Första asylland

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Första asylland är det första land som en asylsökande reser in till och som omfattas av Dublinförordningen. De länder som omfattas av förordningen är Europeiska unionens medlemsstater, Island, Liechtenstein, Norge, Schweiz och Storbritannien. Som huvudprincip i förordningen ska en asylansökan prövas av det första asyllandet, även om den asylsökande har rest vidare mellan ovannämnda länder. Det första steget i asylprövningen för medlemsstaterna är att fastställa vilken medlemsstat som är ansvarig för ansökan. Om en asylsökande har familj i något av Dublinländerna kan principen om första asylland dock frångås.

Svenska migrationsverket har följande beskrivning. Den som flyr har inte rätt att välja asylland. Tanken är att den som har skyddsskäl ska söka asyl i det första land han/hon kommer till efter flykten, om personen där är skyddad från förföljelse och från att sändas tillbaka till det land man flytt ifrån. En asylsökande som har vistats i ett så kallat första asylland före ankomsten till Sverige återsänds därför dit. Det sker emellertid inte om personen bara rest genom ett annat land utan att stanna där. (Jämför Dublinförordningen.)[1]

Denna princip, tillsammans med det faktum att Sverige inte gränsar till något land där folk förföljs, har för Sverige effekten att ingen kan söka asyl på en svensk ambassad eftersom beskedet blir att man ska söka asyl där man är eller ett grannland. Dessutom beviljas inte turistvisum för medborgare i länder varifrån många asylsökande kommer. Därför kommer de flesta asylsökande i Sverige med flyktingsmugglare och utan pass som hade kunnat visa till vilket land de först anlänt.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Ordförklaringar - Migrationsverket”. www.migrationsverket.se. Arkiverad från originalet den 26 september 2015. https://web.archive.org/web/20150926155816/http://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Ordforklaringar.html. Läst 8 oktober 2015. 
Europeiska flaggan EU-portalen – temasidan för Europeiska unionen på svenskspråkiga Wikipedia.