Familjen Black

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Familjen Black är en fiktiv familj från J.K. Rowlings böcker om Harry Potter. Den mest kände medlemmen är troligen Sirius Black.

Familjen Blacks familjeträd visar medlemmar av en av de äldsta trollkarlsfamiljerna, och hur de länkas ihop med andra familjer i Harry Potter-böckerna. Detaljerna i detta familjeträd är från januari 2006, då författaren J.K. Rowling gav en version som hon hade gjort åt International Book Aid.

De flesta medlemmarna i familjen Black (Den gamla ärevördiga släkten Black) är extrema blodspatrioter, och har heller inga problem med att använda svartkonster. Familjens hus, Grimmaldiplan nummer 12, ligger i London, och där finns familjeträdet i form av en gobeläng. Den sträcker sig sjuhundra år tillbaka i tiden, men är inkomplett, eftersom en del medlemmar har bränts bort, på grund av att de förrått familjen, till exempel genom att ha umgåtts med mugglare. Medlemmar i familjen har gift sig med medlemmar från andra onda trollkarlsfamiljer: Flint, Bulstrode, Malfoy, Crabbe, Rosier, Yaxley, Burke och Lestrange, men även några goda: Potter, Crouch, Longbottom, Macmillan, Prewett och Weasley. Familjens motto lyder Toujours Pur (franska: Ständigt Ren).

Familjen tyckte att Lord Voldemort hade rätt tankar och idéer, och en del, såsom Sirius Blacks föräldrar, stödde honom till en början. Dock märkte de efter hand hur mycket han var villig att ge för att komma till makten. Flera trollkarlar och häxor inom familjen är och har varit dödsätare.

Analys[redigera | redigera wikitext]

J.K. Rowling inkluderade ett antal årtal i originalträdet, och de har lett till många kontroverser. Till exempel står det att Pollux Black levde 1912–1990, och hans äldsta barn, Walburga Black, ska ha levt 1925–1985, vilket innebär att Pollux Black ska ha blivit pappa då han bara var 13 år. Samma sak gällde tidigare för Cygnus Black (givet som 1938–1992) och hans dotter Bellatrix Lestrange (född Black år 1951), men det har ändrats. Dessutom dog fem medlemmar av familjen Black bara månader efter varandra: Pollux (1912–1990), Arcturus (1901–1991), Cassiopeia (1915–1992), Lucretia (1925–1992), och Cygnus (1938–1992). J.K. Rowling har alltid sagt att matematik inte är hennes bästa ämne, och att de flesta misstagen i böckerna är matematiska.

Familjen Black verkar också ha ovanligt korta liv, och många medlemmar, med ett par undantag, dör i 50-60-årsåldern. Rowling har sagt att trollkarlar är kapabla att leva dubbelt så länge som mugglare.

Andromeda Black[redigera | redigera wikitext]

Harry Potter-rollfigur
Första framträdandeHarry Potter och den flammande bägaren
Anknytning
LojalitetFenixorden
ElevhemSlytherin
Information
Könkvinna
Hårfärgljusbrunt
Ögonfärgbruna
BlodRenblod
Familjfamiljen Black, familjen Tonks

