Familjen Dolder

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Familjen Dolder (Familjen Riddle) är en fiktiv släkt i böckerna om Harry Potter.

Släkten Dolder[redigera | redigera wikitext]

I listan nedan står om de sista medlemmarna:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Salazar Slytherin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Thomas Dolder
 
Mary Dolder
 
Mervolo Gaunt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tom Dolder Sr
 
Merope Gaunt
 
Morfin Gaunt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tom Dolder (Lord Voldemort)
 
 
 
 
 
 

Familjen Dolder var en rik och välmående familj i den fiktiva byn Little Hangleton. De ägde de mesta markerna där, och en fin herrgård, som erbjöd utsikt över en kyrka med kyrkogård. Familjen var mycket opopulär i staden, eftersom de var så snobbiga och ohyfsade. Tom Dolder Sr skapade mycket skvaller då han gifte sig med Merope Gaunt, från en fattig och i hemlighet magisk familj.

Dolderhuset[redigera | redigera wikitext]

Dolderhuset är det tidigare hemmet till familjen Dolder. Det förekommer första gången i Harry Potter och den flammande bägaren, som platsen där husets trädgårdsmästare Frank Bryce mördas.

Dolderhuset ligger i byn Little Hangleton, och var en gång byns finaste hus. I byn bodde även familjen Gaunt (Mervolo med sina två barn Merope och Morfin. Merope sägs ha använt sig av en kärleksdryck för att Tom Dolder Sr skulle bli intresserad av henne och gifta sig med henne 1925. Någon gång under 1926 återvände han, och påstod att han blivit "förhäxad".

Morden på familjen Dolder[redigera | redigera wikitext]

Några år senare, under sommaren 1943, kom Meropes och Tom Dolder Srs sextonårige son, Tom Mervolo Dolder till Dolderhuset efter att ha talat med sin morbror Morfin för första gången. Tom Mervolo Dolder mördade då sin far Tom Dolder Sr och sina farföräldrar med Morfins trollstav. Sedan förhäxade han Morfin Gaunt, så att han skulle tro att det var han som begått morden på familjen Dolder. Trolldomsministeriet förstod att det var trollkarlsmord, och tog in Morfin till ett förhör, där han medgav att han mördat familjen Dolder. Han skickades till Azkaban på livstid, och dog strax efteråt, men inte innan Albus Dumbledore hunnit ta fram det sanna minnet.

Tom Dolder hade varit den mest framstående jordägaren i Little Hangleton, och han var vid mycket bra hälsa. Det var därför konstigt att hela hans familj hade dött utan att lämna några spår efter sig om vad som hade hänt, mer än uttryck av skräck i ansiktet.

Trädgårdsmästaren Frank Bryce[redigera | redigera wikitext]

Den lokala befolkningen skyllde på Frank Bryce, som var familjens trädgårdsmästare. Han var den enda som hade nyckel till huset, och därför den självklart misstänkte, eftersom inga dörrar blivit uppbrutna. Bryce blev aldrig dömd, på grund av brist på bevis, men blev ändå beskylld av befolkningen. Han bodde resten av sitt liv utstött och isolerad i sin stuga på Dolderhusets område, och fortsatte att sköta om trädgården.

Över femtio år senare, sommaren 1994, såg Frank att ljus kom inifrån huset. Frank misstänkte att det var barn från byn som försökte bränna ned huset, men istället upptäckte han Lord Voldemort (Tom Mervolo Dolder) och Slingersvans (Peter Pettigrew), som diskuterade hur de skulle mörda pojken Harry Potter och hur Voldemorts återkomst skulle gå till. Voldemorts orm Nagini upptäckte Frank utanför dörren och Voldemort mördade då honom.

