Fable

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För den litterära genren, se Fabel.
Fable
OriginaltitelFable
År2004
UtvecklareLionhead Studios
Big Blue Box
Robosoft Technologies (Mac)
UtgivareMicrosoft Game Studios
Feral Interactive (Mac)
GenreActionäventyr
Rollspel
PerspektivTredje person
Antal spelareSingleplayer
FormatXbox, Microsoft Windows, Xbox 360, Mac OS X
MedieformatDVD
Arbetslag
SpeldesignPeter Molyneux
MusikDanny Elfman
Russell Shaw
Spelserie
SpelserieFable
UppföljareFable II
Distribution
Internationell(Xbox) 14 september 2004
(Xbox 360) 4 december 2007
(Fable: The Lost Chapters) 23 september 2005 (PC)
21 oktober 2005 (Xbox)
Åldersrekommendation
ACBM
CEROZ
ESRBM
PEGI12+
USK12
Datorspelsportalen

Fable är ett action-datorrollspel som utvecklades av Lionhead Studios och gavs ut av Microsoft Game Studios för Xbox den 14 september 2004. Under hösten 2005 kom en förlängd version till både Xbox, Microsoft Windows och Mac OS X med namnet Fable: The Lost Chapters. I denna version av spelet finns fler uppdrag, vapen och byar att besöka. En Xbox 360-version av spelet släpptes den 4 december 2007.

Spelet handlar om en pojke som bor på landsbygden i landet Albion. Efter att hans familj mördas av banditer och hela byn bränts ner tar en mystisk man kallad Maze honom till The Heroes Guild där pojken tränas till att bli en mäktig krigare, trollkarl, eller pilbågsskytt. Genom spelets gång väljer man sin egen historia genom att göra onda eller goda gärningar. Varje handling och val man gör påverkar världen i spelet för alltid.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Många år efter grundandet av Heroes Guild så har en berömd hjältinna vid namn Scarlet Robe, som sägs ha haft anknytning till arkonterna, gifte sig med Brom och födde en dotter vid namn Theresa och sedan en son, som senare skulle bli känd som Oakvales hjälte. När Hero var ett litet barn blev hans hemby Oakvale plundrad och ödelagd av banditer på hans systers födelsedag, och det verkar som om Heros familj hade omkommit under attacken. En gammal hjälte vid namn Maze räddade pojken och övertygade honom att gå med i Heroes Guild för att utbildas till att bli en stor hjälte. Hero påbörjade sedan en resa för att avslöja skälet till hans hemstads förstörelse, och samtidigt upptäcka hans öde och lära sig om hans familjs sanna öde.

Utveckling av spelkaraktären[redigera | redigera wikitext]

Under spelets gång har man möjlighet att välja kläder, vapen, tatueringar, olika frisyrer och ansiktsbehåring. Hur man väljer bland dessa ger utslag i ond vs. god- vågen. Det betyder att mörka utstyrslar, långt skägg och långt hår gör dig skrämmande för andra människor i spelet medan de ljusare kläderna i kombination med renrakat ansikte gör att andra ser dig som en attraktiv hjälte. Om du äter för mycket blir du tjock, dricker du för mycket öl blir du berusad. När du väl börjar luta åt det goda hållet kan en gloria börja lysa runt ditt huvud och fjärilar flyger kring dig, är du däremot ond börjar horn växa ur pannan och folk flyr dig som pesten.

I spelet kan man utveckla ett socialt liv om man så önskar, du kan gifta dig med någon som är förälskad i dig, "rulla runt i sänghalmen", skilja dig, ge presenter, spela spel, köpa bostäder och bedriva byteshandel. Om din karaktär är av ond natur kan du utföra illdåd som att ha ihjäl människor åt höger och vänster, vandalisera andras byggnader, stjäla, peka fingret och rapa åt vem nu än råkar gå förbi dig. Beter du dig riktigt illa kan du bli bannlyst från byar eller bli tvungen att betala böter.

Erfarenhetspoäng och nivåer[redigera | redigera wikitext]

Fable har ett enkelt system för erfarenhetspoäng, för varje handling får du erfarenhetspoäng. Det finns tre olika sorters poäng att samla:

 • Styrka
 • Skicklighet
 • Vilja (magi)

Poäng i styrka får du genom att använda musklerna, svinga med svärdet/klubban eller använda knytnävarna. Skicklighetspoäng får du genom bågskytte, byteshandel som resulterar i vinst eller om du är ond, hur skicklig du är på att stjäla varor framför ögonen på människor. Om du använder magi och trollformler får du poäng i vilja.

