Förtidsröstning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Förtidsröstning eller förhandsröstning är röstning före de officiella valdagarna för personer som inte har möjlighet att rösta under själva valdagen eller valdagarna i den egna vallokalen, såsom sjömän eller medborgare som vistas på annan ort eller utomlands. I vissa länder, såsom nuförtiden i Finland, erbjuds förhandsröstning som ett jämställt alternativ också till dem som kunde rösta på valdagen.

Sedan villkorslös (ingen ursäkt) förtidsröstning i fler och fler val och länder har införs under senare år har röster höjts mot företeelsen som skadlig för demokratin.[1][2]

Förtidsröstning i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Förtidsröstning Kioskflagga.png
Förtidsröstningslokal i Malmö för Europaparlamentsvalet i Sverige 2009

I Sverige kallades förtidsröstningen före valet 2006 för poströstning.

De som inte kan eller vill rösta i sin vallokal på valdagen kan rösta i förtid i utvalda lokaler. Tidigare var dessa främst postkontor, men sedan 2006 är det kommunerna som ansvarar för förtidsröstningen, och man kan rösta på utvalda bibliotek, stadshus eller skolor över hela Sverige.

I dessa lokaler finns valkuvert och valsedlar samt skärmar där det finns pennor för de som önskar att personrösta. Man måste ta med sig både legitimation (till exempel ett ID-kort, körkort eller ett pass) och röstkort för att få förtidsrösta och man lämnar dessa tillsammans med valsedlarna i valkuverten till en röstmottagare som lägger valkuverten och röstkortet i ett fönsterkuvert som sänds till ens vallokal.

När vallokalen stängt så prickas förtidsrösterna av mot röstlängden. Om väljaren röstat i lokalen så kasseras förtidsrösten. Om väljaren inte röstat i lokalen separeras röstkortet från valkuverten innan de läggs i valurnan.

I valet 2006 kunde man förtidsrösta mellan 30 augusti och 17 september och till Europaparlamentsvalet i Sverige 2009 startade förtidsröstningen den 20 maj. I valet 2010 pågick förtidsröstningen mellan 1 och 19 september,[3] alltså även på själva valdagen.

Förhandsröstning i Finland[redigera | redigera wikitext]

Förhandsröstning för presidentvalet 2012 i Åbo universitets lokaler.

Tidigare ordnades förhandsröstningen alltid vid posterna. Numera ordnar kommunerna allmänna förhandsröstningsställen (på Åland gäller vissa särskilda regler). Därtill kan man förhandsrösta på finska beskickningar, på vissa vård- och straffanstalter (till exempel bäddavdelningar, ålderdomshem och fängelser), finska fartyg i utlandet och under vissa förutsättningar hemma.

För förhandsröstningsstället gäller krav på störningsfrihet och valhemlighet motsvarande bestämmelserna för den egentliga vallokalen. Valsedeln placeras i ett valkuvert, som i sin tur placeras i ett kuvert tillsammans med ett följebrev med uppgifter om den röstande. Före rösträkningen sorteras kuverten enligt röstningsområde för det egentliga valet och förpackas därefter utan följebrev.

Om de avgivna förhandsrösterna i ett visst röstningsområde är färre än 50 eller man räknar med att färre än 50 röster avges i röstningsområdet på valdagen, skall förhandsröster och röster avgivna på valdagen räknas tillsammans av centralvalnämnden.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ The Week 2012-09-25
  2. ^ PoliticoMagazine 2014-01-28
  3. ^ ”Valmyndigheten: Förtidsrösta”. Arkiverad från originalet den 1 september 2010. https://web.archive.org/web/20100901203516/http://www.val.se/valet_2010/rosta_har/fortidsrosta/index.html. Läst 3 september 2010.