Försoning (film)

Från Wikipedia
Försoning
(Atonement)
GenreDrama
RegissörJoe Wright
ProducentTim Bevan
Eric Fellner
Paul Webster
ManusChristopher Hampton
SkådespelareJames McAvoy
Keira Knightley
Saoirse Ronan
OriginalmusikDario Marianelli
FotografSeamus McGarvey
KlippningPaul Tothill
ProduktionsbolagRelativity Media
StudioCanal
Working Title Films
DistributionUniversal Pictures
Premiär2007
Speltid123 min
LandStorbritannien
SpråkEngelska
IMDb SFDb Elonet
Bild från filminspelningen på stranden i Redcar, föreställande Dunkerque i Frankrike under andra världskriget.

Försoning (originaltitel: Atonement) är en brittisk dramafilm från 2007 av Joe Wright, baserad på Ian McEwans bok med samma namn, med Keira Knightley, James McAvoy och Vanessa Redgrave i rollerna.[1] Filmen var nominerad i sju kategorier vid Oscarsgalan 2008 (bland annat för bästa film och bästa manus av Christopher Hampton), och vann en statyett för bästa originalmusik.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmens inledning utspelar sig på familjen Tallis ägor i England några år före andra världskrigets utbrott, närmare bestämt 1935. Robbie Turner, som under sommaren jobbar i familjens trädgård, inleder en romans med Cecilia Tallis. Men efter en rad missförstånd och en falsk anklagelse från Cecilias 13-åriga lillasyster Briony hamnar Robbie i fängelse för ett brott han inte begått.

Några år senare får Robbie chansen att slippa återstoden av fängelsetiden genom att tjänstgöra som menig i den brittiska armén, och innan han skickas till Frankrike för att strida mot tyskarna får han chansen att återförenas med Cecilia. Båda systrarna Tallis tjänstgör nu på sjukhus i London, men på var sitt håll. Cecilia har brutit alla relationer med systern och resten av familjen efter anklagelserna mot Robbie. Briony börjar successivt inse konsekvenserna av sina anklagelser, och försöker samla mod till att försonas med sin syster.

Roller[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]