Förtroende (filosofi)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En del filosofer menar att förlitan (att lita på någonting) är mer än ett samband av pålitlighet. Filosofer som Annette Baier säger att förlitan och pålitlighet är två olika saker eftersom förlitan kan förrådas medan pålitlighet bara kan svikas (Baier 1986, 235). [1]

Carolyn McLeod förklarar Baiers argument genom att ge följande exempel: vi kan lita på vår klocka att ge rätt tid men vi känner oss inte förråda när den går sönder, alltså, kan vi inte säga att vi litade på den; vi litar inte när vi är misstänksamma på den andra personen, för det här är i själva verket ett tecken på vantro (McLeod 2006). [2] Alltså, förlitan är annorlunda än pålitlighet i den meningen att den som förlitar sig måste acceptera risken att bli förråd.

  1. ^ ”Engelsk Wikipedia, artikel Förtroende (humanistisk vetenskap)”. http://en.wikipedia.org/wiki/Trust_(social_sciences)#cite_note-34. 
  2. ^ ”Engelsk Wikipedia, artikel Förtroende (humanistisk vetenskap)”. http://en.wikipedia.org/wiki/Trust_(social_sciences)#cite_note-35.