Fédération Aéronautique Internationale

Från Wikipedia
(Omdirigerad från FAI)
Fédération Aéronautique Internationale
VerksamhetFlygsport
Bildat15 oktober 1905
HuvudkontorLausanne, Schweiz Schweiz
OrdförandeDavid Monks sedan 2020

[www.fai.org Förbundets webbplats]
Uppslagsordet ”FAI” leder hit. För andra betydelser, se FAI (olika betydelser).

Fédération Aéronautique Internationale (FAI) är en internationell organisation vars främsta syfte är att främja aeronautisk och astronautisk verksamhet. FAI leds av en ordförande som, 2010 - 2016 var svensken John Grubbström.

Organisationen bildades den 15 oktober 1905 i Paris av representanter för flygorganisationer från Belgien, Frankrike, Italien, Tyskland, Spanien, Storbritannien, Schweiz och USA. I dag uppgår medlemsantalet till drygt 90 nationella flygsportorganisationer, fördelade över hela världen. Endast en flygsportorganisation från varje land kan accepteras som medlem i FAI och Sverige representeras av Svenska Flygsportförbundet. Från bildandet fram till 2000 var organisationens högkvarter beläget i Paris men är numera beläget i Lausanne, Schweiz.

Under åren har FAI noterat över 12 500 olika flygrekord. En av FAI:s roller är att fastställa regler för rekordslagning och att kontrollera och godkänna genomförda rekordflygningar.

FAI främsta uppgift är att vara huvudman för de internationella tävlingarna i flygsport, samt låta tillverka de medaljer som delas ut vid dessa tävlingar. Under ett år genomförs ett 30-tal världsmästerskap och kontinentmästerskap i olika flygsportgrenar.

FAI delar även ut medaljer och diplom för genomförda bedrifter. Bland medaljerna märks FAI flygmedalj i guld, Lilienthalmedaljen, Louis Blériot-medaljen, Sabiha Gökçen-medaljen och De La Vaulx-medaljen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]