Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För den permanenta tribunalen, se Internationella brottmålsdomstolen.
Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien
Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien
Typ av domstol Internationell tribunal
Etablerad 1993
Efterföljare Internationella brottmålsdomstolen
Webbplats www.icty.org
Jurisdiktion
Jurisdiktion Krigsförbrytelser begångna i det forna Jugoslavien
Auktoritet under FN-stadgans fjärde kapitel, artikel 36 och 37, efter beslut i FN:s säkerhetsråd
Överrätt Tribunalens appellationskammare
Domare
Ordförande Patrick Lipton Robinson
Sammansättning 12 permanenta domare
Säte
Säte Haag
Front view of the ICTY.jpg Byggnad
ICTY 2006-01-16.jpg Vy av byggnaden

Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien (ICTY) är en domstol i Haag i Nederländerna som har till uppgift att åtala och rannsaka misstänkta krigsförbrytare från det forna Jugoslavien. Tribunalen upprättades 1993 av FN:s säkerhetsråd med stöd av VI kap, artiklarna 36 och 37, FN-stadgan.[1]

Tribunalen är uppdelad på tre kammare (Trial Chamber) och en appellationskammare (Appeals Chamber), som dömer i överklagade domar eller beslut meddelade av de övriga tre. I varje kammare tjänstgör tre ordinarie domare som kan förstärkas med upp till sex tillfälliga domare. Appellationskammaren består av sju ordinarie domare, varav fem ordinarie domare från ICTY och två från Internationella Rwandatribunalen (ICTR). Dessa sju domare utgör även appellationskammaren för ICTR. Varje överklagande prövas av fem domare.

Tribunalen dömer enskilda personer som begått krigsförbrytelser i det tidigare Jugoslavien sedan 1991. Tribunalen har sitt säte i Aegonpalatset i Haag och har hittills väckt åtal mot 161 soldater, generaler och politiska ledare. 120 anklagade har hittills fått sin dom, däribland den bosnienserbiska presidenten Biljana Plavšić som avtjänat sitt straff på svenska fängelset Hinseberg. I Haag stod även den före detta presidenten i Serbien, Slobodan Milošević, åtalad för brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser.

Åtta serbiska militärer eller paramilitärer dömdes 1996 av krigsförbrytartribunalen för våldtäkt av muslimska fångar hållna i ett fångläger i Foča i sydöstra Bosnien-Hercegovina.[2] En av dem som klagade till den lokale polischefen, Dragan Gogovic, blev själv våldtagen av honom.[3]

Åtalade (litet urval)[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnot[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://sv.wikisource.org/wiki/F%C3%B6renta_Nationernas_stadga#KAPITEL_VI.
  2. ^ Utdrag ur svensk bok om tribunalen: http://www.palme.nu/tribunal/utdrag.html
  3. ^ Om tribunalen: ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 31 januari 2011. https://web.archive.org/web/20110131213807/http://www.icty.org/sections/AbouttheICTY. Läst 19 december 2010. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]