Fannydal

Fannydals strandväg, 2014.

Fannydal är ett villaområde i Nacka kommun, beläget mellan Storängen och Järlasjön. Längs Fannydals södra sida löper Fannydals strandväg och på bergryggen ovanför ligger Fannydalsplatån med radhus från slutet av 1950-talet.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Solbaset (senara Fannydal), 1774.

Fannydal hette ursprungligen Solbasset (eller Solbaset) och var på 1770-talet ett torp under Järla gård.[1] När AB de Lavals Ångturbin var ägare till Järla gårds egendom styckades flera tidigare underliggande enheter av, bland dem Gäddviken, Hästholmen, Stora Nyckelviken, Lilla Nyckelviken och Fannydal.[2]

I slutet av 1800-talet drev familjen Mattsson ett tvätteri i Fannydal.[3] Det gamla torpets inägor var fram till 1930-talet i stort sett obebyggda. Det fanns bara två bofastigheter i sluttningen ner mot Järlasjön. År 1956 revs torpstugan och ytterligare några äldre hus för att lämna plats åt villabebyggelse som växte upp huvudsakligen på 1950- och 1960-talen.

Fannydalsplatån[redigera | redigera wikitext]

Fannydalsplatån kallas bergryggen mellan Järlasjön och Storängen. På den obebyggda östra delen finns en osäker fornborg.[4] Under andra världskriget anlades en luftvärnsställning här. Rester efter flera värn och en bunker finns kvar än idag.

Upp till platån leder Fannydalsbacken. På Fannydalsplatån (vilket även är gatunamnet) uppfördes i slutet av 1950-talet ett radhusområde bestående av ett 50-tal radhus i sex längor. Arkitekt var Ernst Grönwall.[5]

Historiska bilder[redigera | redigera wikitext]

Nutida bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]