FAC-System

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

FAC-System är ett system för att bygga mekaniska prototyper, uppfunnet av den svenska konstnären Mark Sylwan 1952. Det motsvarar till en del Meccano genom att det har mekaniska byggelement, som kan kombineras till olika mekaniska konstruktioner. Det som gör FAC-System extra intressant är att det använder komponenter, som lättare kan kombineras med andra byggelement. Så till exempel används axlar och stänger med diametern 4 mm och 6 mm. Alla skruvar är standard 3 mm.

Man bygger s.k. fackverkskonstruktioner. Elementen i dessa är stålstänger med diametern 4 mm. De hålls samman av olika typer av metallbleck, som skruvas ihop med 3 mm skruv.

Modulmåttet i FAC-System är 14 mm. Till systemet finns aluminiumskivor med borrade hål, med modulavståndet 14 mm.

Axlar har diametern 6 mm, och har en skåra längs axeln. Kugghjul eller andra hjul har en fasning i vardera sidan av navet på hjulet. I den fasningen passar en speciell plåtvinkel, och när man monterar hjulet på en axel, kommer denna plåtvinkel att passa in i skåran på axeln. Konstruktionen gör att hjulet fixeras på axeln och stoppskruvarna på hjulet har endast uppgiften att se till att hjulet inte flyttar sig längs axeln.

Referenser[redigera | redigera wikitext]