkbokföringen den 1 juli 1991 men församlingen fortsatte att vara den geografiska indelning och ändringar i församlingsindelningar genom sammanslagningar inom Svensk kyrkan användes av Skatteverket som geografisk indelning.

Från 1 januari 2016 ersätter distrikten församlingar som befolkningsrapporteringsenehter.

Se även