När du sedan har samlat en viss summa poäng kan du öka din hälsa, styrka, skicklighet, träffsäkerhet, öka kraften i trollformler eller öka magimätaren i Heroes' Guild.

Vapen i Albion[redigera | redigera wikitext]

Det finns tre sorters vapen i Albion, lätta, tunga och de med räckvidd. Förutom de vapen man köpa till sig finns det mytiska vapen gömda runtomkring i landet.

Lätta vapen
Longsword – Ditt första svärd
Cleaver – Köttyxa
Pickaxe – Hackyxa
Katana – Ett ytterst skarpt vapen för öga-mot-öga-attacker
Axe – Yxa
Mace – Stridsklubba (spikklubba)
Tunga vapen
Great Sword – Ett svärd man håller med båda händerna för mer kraft i slagen.
Great Hammer – Gör mos av dina fiender.
Great Axe – Dubbeleggad yxa som fäller dina fiender som träd.
Great Mace – En klubba som garanterar dina fiender många brutna ben.
Vapen med räckvidd
Longbow – Pilbåge, den gör mindre skada än ett armborst.
Crossbow – Armborst som tar längre tid att ladda än en pilbåge, men det gör större skada på din fiende.
Legendariska vapen (går ej att köpa utan måste hittas)
Sword of Aeons – Svärdet som man får när man dödar Jack of blades. Det är det bästa svärdet i hela spelet, men man får bara chans att använda det efter eftertexterna, när alla questcards är borta och Heroes Guild är försvagat, du måste dessutom offra Theresa för att kunna använda det.
Avos Tear – För att få det här svärdet måste du först hitta en bok med titeln 'A story of the Guild' i Mazes rum. Efter det måste du besöka gravarna i Heroes Guild, och de forna hjältarna kommer att ge dig svärdet. Detta vapen kan man bara få i Fable: The Lost Chapters.
Ronok the Axe – En yxa, du får den om du öppnar en Demon Door i the Grey House. För att öppna den så måste du gifta dig med Lady Grey.
Skorms Bow – Den bästa pilbågen i spelet. Du får den om du offrar tillräckligt många personer vid Chapel of Skorm.
Arken's Crossbow – Det bästa armborstet i spelet. Den finns i en silverkey-kista vid Greatwood Lake. Du behöver 15 silverkeys för att öppna den.
The Sentinus – En spikklubba som du får om du donerar mycket pengar till Temple of Avo.
Wellow's Pickhammer – Du får den om du öppnar en Demon Door i Greatwood Gorge. För att öppna den så måste du utföra en ondskefull handling, värd 50 evilpoints.
Dollmaster's Mace – En klubba som du får om du öppnar en Demon Door i Abandoned Road. För att öppna den måste du först visa dig för dörren i Bright Plate Outfit, sedan i Will Masters Dark Outfit, och till sist i Bandit Outfit.
Cutlass Bluetane – En katana. Du får den om du öppnar en Demon Door i Greatwood Caves. För att öppna den måste du prata med den när du har en Combat Multiplier över 14.
The Harbringer – Svärdet i stenen. Den finns vid the Temple of Avo. För att dra ut det måste du ha fullt i physique, health och toughness.
Katana Hiryu – En katana. Den finns i en silverkey-kista i Bowerstone Manor. Den här kistan kan bara öppnas när du har klarat uppdraget Mayor's Invitation och du behöver 15 silverkeys för att öppna den.
Orkon's Club – Du får den i en vanlig kista vid Archon's Shrine. Detta vapen kan man bara få i Fable: The Lost Chapters
The Avenger – Ett svärd som du får om du öppnar en silverkey-kista vid the Lost Bay. Du behöver 30 silverkeys för att öppna den. Detta vapen kan man bara få i Fable: The Lost Chapters
The Bereaver – Ett svärd, det allra bästa i spelet. Du får den om du öppnar en Demon Door i Necropolis. För att öppna den så måste du ge den alla dina silverkeys. Detta vapen kan man bara få i Fable: The Lost Chapters.
Frying Pan – En stekpanna. Det här vapnet är den nedgrävda "skatten". Den är nedgrävd vid ladan i Orchard Farm. Du kan gräva upp den utan alla Treasure Clues, men då blir den sämre och har inte plats för lika många augmentions.
Murren's Greathammer – Du får den om du öppnar en silverkey-kista i Heroes Guild. Du behöver 20 silverkeys för att öppna den.
Murren's Greataxe – Det här brukade vara Scarlet Robes vapen. Du får den om du öppnar en silverkey-kista i fyren vid Hook Coast. Du behöver 15 silverkeys för att öppna den.
Solus Greatsword – Du får det om du är ypperligt vänlig mot Lady Grey när ni är gifta, hon kommer då att ge dig det i present. Du kan också köpa det för en summa pengar i Bowerstone North.

