Först kom de ...

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Först kom de
OriginaltitelAls die Nazis
Originalspråktyska
LandTyskland
Utgivningsår1946
HuvudpersonerNazisterna och andra personer i Nazityskland

Först kom de ... (tyska: Als die Nazis) är en dikt tillskriven pastor Martin Niemöller (1892–1984), som var motståndare till Adolf Hitler.[1]

Den handlar om hur intellektuella och andra i Nazityskland inte agerade tillräckligt mot regimen tidigare, när nazisterna började föra bort människor. Dikten är återgiven i flera versioner, som handlar om bortförande av kommunister, judar, socialdemokrater, fackföreningsmedlemmar, med flera. Till slut kommer nazisterna även för att hämta diktens jag-person, men då fanns det ingen kvar som kunde protestera (…gab es keinen mehr, der protestieren konnte.[2]).

Texten har funnits i flera olika varianter, och det är ifrågasatt huruvida den skrevs av Niemöller själv. Den publicerades först 1955 i en bok av Milton Mayer och började spridas alltmer i USA under 1960-talet, där raden om kommunisterna brukade utelämnas. Niemöller berättade 1971 att han inte var säker på vilka grupper som ingick i den ursprungliga formuleringen, men han föredrog versionen där kommunister, socialdemokrater/fackanslutna och judar nämns i tur och ordning.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ SR Wallner (22 september 2015). ”En åter aktuell dikt!” (på svenska). Gefle Dagblad. https://www.gd.se/artikel/en-ater-aktuell-dikt. Läst 11 juli 2019. 
  2. ^ Martin-Niemöller-Stiftung