Falbkatt

Från Wikipedia
Falbkatt
Falbkatt (Felis silvestris lybica)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningRovdjur
Carnivora
FamiljKattdjur
Felidae
SläkteFelis
ArtVildkatt
F. silvestris
UnderartFalbkatt
F. s. lybica
Vetenskapligt namn
§ Felis silvestris lybica
AuktorSchreber, 1775
Utbredning
Hitta fler artiklar om djur med

Falbkatten, nubisk katt eller afrikansk vildkatt (Felis silvestris lybica[1]) är en underart till vildkatten[2] i familjen kattdjur, och som hör hemma i Afrika, Västasien och på några medelhavsöar. Med största sannolikhet är det falbkatten som är alla tamkatters anfader, senast bekräftat genom DNA-analyser.[3]

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Falbkatten liknar i utseende och form mycket en tamkatt. Den har en sandartad (écru till grå) pälsfärg och är slank. Kroppens längd är omkring 50 centimeter och svanslängden 25 centimeter. Denna katt väger vanligtvis 5 till 6 kilo men enskilda exemplar kan vara upp till 8 kilo tunga. Falbkatten har en spetsigare svansände än den europeiska vildkatten.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Falbkatten förekommer i hela Afrika med undantag för ökenområden och tropiska regnskogar. Dessutom förekommer den på Sicilien, Sardinien och i Västasien. Den lever i olika habitat som savann, halvöken och låga bergsområden.

Falbkatten och några andra underarter av vildkatt anses vara en egen utvecklingslinje som främst lever i öppna landskap. I den andra utvecklingslinjen som föredrar skogar finns bland annat den europeiska vildkatten.[4]

Föda[redigera | redigera wikitext]

Denna katt livnär sig huvudsakligen på små gnagare men äter även fåglar, groddjur och reptiler samt ibland spindlar och till och med skorpioner.

Hot[redigera | redigera wikitext]

Underarten listas i Washingtonkonventionen (CITES) i appendix II. Den största hoten utgörs inte som hos andra kattdjur av jakt eller förstöring av levnadsområdet utan av blandning med "vilda" tamkatter. Artens DNA riskerar att bli kontaminerad då avkomman mellan tamkatter och falbkatter är helt fertil.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia.
  1. ^ Wilson & Reeder, red (2005). Felis silvestris lybica (på engelska). Mammal Species of the World. Baltimore: Johns Hopkins University Press. ISBN 0-8018-8221-4 
  2. ^ ”vildkatt - Uppslagsverk - NE”. www.ne.se. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/vildkatt. Läst 27 maj 2017. 
  3. ^ DN (2007-06-29), Karin Bojs om DNA-analyser på katter
  4. ^ Felis silvestrisIUCN:s rödlista, auktor: Cat Specialist Group (1996), besökt 10 juni 2017.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]