Fanny Falkner

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fanny Falkner
Fanny Falkner Svanevit i August Strindbergs pjäs med samma namn på Intima Teatern 1909.
Fanny Falkner Svanevit i August Strindbergs pjäs med samma namn på Intima Teatern 1909.
Född1891
Karlshamn
Död6 oktober 1963
Köpenhamn

Fanny Johanna Maria Falkner, född 1891 i Karlshamn, död 6 oktober 1963 i Köpenhamn,[1] var en svensk skådespelare och miniatyrmålare.

Falkner växte upp i Stockholm där hon studerade vid Tekniska skolan i Stockholm. 1907 for hon till Köpenhamn för att studera målning och därefter vid Högre konstindustriella skolan i Stockholm. Efter studierna utförde hon omkring 500 miniatyrporträtt på elfenben, bland annat av Christian X och drottning Alexandrine av Danmark. Hon medverkade i en utställning på Gummesons konsthall 1929.

Vid återkommsten till Stockholm träffade hon Manda Björling, som ordnade statist- och småroller för henne vid Intima teatern. Vid en föreställning uppmärksammades hon av August Strindberg, som ansåg henne lämplig för rollen som Eleonora i pjäsen Påsk.

Hon fick inte rollen, men kontakten mellan Falkner och Strindberg resulterade i att Strindberg hyrde en del av hennes föräldrars våning på Drottninggatan, Blå tornet. Falkner var engagerad vid Intima teatern under några år, men flyttade till Köpenhamn när rykten om äktenskap mellan henne och Strindberg kom i omlopp. Som illustratör gjorde hon omslagen till Strindbergs Abu Casems tofflor 1908 och slutvinjetten till Stora landsvägen 1909. I en modell rekonstruerade hon de tre rum som Strindberg bebodde hos hennes föräldrar, den tillhör idag Nationalmuseum. Som konstnär Falkner är representerad vid bland annat Nationalmuseum[2] i Stockholm

Hon var dotter till Frans Nilsson Falkner och Anna Meta Hansen[3] samt kusin till konstnären Tage Falkner. Fanny Falkner är gravsatt den 4 december 1963 i familjegraven på Skogskyrkogården i Stockholm.[4]


Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • 1948August Strindberg i Blå tornet

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Dödsannons i Dagens Nyheter 9 oktober 1963 sid.28 och 10 oktober 1963 sid.30
  2. ^ Nationalmuseum
  3. ^ Rotemannen, CD-ROM, Sveriges Släktforskarförbund/Stockholms Stadsarkiv (2012).
  4. ^ "Hitta graven", Skogskyrkogården, kvarter 15, gravnummer 607, Fanny Falkner.

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]