Fana, Norge

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nesttun var centralort i Fana kommun.
För staden i Mali med samma namn, se Fana, Mali.

Fana är en tidigare socken och självständig kommun,som numera är en kommundel (norska bydel) i södra delen av Bergens kommun, Hordalands fylke i Norge.

Fana kyrka är från 1100-talet. Den är församlingskyrka inom Bjørgvins stift av Norska kyrkan. Fana kommun bildades vid införandet av lokal självstyrelse på norska landsbygden 1838. Den bestod till 1 januari 1972, då den tillsammans med Arna, Laksevåg och Åsane införlivades i Bergens kommun. Kommundelen Fyllingsdalen överfördes från Fana till Bergen redan 1955.

Kommundelen Fana omfattar större delen av den tidigare kommunen, där ett område i väster avskilts som den nya kommundelen Ytrebygda, medan ett mindre område i norr numera (2015) tillhör kommundelen Årstad, som till största delen ligger inom Bergens kommungräns från tiden före 1972. De norra delarna av den tidigare Fana kommun har en med Bergen sammanhängande tätortsbebyggelse. I detta område ingår Nesttun, kommunens tidigare administratinscentrum, cirka 9 kilometer från Bergens centrum. Andra delar av kommunen utgörs av fjäll- och skogsmark samt av jordbruksbygd.

Tillkomsten 1883 av Vossebanen, järnvägen Bergen-Voss, från 1909 en del av Bergensbanen till Oslo, gjorde det möjligt för bergensare att bygga privatbostäder utefter jarnvägslinjen i Fana.[1] Komponisten Edvard Grieg lät 1885 bygga sitt hem Troldhaugen, där han emellertid bara kom att bo under sommarhalvåret5, och skeppsredaren och statsministern Christian Michelsens Gamlehaugen blev färdigt 1902. Troldhaugen är idag museum, medan Gamlehaugen är den norska kungafamiljens officiella residens i Bergen. Även författaren Nordahl Grieg, vars far var rektor för en skola i Bergen, växte upp i Fana.[2] Som en följd av den lägre kommunalskatten i Fana, kom flera av Bergens skeppsredare att placera sina huvudkontor där, däribland Hilmar Reksten.

Vossebanen kompletterades 1894 med en 26 kilometer lång smalspårig järnväg mellan Nesttun och Osøyro i Os kommun, söder om Fana. Denna hade spårvidden 750 millimeter och var byggd på billigaste sätt - bland annat saknade den helt tunnlar. Redan 1935 var den utkonkurrerad av motortrafiken på landsvägen mellan banans ändpunkter.[3] Även persontrafiken på järnvägen mellan Bergen och Nesttun försvann, då Bergensbanen fick en ny och kortare sträckning 1964.[1] En ny förbindelse med snabbspårväg – Bybanen i Bergen – öppnades 2010 mellan Bergen centrum och Nesttun. Den följer dock inte den tidigare järnvägslinjen, som nu till stora delar är gång- och cykelväg. Arbete med att förlänga denna linje till Bergens flygplats, Flesland i kommundelen Ytrebygda beräknas vara avslutat 2016.

Europaväg 39, som i Norge förbinder Trondheim med Kristiansand längs norska västkusten, går genom Fana. Arbetet med en ny sträckning mellan Rådal i Fana och Svegatjørn i Os startar hösten 2015 och beräknas vara avslutat 2022. Utan att vara kortare än nuvarande väg ger den en insparad körtid på ca 20 minuter. [4]

Flera nämnvärda sportklubbar kommer ursprungligen från Fana, däribland IL Gneist, IL Bjarg och Fana IL, samt friidrottsklubben FIK BFG Fana.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Bergensbanen i Bergen byleksikon på nett.
  2. ^ Nordahl Griegs veg i Bergen byleksikon på nett,
  3. ^ Osbanen i Bergen byleksikon på nett.
  4. ^ Fakta, E39 Svegatjørn-Rådal, Statens vegvensens webbplats. Läst 2015-06-04.