Fortsatt användande[redigera | redigera wikitext]

Voldemort och Peter Pettigrew bodde i Dolderhuset under ett år (i Harry Potter och den flammande bägaren), och i slutet av boken gör Voldemort sin återkomst på kyrkogården nära huset. Det är okänt, men fullt troligt, att Voldemort och hans Dödsätare har fortsatt att använda huset som högkvarter sedan dess.

Thomas och Mary Dolder[redigera | redigera wikitext]

Thomas och Mary Dolder
Harry Potter-rollfigur
Information
KönMan och kvinna
BlodMugglare
FamiljFamiljen Dolder

Mr och Mrs Dolder var föräldrar till Tom Dolder Sr, och farföräldrar till Tom Gus Marvolo Dolder (Lord Voldemort). De ägde mer än halva dalen, i vilken staden Little Hangleton låg, och Thomas var den mest framstående invånaren i den staden. De bodde i Dolderhuset, som var ett mycket stort hus med fina trädgårdar som sköttes av trädgårdsmästaren Frank Bryce, och de var inte alls omtycka på grund av sitt snobbiga uppförande. Deras son Tom levde med dem under nästan hela sitt liv, och alla tre mördades av Tom Gus Marvolo Dolder (Lord Voldemort) Tom Gus Mervolo Dolders farföräldrar nämndes väldigt kortfattat i två av böckerna, Harry Potter och den flammande bägaren och Harry Potter och halvblodsprinsen. Namnen Thomas och Mary står inte med i böckerna, men de var med i filmen Harry Potter och den flammande bägaren, där de står med på familjens gravsten.

Tom Dolder Sr[redigera | redigera wikitext]

Tom Dolder
Harry Potter-rollfigur
Information
KönMan
HårfärgSvart
ÖgonfärgMörka
BlodMugglare
FamiljFamiljen Dolder

Tom Dolder Sr, son till Thomas och Mary Dolder, far till Tom Gus Mervolo Dolder och gift med Merope Gaunt. Han hade en särskilt gynnad komfortabel uppfostran, vilket var fullt väntat eftersom hans föräldrar bodde på en herrgård och ägde halva dalen, i vilken Little Hangleton låg. Under första halvan av nittonhundratalet trivdes Tom Dolder Sr mycket bra med sin höga status, att rida och att umgås med vackra kvinnor från övre medelklassen.

Han var inte bara rik, utan även vacker och brukade rida med en ung dam vid namn Cecilia (troligtvis hans flickvän), förbi en liten, smutsig stuga som låg intill vägen, dold bakom några buskar. Den här biten av dalen var den enda delen som hans familj inte ägde. Familjen Dolder ogillade starkt familjen Gaunt, som bodde i den lilla stugan. Varje gång Tom Dolder Sr kom ridande förbi, var flickan Merope Gaunt där och tittade på honom genom buskarna, till sin far Mervolo Gaunts stora missnöje. Det var Meropes bror Morfin Gaunt som upptäckte hur hon spanade på Tom Dolder Sr, och valde att förhäxa Tom Dolder Sr. (Läs mer)Det ledde till en rad konflikter, som resulterade i att Morfin och Mervolo skickades till Azkaban.

Med de båda männen Gaunt i Azkaban, blev Merope för första gången fri, och kunde leva sitt eget liv. Då hon levde med sin far och bror var hennes magiska krafter undertryckta eftersom de ständigt hackade på allt hon gjorde, men då de försvann blommade hennes kunskaper ut. Hon kunde då blanda en kärleksdryck, som hon lurade i Tom Dolder Sr, och han blev genast "kär" i henne, vilket resulterade i en stor skvallerskandal i Little Hangleton. De rymde iväg och gifte sig, och efter tre månader blev Merope gravid. Hon bestämde då att sluta ge kärleksdrycken till Tom, eftersom hon nu trodde att han hade börjat älska henne på riktigt. Så var dock inte fallet, och han lämnade henne och det ofödda barnet. Tom återvände till Dolderhuset, och påstod att han blivit "förhäxad". Det skvallrades i byn om att Meropes barn var från en annan man, och att Dolder påstod sig vara förhäxad då han fick reda på det. Han brydde sig aldrig om att söka upp sin fru eller sitt barn. (Läs mer om vad som hände med Merope)