Trollformler[redigera | redigera wikitext]

I Fable finns det tre trollformler, anfall, omgivning och kroppslig, med underkategorier i vardera.

Anfallstrollformler[redigera | redigera wikitext]

 • Enflame: En eld attack som attackerar alla runt om en
 • Fireball: En eldboll som blir kraftigare ju högre nivå man når
 • Battle Charge: Hjälten gör en kvick framstöt och knuffar omkull fienden
 • Multi Strike: Ger ett vapen möjlighet att attackera flera måltavlor samtidigt
 • Lightning: Framkallar en blixt. Ju högre nivå desto fler måltavlor träffas

Trollformler som påverkar omgivningen[redigera | redigera wikitext]

 • Force Push: Energivåg som knuffar bort fienden.
 • Turncoat: Charmar fienden att arbeta MED hjälten.
 • Slow Time: Omgivningen rör sig i ultrarapid medan hjälten rör sig som vanligt.
 • Drain Life: En ond trollformel som suger ut livet ur en fiende och ger det till hjälten.
 • Summon: Frammanar monster som anfaller fiender.

Kroppsliga trollformler[redigera | redigera wikitext]

 • Physical Shield: En sköld som minskar magin istället för hälsan om man blir träffad
 • Berserk: En ond trollformel som gör att hjälten går bärsärkagång och slagen får sån kraft att man kan hugga av huvudet på en fiende med ett slag
 • Assassin Rush: Hjälten rusar fram snabbt bakom fienden för att sedan hugga denne i ryggen
 • Heal Life: Minskar magin och höjer hälsan. Kan ges till utomstående
 • Ghost Sword: Frammanar flera svärd som anfaller fienden

Urval av fiender[redigera | redigera wikitext]

 • Skalbaggar

Den första fienden du möter i spelet. Är extremt svaga.

 • Getingar

Ganska stora Getingar som attackerar i grupp. De har oftast inte så mycket liv och är inte så värst farliga.

 • Hobbes

De här korta tjocka varelserna attackerar dig med klubbor och yxor, vissa med magi. De kan vara jobbiga i början av spelet.

 • Banditer

De här finns det massor av. De kan använda både svärd och pilbåge och blir starkare ju längre in i spelet du möter dem.

 • Nymfer

De här flygande varelserna är särskilt störande med sina förmågor att skjuta klängväxter på dig och att framkalla andra monster.

 • Levande döda

De här fienderna möter du inte förrän ganska sent i spelet och problemet med dem är att de kommer HELA tiden och slutar inte förrän du antingen dött eller har dödat flera 100 av dem.

 • Troll

De här trollen finns i två varianter, tre i The Lost Chapters. Jordtroll är stora monster som tål ganska mycket slag, medan Stentroll är några av de farligaste fienderna i spelet. Stentrollen tål nästan hur mycket som helst och slår sönder dig till grus om du inte ser upp. Istrollen, som bara finns i The Lost Chapters, är särskilt jobbiga eftersom de har väldigt snabba attacker. De är väldigt känsliga för attackerna Fireball och Enflame. Vapen med Fire Augmention är också effektiva.

 • Minions

En del av Jack of Blades trupper. Väldigt starka, väldigt mycket liv och samtidigt väldigt snabba attacker.

 • Balveriner

De här fienderna är Fables varulvar och är extremt jobbiga om de attackerar i grupp eftersom de slår väldigt snabbt.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]