F 7 Gårds- och flottiljmuseum

Från Wikipedia
(Omdirigerad från F 7 Gårds- och Flottiljmuseum)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
F 7 Gårds- och flottiljmuseum
F 7 Såtenäs 13.jpg
Information
Typ av museumMilitärhistoria, Arbetslivsmuseum
PlatsSåtenäs, Lidköpings kommun
Etablerat25 april 1991
Besökare per årCirka 5000/år
MuseichefOve Larsson (Museiintendent tillika Traditionsofficer för F 6, F 7 och F 9)

F 7 Gårds- och flottiljmuseum är ett militärhistoriskt arbetslivsmuseum beläget i Såtenäs cirka 7 km norr om riksväg 44 och cirka 25 km sydväst om Lidköping.

Öppettider[redigera | redigera wikitext]

Torsdagar (jämn vecka) kl. 15.00-19.00

Under sommarhalvåret: Lördagar och söndagar kl. 13.00-16.00


Gruppbokningar görs till 0708-870016.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Museet ligger i direkt anslutning till Skaraborgs flygflottilj (F 7) och Lidköping-Såtenäs flygplats, och blev öppet för allmänheten den 25 april 1991 då stor invigning skedde av dåvarande flottiljchef Stig Abrahamsson.[1] Därmed hade museet flyttat in i mangårdshuset för gården Blackstorp. Museet flyttade dock 100 m vidare år 2008 och in i nuvarande byggnad i Gyllene Vingen. Museet drivs av flottiljen med stöd av F 7 Kamratförening.

Museet har som ambition att skildra tiden innan flygflottiljen sattes upp och fram till nutid. - Det stora godset som blev en modern flygflottilj.

Utställningar[redigera | redigera wikitext]

Museet består av två lokaler.

Gyllene Vingens Hallar, fd. teatern/biografen, som håller utställningarna om gården, Godset Såtenäs, genom tiderna. Här kan man lära sig om livet på gården, ägarna, de egna tegelbruket, järnvägen och fartygshamnen. Man kan se köpehandlingar och föremål som såtenäsare gjort. Man kan lära sig om de över 50 torpen på gården.

Här finns en fotosamling med många tusen foton från 1800-talet och fram till nutid. Ett mecka för forskare och anhöriga till de som varit stationerade på flottiljen.

Vidare kan man lära sig om flygplanen som funnits här, och om flottiljen F7s olika tidevarv, uppbyggnadstiden, krigets tidevarv, propellereran, tidiga och sena jetflygseran, om "Viggenflottiljen" och "Gripenflottiljen". Unika föremål och berättelser är bl.a. vingbalken och vingbrotten från flygplanet Viggens barndom.

F7 är traditionsbevarare för bl.a. Göta flygflottilj F9, som låg på Säve i Göteborg. Därför finns på museet en separat (och expanderande) avdelning för F9 minne. Här finns en minnesvägg med förstoringar från F9-eran, men också dokumentation, föremål, fotoalbum, minnen och statyn Göta Lejon.

Gula Villans Museum I nära anslutning till museet (i Såtenäs villastad) finns även ett 1940-talsmuseum, ett upplevelsemuseum i det enda av de små husen bevarat som byggdes i samband med flottiljens uppsättande, inrett fullt ut som det kan ha sett ut på 1940-talet. Detta museum är ett mecka för nostalgiker. I källaren finns en separatutställning om beredskapstiden under andra världskriget.

Köket i villorna i Såtenäs Villastad beställdes av ett litet snickeri i Vedum som därigenom blev köksspecialist. Företaget heter numera Vedum Kök & Bad AB.

Utomhusutställningen Innehåller våra tre gamla flygplan, J32B/D, AJ37 och JAS39 Gripen A, men även föremål från godset Såtenäs.

Specialutställningar

Under 2018-2019 pågår en unik utställning om tiden 1940-1945, Caproni till F7.

I framtiden kommer specialutställningar öppnas ungefär vart annat år på museet.


Galleri[redigera | redigera wikitext]

Dessa stridsflygplan finns i museets utomhusutställning:

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Om F 7 museum”. archive.is. Arkiverad från originalet den 5 oktober 2013. https://archive.is/20131005223727/http://web.archive.org/web/20090106110110/http%3A//www.sunnersberg.com/flygplan/om_f7_museum.htm. Läst 20 juni 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]