Toms och Meropes barn döptes, på Meropes begäran, till Tom Gus Mervolo Dolder (engelska "Tom Marvolo Riddle). Tom efter sin far och Mervolo efter sin morfar. Tom Gus Mervolo Dolder mördade hela familjen Dolder 1943, och såg till att Morfin Gaunt tog på sig skulden för mordet genom att förfalska hans minne. Mugglarpolisen var chockade och kunde inte förstå hur de tre medlemmarna i familjen Dolder plötsligt hade dött, eftersom alla var så friska och krya (Avada Kedavra lämnar inga spår efter sig). Familjens trädgårdsmästare Frank Bryce arresterades, eftersom han var den enda som hade nycklar till huset. Frank berättade att han sett en blek, mörkhårig tonåring gå in i huset på natten. Ingen annan hade sett den här pojken, och folk trodde att Frank hittat på pojken för att själv inte bli straffad. Då obduktionsrapporten kom, så visade det sig att ingen skada skett på någon av kropparna, och de kunde inte heller ha blivit förgiftade. Frank släpptes i brist på bevis. Det diskuterades huruvida alla tre kunde ha blivit skrämda till döds, eftersom alla hade uttryck av skräck i ansiktet.

Tom Gus Mervolo Dolder[redigera | redigera wikitext]

Huvudartiklar: Tom Dolder och Lord Voldemort

Frank Bryce[redigera | redigera wikitext]

Frank Bryce
Harry Potter-rollfigur
SkådespelareEric Sykes
Information
KönMan
HårfärgGrå
BlodMugglare

Frank Bryce tillhörde egentligen inte familjen Dolder, men var deras trädgårdsmästare i staden Little Hangleton. Han var en tillbakadragen veteran från Andra Världskriget. 1943 arresterades han och frågades ut angående morden på hela familjen Dolder.

Tom Dolder Sr, Thomas och Mary Dolder mördades av sin egen släkting, Tom Gus Mervolo Dolder, som senare började kalla sig Lord Voldemort. Eftersom Bryce hade nycklarna till huset där de blev mördade, misstänktes han direkt.

Polisen var tvungna att släppa Bryce fri, eftersom det inte fanns tillräckligt med bevis. Polisen kunde inte förstå morden, eftersom kropparna var oskadade. Trollformeln som användes, mördarbesvärjelsen Avada Kedavra, lämnar inga synliga spår på offren, och polisen kunde inte bevisa att familjen Dolder verkligen hade mördats. De skrämda uttrycken de hade i ansiktet ledde till en del diskussioner om huruvida alla tre blivit skrämda till döds.

Folket i staden trodde fortfarande att Frank Bryce var skyldig, och han tvingades att leva utstött och isolerad i sin gamla stuga i Dolderhusets trädgård.

Efter morden hade Dolderhuset flera rika ägare, men alla flyttade därifrån ganska snabbt. Det gick rykten i byn om att huset var förhäxat. Huset såldes till slut till en rik affärsman som aldrig besökte det (detta kan antas vara Lord Voldemort) och i byn sa man att han endast hade det på grund av "skatteskäl". Ägaren betalade även Frank Bryce för att sköta om huset och trädgården, men allteftersom Frank blev gammal orkade han inte göra lika mycket och huset förföll. Man sökte igenom familjens affärer efter deras död, men man hittade inte någonstans att Tom Dolder Sr haft en son, Tom Gus Mervolo Dolder. Tom Dolder Sr lämnade förvisso sin fru innan sonen fötts, och var kanske därför inte villig att berätta om sonen, eller ens skriva det i något papper. Tom Gus Mervolo Dolder skulle troligtvis, enligt engelsk lag, ha ärvt huset om han varit känd i Mugglarregister. Men vid femton års ålder var Tom Gus Mervolo inte alls intresserad av Mugglarnas välmående och status.