Andromeda Tonks (född Black) är Nymphadora Tonks mamma. Hon är renblodig häxa, och dotter till Cygnus Black och Durella Black (född Rosier). Hon är syster till Narcissa Malfoy och Bellatrix Lestrange och föddes år 1952, vilket innebar att hon var mittenbarnet. Hon brändes bort från gobelängen i Grimmaldiplan nummer 12 av sin faster Walburga Black, Sirius mamma, eftersom hon gifte sig med mugglarfödde Ted Tonks. Walburga och Alphard Black är hennes faster och farbror, och Sirius och Regulus Black är hennes kusiner. Evan Rosier kan ha varit en släkting på hennes mors sida. Orion Black, Sirius pappa, är en ingift farbror. Hon var Sirius Blacks favoritkusin, trots att han aldrig träffade hennes familj innan han blev satt i Azkaban. Förhållandevis lite är sagt om hennes karaktär, förutom att hon har en talang för renlighet och ordning. Den delar hon dock varken med sin man eller sin dotter, Nymphadora Tonks. Hon bär ansvaret för att Tonks heter Nymphadora, vilket Tonks inte vill bli kallad, hon föredrar att bli kallad vid sitt efternamn. I Harry Potter och dödsrelikerna besöker Harry och Hagrid Andromeda och Ted när de precis har flytt från dödsätare för att sätta Harry i säkerhet. Och i den sista boken står det också att Andromeda var ganska lik Bellatrix, fast istället för svart hår så hade hon en ljus, mjukt brun hårnyans. Och hennes ögon var större och vänligare.

Bellatrix Lestrange[redigera | redigera wikitext]

Bellatrix ”Bella” Lestrange
Harry Potter-rollfigur
Första framträdandeHarry Potter och den flammande bägaren
Senaste framträdandeHarry Potter och dödsrelikerna
SkådespelareHelena Bonham Carter
Svensk dubbningSharon Dyall
Anknytning
LojalitetLord Voldemort
ElevhemSlytherin
Information
Könkvinna
Hårfärgsvart
Ögonfärgmörk
Blodrenblod
Familjfamiljen Black, familjen Lestrange
Detta avsnitt är en sammanfattning av Bellatrix Lestrange.

Bellatrix Lestrange, född Bellatrix Black, är en dödsätare. Hon var med och torterade Frank och Alice Longbottom efter Voldemorts fall, och sändes sedan till Azkaban, men rymde när Voldemort återuppstod. Hennes pappa hette Cygnus Black, och hennes mamma Druella Black (född Rosier).

Dorea Potter[redigera | redigera wikitext]

Dorea Potter
Harry Potter-rollfigur
Första framträdandeHarry Potter och den flammande bägaren
Anknytning
Lojalitetokänt
ElevhemSlytherin
Information
Könkvinna
Hårfärgmörkbrunt
Familjfamiljen Black potter

Dorea Black (1920–1977) gifte sig med Charlus Potter och fick en son. Hennes ålder indikerar en möjlighet att den här sonen kan vara James Potter, make till Lily Potter (född Evans) och far till Harry Potter. James giftermål med en mugglarfödd kvinna skulle ha inneburit att han inte skulle stå med i familjen Blacks gobeläng.

J.K Rowling har berättat att James Potter var ett ensamt barn utan några syskon. Hans föräldrar måste ha varit döda före 1981, eftersom familjen Dursley var Harrys enda levande släktingar. Dödsdatumet 1977 passar bra in i denna teori. Rowling berättade också att Harrys farföräldrar enligt trollkarlsmått var gamla när James föddes. Med tanke på att Harry föddes när James och Lily var 20 år 1980, Draco när Narcissa och Lucius Malfoy var 25 och 26 och Molly och Arthur Weasley var i tidiga 20-årsåldern då de skaffade sina första barn, så är 40 en hög ålder att skaffa barn vid i trollkarlsvärlden. Dorea skulle ha varit 39 år 1960, då James föddes, men Charlus kan ha varit betydligt äldre än Dorea, och därför vara i åldern som Rowling syftar på.

Om Doreas son är James Potter, så är Harry och Sirius sysslingar. Likaså Harry och Narcissa Malfoy.

Narcissa Black[redigera | redigera wikitext]

Harry Potter-rollfigur
Första framträdandeHarry Potter och den flammande bägaren
Senaste framträdandeHarry Potter och dödsrelikerna
SkådespelareHelen McCrory
Anknytning
LojalitetLord Voldemort
ElevhemSlytherin
Information
Könkvinna
Hårfärgblond
Ögonfärgblå
Blodrenblod
Född1955
Familjfamiljen Black, familjen Malfoy
Detta avsnitt är en sammanfattning av Narcissa Malfoy.

