Fagersta luftbevakningstorn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Fagersta luftbevakningstorn.

Fagersta luftbevakningstorn är ett arkitektritat luftbevakningstorn, byggt 1944. Tornet är ett byggnadsminne.

Luftbevakningstornet i Fagersta är runt, 26 meter högt, byggt i gult tegel och påminner i formen om en minaret. Tornet skulle användas för eventuellt flyganfall under andra världskriget, men blev byggt så sent att det knappt kom att användas. Tornet förklarades för byggnadsminne i Västmanlands län 2013.[1]

Luftbevakningstornet byggdes i andra världskrigets slutskede för att larma om eventuellt fientligt flygplan som skulle kunna hota Fagersta bruks AB. Där tillverkades bland annat krigsmateriel, till exempel granathylsor och gevärspipor. Man beslutade att bygga tornet 1943 för att vägleda luftvärnskanoner runt industriområdet.

Den kände arkitekten Cyrillus Johansson ritade tornet. Han har ritat fler byggnader i Fagersta. Vid toppen finns ett åttakantigt rum med fönster och glasad dörr. Runt om finns en balkong.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Luftbevakningstornet i Fagersta blir byggnadsminne”. Länsstyrelsen Västmanlands läns hemsida. Arkiverad från originalet den 7 februari 2018. https://web.archive.org/web/20180207005230/http://www.lansstyrelsen.se/Vastmanland/Sv/nyheter/2013/Pages/luftbevakningstornet-i-fagersta-blir-byggnadsminne.aspx. Läst 7 juli 2017.