Förtöjning

Från Wikipedia
Förtöja flera på rätt sätt

Förtöjning är konsten att säkra en båt eller ett skepp vid en brygga eller kaj, så den inte sliter sig sedan man har lagt till.

Förtöjningsgods och övrig utrustning[redigera | redigera wikitext]

På fartyg används upprättstående korta "stolpar", pollare, för att fästa förtöjningarna. På bryggor och kajer används också pollare och ibland förtöjningsringar. Bojar används för att förtöja båtar en bit ut från stranden eller för att hindra den yttre delen av båten från att driva i sida när båten förtöjs vinkelrätt mot bryggan. För tillfälliga förtöjningar i naturhamnar finns bergskilar som kan slås ner i bergsprickor.

Materialet i trossar och rep är ofta polyuretan eller polyamid. Vajrar är vanliga på större fartyg.

Benämningar[redigera | redigera wikitext]

För- och akterförtöjning

Förtöjningarna har olika namn efter var de är fastgjorda på fartyget och kajen. Spring går från fartygets för eller akter mot en midskepps fästpunkt på kajen. Ändor går vinkelrätt mot fartyget eller bort från fartyget. Vid behov anger man om det är förliga eller akterliga förtöjningar. Bilden till höger visar från vänster till höger förända, tvärända, förspring, akterspring, tvärända och akterända.

Tekniker[redigera | redigera wikitext]

När flera fartyg förtöjs vid samma pollare sticker den senast anlända båten förtöjningslinan underifrån genom de andras öglor. På det viset kan valfri förtöjning lossas utan att man behöver flytta de övriga.

Ett spring kan användas för att "bryta" ut eller in båten eller fartyget vid kaj eller brygga med motorkraft.

Akterförtöjning[redigera | redigera wikitext]

Akterförtöjning är ett tåg eller vajer som vid förtöjning utsättes akteröver och i mera långskepps än tvärskepps riktning. Akterförtöjning används också som beteckning på en förtöjning där båtens akter vetter mot land. Motsatsen kallas stävförtöjning.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]