Narcissa Malfoy, född Narcissa Black, är gift med Lucius Malfoy och har barnet Draco Malfoy. Hon är syster till Bellatrix och Andromeda. Hon föddes 1955 och gifte sig med Lucius Abraxas Malfoy den 9 juni 1974 Den 5 maj 1980 föddes hennes son Draco. Det är svårt att säga om hon och Lucius verkligen älskade varandra.

Orion Black[redigera | redigera wikitext]

Orion Black
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
LojalitetOkänt
ElevhemSlytherin
Information
KönMan
HårfärgOkänt
ÖgonfärgOkänt
FamiljFamiljen Black

Orion Black var Sirius Blacks pappa och föddes 1929, och föräldrarna var Arcturus Black och Melania Black (född Macmillan). Orions storasyster hette Lucretia Prewett (född Black). Orion är en renblodig medlem av släkten Black, och hans faster och farbror hette Lycoris Black och Regulus Black (den äldre). Sedan, gifte sig Orion med Walburga Black, som också var hans syssling. Han var pappa till Sirius Black och Regulus Black (den yngre), och svåger till Ignatius Prewett, Alphard Black, och Cygnus Black. Walburga verkar ha varit den dominerande personen i deras äktenskap, eftersom deras husalf Krake verkar betydligt mer lojal mot henne, och hon var den som tog bort blodsförädare från gobelängen.

Orions namn har inte varit med i den riktiga texten i böckerna, men publicerades på J.K. Rowlings familjeträd av släkten Black 2006.

Phineas Nigellus Black[redigera | redigera wikitext]

Phineas Nigellus Black
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
LojalitetHogwarts
ElevhemSlytherin
Information
KönMan
HårfärgSvart
ÖgonfärgOkänt
FamiljFamiljen Black

Phineas Nigellus Black (1847–1926) är mer känd som enbart Phineas Nigellus. Phineas Nigellus är Sirius Blacks farfars farfar, och sades vara den minst populära rektorn som någonsin har funnits på Hogwarts (även om Dolores Umbridge kan ha fått den titeln sedan det sades). Phineas Nigellus hade en storebror, Sirius Black (som dog i barndomen), och två yngre systrar, Elladora Black (som startade familjetraditionen att sätta upp huvud på gamla husalfer på väggen), och Isla Hitchens (född Black), som gifte sig med Mugglaren/mugglarfödde Bob Hitchens, och därför blev utesluten ur släkten. Phineas Nigellus var gift med Ursula Black (född Flint), och fick fem barn: Sirius Black, Phineas Black (stödde Mugglarnas rättigheter och uteslöts därför ur familjen), Cygnus Black, Belvina Burke (föddes Black), och Arcturus Black. Harrys gudfar, Sirius Black, härstammar från Phineas Nigellus genom två av hans söner: Sirius och Cygnus.

Phineas porträtt på Hogwarts hänger i rektorns kontor, tillsammans med alla andra rektorer skolan haft. Alla porträtten, inklusive Phineas Nigellus, hjälper den nuvarande rektorn i sitt arbete. Dock verkar inte Phineas särskilt förtjust i att göra detta, trots att Albus Dumbledore talar till honom som om han vore den levande Phineas Nigellus.

Han kommer inte överens med sitt barnbarns barnbarn. Dock verkade han upprörd då han fick reda på att Sirius, den sista manliga Black, var död. Det kan ha varit på grund av personliga känslor, men mer troligt är att han inte ville att den renblodiga familjen Black skulle dö ut. Han, tillsammans med Ginny Weasley, är ovanliga med att vara karaktärer som öppet kritiserar Harry Potters ofta ohyfsade uppförande i Fenixorden.

