Fackelblomskinnbagge

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fackelblomskinnbagge
Status i Sverige: Starkt hotad[1]
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Sexfotingar
Hexapoda
Klass Insekter
Insecta
Ordning Halvvingar
Hemiptera
Familj Ängsskinnbaggar
Miridae
Släkte Adelphocoris
Art Fackelskinnbagge
A. ticinensis
Vetenskapligt namn
§ Adelphocoris ticinensis
Auktor Meyer-Dür, 1843
Hitta fler artiklar om djur med

Fackelblomskinnbagge (Adelphocoris ticinensis) är en art i insektsordningen halvvingar som tillhör familjen ängsskinnbaggar.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Fackelblomskinnbaggen har en kroppslängd på 6,9 till 7,6 millimeter. Kroppsformen är oval och rundad och färgen på kroppen är mörkt svart. På täckvingarna finns röda och vitgula teckningar. Den har rödbruna antenner, med en mörkare färg på den fjärde leden.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Fackelblomskinnbaggen finns i mellersta Europa, så långt österut som till Kaukasus. I Sverige har den hittats i Skåne och Blekinge samt på Öland. Detta är ansett som den norra gränsen av dess utbredningsområde.

Status[redigera | redigera wikitext]

Fackelblomskinnbaggen är i Sverige klassad som starkt hotad av ArtDataBanken. Det största hoten mot arten utgör förändringar av dess livsmiljö, som är våtmarker, genom utdikning och igenläggning. Förslag till bevarandeåtgärder innefattar därför skydd och återställning av våtmarker i för arten lämpliga områden.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Fackelblomskinnbaggen hittas ofta på fackelblomster och därav har arten fått sitt trivialnamn. Den genomgår liksom andra halvvingar en ofullständig förvandling med utvecklingsstadierna ägg, nymf och imago. De vuxna insekterna livnär sig på växtsaft från blad och stjälkar, från fackelblomster men även från en del andra örter. Efter parningen lägger honan äggen, vilka övervintrar och kläcks på våren. Nymferna är purpurbruna i färgen och livnär sig förutom på växtsaft även på bladlöss.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Artdatabankens faktablad om Fackelblomskinnbagge[död länk] Läst 4 februari 2009.