1994 återvände Voldemort i hemlighet till Dolderhuset. Bryce upptäckte Voldemort, och tjuvlyssnade på honom då han berättade sin plan om hur han skulle mörda Harry Potter, men upptäcktes av ormen Nagini som avslöjade honom till Voldemort. Bryce blev genast mördad. Senare i samma bok, Harry Potter och den flammande bägaren, framträder han en gång till under Harrys och Voldemorts duell. Genom Priori Incantatem kom Bryces skugga fram genom Voldemorts trollstav, och Bryces skugga hjälpte Harry att rymma från Voldemort.

Albus Dumbledore berättar för Harry i Harry Potter och Halvblodsprinsen att mordet på Frank Bryce användes för att göra Voldemorts sjätte och sista horrokrux, Nagini.

Släktdrag[redigera | redigera wikitext]

Båda Tom Doldrarna var väldigt vackra i sin ungdom med mörka ögon och svart hår. Tom Dolder Srs utseende vid sin död är okänt, men hans sons utseende urartade efter hand som han började hålla på med Svartkonster. De hade också liknande attityder mot folk med lägre status. Tom Dolder Sr ogillade Mervolo Gaunt, som bodde i en liten stuga. Hans son (Lord Voldemort) ogillar Mugglare och icke-renblodiga magiker. Voldemort dödade sedan sin far och farföräldrar av ren avsky, eftersom de inte hade några magiska egenskaper eller magisk kännedom och även som hämnd för att fadern lämnat Voldemorts mor, Merope Gaunt.

Voldemort har också en förmåga att glömma sådant som han inte finner viktigt. Till exempel i Harry Potter och Hemligheternas kammare, så glömmer han att en fågel fenix tårar kan läka sår. Han kallar därför Dumbledores fenix simpelt för "en sångfågel", vilket han troligtvis ångrade sedan.

Det finns några viktiga likheter mellan Tom Mervolo Dolder och Harry Potter. Ingen av dem växte upp hos sina riktiga föräldrar, utan tvingades leva hos Mugglare tills de fick kännedom om Hogwarts. Det finns vissa likheter i utseendet också: båda har mörkt hår, och båda kan tala med ormar, s.k. Ormviskning (enligt Dumbledore så gav Voldemort denna förmågan, och många andra, till Harry av misstag när han försökte döda Harry). Båda kände sig mer hemma på Hogwarts än vad de gjort någon annanstans i världen. Dumbledore upptäckte att Dolder hade starkare känslor för Hogwarts än vad han någonsin haft för någonting eller någon annan, och dessutom struntar båda två i skolans regler.

Voldemort har väldigt svårt att förstå andra människor, och det verkade han till viss del dela med sin far (som lämnade sin fru och sitt ofödda barn). Det stämmer dock inte helt, eftersom Tom Dolder Sr visade intresse för den attraktiva flickan Cecilia, som han red på en häst med. Han visade kyla mot Merope Gaunt, då han lämnade henne och sade att han blivit förhäxad. Voldemort kan inte ha relationer med andra, bry sig om dem eller förstå deras känslor. Detta kan tänkas komma från barnhemmet, där han aldrig fick uppleva någon riktig kärlek. Inte heller fick han någon kärlek från sina föräldrar då hans far lämnade honom och hans mor dog vid förlossningen. Hans kännedom, från en väldigt tidig ålder, om att han var speciell, kan ha lagt en spärr, som hindrade honom från att skapa relationer med andra barn under denna viktiga tid i hans liv. Till skillnad från andra trollkarlsbarn som växer upp hos mugglare lärde Voldemort sig tidigt att behärska sina krafter och använda dem mot de andra barnen.

Se även[redigera | redigera wikitext]