FN:s kontor för narkotikakontroll och förebyggande av brott

Från Wikipedia

Förenta nationernas drog- och brottsbekämpningsbyrå
Organisationstypsekretariat
FörkortningarUNODC,ЮНОДК
ChefGhada Waly
Bildad1997
SäteWien, Österrike
Webbplatswww.unodc.org
UnderordnadFN-sekretariatet
FN:s kontor för narkotikakontroll och förebyggande av brott

FN:s kontor för narkotikakontroll och förebyggande av brott eller FN:s drog- och brottsbekämpningsbyrå, som brukar förkortas UNODC (från det engelska namnet United Nations Office on Drugs and Crime), är ett organ inom Förenta nationerna (FN) som skapades 1997.

UNODC skapades för att hjälpa FN att hantera de relaterade frågor som rör kontroll av illegala droger, brottsprevention, människohandel och internationell terrorism i alla dess former. Detta tillgodoses genom tre huvudfunktioner: forskning, lobbying för att få enskilda stater att anta brott och drog relaterade lagar och förordningar och, slutligen, att hjälpa sagda stater på en grundläggande nivå.

Organet har 500 anställda stabsarbetare världsvitt och sitt huvudkontor i Wien. Förutom huvudkontoret har det 21 fältkontor och ett samarbetskontor i New York. Organisationen leds av en verkställande direktör som utses av FN:s generalsekreterare. Sedan 2010 innehas posten av Yury Fedotov.

Största enskilda bidragsgivare är Europeiska kommissionen, följd av Sverige, USA och Storbritannien som alla ger mer än tio miljoner amerikanska dollar var.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]