FC Inter Orhoy

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

FC Inter Orhoy, ungdomsklubb i fotboll med fäste i Tensta, Husby och Rinkeby som startades av assyrier som döpt klubben efter den assyriska staden Edessa (Orhoy på assyriska). De mycket framgångsrika ungdomslagen har fostrat ett flertal spelare som lyckats i högre divisioner, bl.a. Henok Goitom (AIK, Udinese, FC Murcia, Real Murcia, Real Valladolid, Almeria), (uttagen flera gånger till U21-landslaget), Gabriel Özkan (AIK, U21-landslaget), Christer Youssef, (Djurgårdens IF, Assyriska FF) och Imad Zatara (Palestinska landslaget). Bildade Spånga/Orhoy med grannklubben Spånga IS på 90-talet, men samarbetet var relativt kortvarigt. Gick ihop med Essinge IK och bildade Essinge International. Essinge International slogs sedan ihop med Vasalund, Vasalund/Essinge IF. Klubben bytte därefter till dess nuvarande namn, Vasalunds IF.

Det är främst oerhört starka ideella krafter som bidragit till klubbens framgångssaga. Ungdomslagens succé ledde bland annat till segrar i Stockholm Soccer Cup, Gothia Cup samt Dana Cup.

FC Inter Orhoy hade under mitten av 1990-talet ett omskrivet samarbete med italienska Inter från Serie A. Samarbetet innebar att Tensta/Rinkeby-klubben spelade i Inters matchdressar och fick även möjligheten att skicka ner två spelare och ledare till italienarnas träningsläger för ungdomar i Milano. En av de spelare som fick chansen att provspela med Inters ungdomar var Henok Goitom, nu i AIK i Allsvenskan.