FN:s kontor för narkotikakontroll och förebyggande av brott

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Unodc-schriftzug.svg
Small Flag of the United Nations ZP.svg

Förenta nationernas drog- och brottsbekämpningsbyrå
FörkortningarUNODC,ЮНОДК
Bildad1997
SäteWien, Österrike 48°14′0″N 16°25′1″Ö / 48.23333°N 16.41694°Ö / 48.23333; 16.41694
Webbplatswww.unodc.org
FN:s kontor för narkotikakontroll och förebyggande av brott

FN:s kontor för narkotikakontroll och förebyggande av brott eller FN:s drog- och brottsbekämpningsbyrå, som brukar förkortas UNODC (från det engelska namnet United Nations Office on Drugs and Crime), är ett organ inom Förenta nationerna (FN) som skapades 1997.

UNODC skapades för att hjälpa FN att hantera de relaterade frågor som rör kontroll av illegala droger, brottsprevention, människohandel och internationell terrorism i alla dess former. Detta tillgodoses genom tre huvudfunktioner: forskning, lobbying för att få enskilda stater att anta brott och drog relaterade lagar och förordningar och, slutligen, att hjälpa sagda stater på en grundläggande nivå.

Organet har 500 anställda stabsarbetare världsvitt och sitt huvudkontor i Wien. Förutom huvudkontoret har det 21 fältkontor och ett samarbetskontor i New York. Organisationen leds av en verkställande direktör som utses av FN:s generalsekreterare. Sedan 2010 innehas posten av Yury Fedotov.

Största enskilda bidragsgivare är Europeiska kommissionen, följd av Sverige, USA och Storbritannien som alla ger mer än tio miljoner amerikanska dollar var.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ UNODC Annual Report - Key Financial Data