Ett andra porträtt av Phineas Nigellus hänger i Fenixordens högkvarter, i Grimmaldiplan nummer 12, och han kan, som de andra porträttfigurerna i trollkarlsvärlden, gå mellan sina porträtt. I Harry Potter och Fenixorden använder Harry Phineas Nigellus porträtt som hänger i Harrys sovrum för att skicka meddelanden till Dumbledore.

Regulus Black[redigera | redigera wikitext]

Regulus Black
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
LojalitetOkänt, tidigare Lord Voldemort
ElevhemSlytherin
Information
KönMan
HårfärgSvart
FamiljFamiljen Black
Detta avsnitt är en sammanfattning av Regulus Black.

Regulus Arcturus Black (+1961–1979) är son till Orion och hans syssling Walburga Black, och bror till Sirius Black. Regulus var betydligt mer omtyckt än Sirius, eftersom Regulus delade sina föräldrars åsikter om renblodighet.

Blev aktuell när man fick reda på att det var Regulus som var initialen R.A.B., som hittat en av Voldemorts horrokruxer.

Sirius Black[redigera | redigera wikitext]

Sirius Black
Harry Potter-rollfigur
SkådespelareGary Oldman
Svensk röst - Peter Sjöquist
Anknytning
LojalitetFenixorden
ElevhemGryffindor
Information
KönMan
HårfärgSvart
ÖgonfärgGrå
BlodRenblod
FamiljFamiljen Black

Sirius Black, även kallad Tramptass, är bror till Regulus Black och nämns först i Harry Potter och de vises sten. Han är Harry Potters gudfar, och tros vara en brottsling i Harry Potter och fången från Azkaban.

Walburga Black[redigera | redigera wikitext]

Walburga Black
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
LojalitetVänligt inställd till Voldemort
ElevhemSlytherin
Information
KönKvinna
HårfärgGrått och rufsigt
ÖgonfärgGråbruna
FamiljFamiljen Black

Walburga Black föddes 1925, och blev då Pollux och Irma Blacks (född Crabb) första dotter, efter två söner, Alphard och Cygnus Black. Hon gifte sig med sin syssling Orion Black, och fick två söner; Sirius och Regulus Black. Hon är svägerska till Durella Black (född Rosier) och faster till Bellatrix Lestrange, Andromeda Tonks och Narcissa Malfoy (alla tre födda Black). Walburga hade två fastrar och en farbror: Cassiopeia Black, Marius Black (en ynk), och Dorea Potter (född Black). Hon var kusin med Araminta Meliflua (Meliflua kan vara ett efternamn, eller, som med Nigellus, ett mellannamn). Walburga Black föddes till familjen Black, och är renblodig, vilket hon och stora delar av hennes familj sätter stort värde på.

Då hennes son Sirius rymde hemifrån, brände Walburga bort honom från familjens släktträd, gobelängen, som har en permanent fasthäftningsförtrollning baktill i Grimmaldiplan nummer 12. Hon tog även bort namnet på sin bror Alphard, eftersom han lämnade all sin rikedom till Sirius, och sin brorsdotter Andromeda, eftersom hon gifte sig med mugglaren Ted Tonks. Sirius avskydde sin mor och resten av familjen på grund av deras fanatism. Han, hans kusin Andromeda och hans morbror Alphard Black var extrema i familjen Black, och som Sirius sade en gång, var det ovanligt att släktingar ens var halvt anständiga.

Hon var en mycket trångsynt person, som såg på mugglare och mugglarfödda med avsky. Hon sägs aldrig ha velat bli en Dödsätare, men delade samma åsikter som Lord Voldemort.

Walburga dog 1985, men hennes porträtt finns fortfarande kvar i Grimmaldiplan nummer 12, där det skriker förolämpningar till de olika medlemmarna av Fenixorden, inklusinve hennes egen son, Sirius, efter att han gjorde huset till Fenixordens högkvarter. I porträttet framstår hon som en hysterisk kvinna i en svart mössa, med rullande ögon och ett gult ansikte.

Krake[redigera | redigera wikitext]

Krake är Familjen Blacks husalf.

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.