Hoppa till innehållet

Fantomen (figur)

Från Wikipedia
Den här artikeln handlar om den fiktiva figuren. För den tecknade serien, se Fantomen. För den svenska serietidningen, se Fantomen (serietidning).
Fantomen
Fantomen, 1938.
Publicering
OriginalnamnThe Phantom
FörlagSeriestripp:
King Features Syndicate
Serieböcker:
David McKay Publications
Harvey Comics
Gold Key Comics
King Comics
DC Comics
Marvel Comics
Diamond Comics
Moonstone Books
Dark Horse Comics
Image Comics
Debut"The Singh Brotherhood" (17 februari 1936)
Skapad avLee Falk
Person
Alter egoChristopher "Kit" Walker
AliasDen vandrande vålnaden, Ondskans nemesis, Mannen som inte kan dö
ArtMänniska
HemvärldJorden
KopplingDjungelpatrullen
VännerGuran
Hero (häst)
Devil (bergsvarg)

Fantomen (engelska: The Phantom) är en fiktiv superhjälte som är titelfiguren i den amerikanska tecknade serien Fantomen, skapad av Lee Falk. Figuren introducerades i en dagsstripp den 17 februari 1936, som pågår än idag.

Fantomen bor i Dödskallegrottan i De djupa skogarna, i den före detta brittiska kolonin Bengali.

Fantomen och hans värld

[redigera | redigera wikitext]

Fantomenlegenden

[redigera | redigera wikitext]

Legenden om Fantomen tog sin början den 17 februari 1536 då ett skepp på väg till Indien överfölls av singhpirater utanför Afrikas kust. Som ende överlevande flöt Christopher (Kit) Walker, sonen till fartygets kapten, i land och togs om hand av bandarerna, en afrikansk pygméstam. Bandarerna hölls i slaveri av en annan grupp, Wasaka-stammen, men en sägen berättade om en man från havet som skulle komma och befria dem. Kit Walker befriade pygméerna genom att klä ut sig till Wasaka-stammens demongud, och denna klädsel blev den första Fantomendräkten.[1]

Vid sin faders mördares skalle svor han att bekämpa sjöröveri, ondska och orättvisor, och vidare att hans söner skulle följa honom. När han dog tog hans son över efter honom, och efter dennes död hans son och så vidare. Med tiden kom omgivningen att tro att det var samme man, en hämnare och vandrande vålnad, en man som inte kan dö. Han slog sig ner i en grotta, som i mycket påminde om en dödskalle, vid bandarernas by långt inne i djungeln. Han arbetade även på att öka grottans likhet med en dödskalle, och sedan dess har Dödskallegrottan varit Fantomens hem.[2]

Figurens utseende

[redigera | redigera wikitext]

Fantomen bär mask och åtsmitande trikåer. Trikåerna är blå i Sverige, lila i USA och har internationellt sett haft många andra färger, bland annat röda i Italien. Hans vapen är två Colt M1911-pistoler, kaliber .45. Dessutom har han två ringar. På vänster hand – närmast hjärtat – finns ringen med "det goda märket", en symbol som den vandrande vålnaden lämnar på platser eller hos personer som står under Fantomens beskydd. På högerhanden finns Dödskalleringen (som, enligt de svenska, licensproducerade serierna, den 1:a Fantomen fick av alkemisten Paracelsus) vilken lämnar ett outplånligt märke på de brottslingar som blir märkta med dem. Detta sker genom ett svagt gift, tillverkat av bandarerna; då Fantomen ska slå någon som han vill ska bära märket öppnar han en liten spärr i ringen som får giftet att rinna ut över klacken. Såret efter slaget läker sedan men bildar ärrvävnad i form av märket.

1939 påbörjades en söndagssida med serien, vilket innebar att serien för första gången skulle tryckas i fyrfärg. Då det var dag för färgläggning var Lee Falk på annan ort, och det blev färgläggarnas jobb att bestämma färgen på Fantomens trikå, som blev lila; när Lee Falk väl var tillbaka hade den första söndagssidan redan gått i tryck. Dessförinnan hade dräkten vid en handfull tillfällen beskrivits som grå i dagspresserien.

När Fantomen lämnar sitt hem i djungeln och reser som en vanlig man bär han vanligtvis en fedora-hatt, solglasögon och trenchcoat, och kallar sig Mr. Walker (från engelskans Ghost Who Walks – "Den Vandrande Vålnaden"). Då det sägs att "den som ser Fantomens ansikte dör en fasansfull död" döljs i serien allt som oftast hans ögon av skuggor eller bakom andra figurer, även när han uppträder som Mr. Walker.

Den 21:e Fantomen

[redigera | redigera wikitext]
Fantomen ridandes på Hero åtföljda av Devil.

Den nuvarande Fantomen (som varit huvudperson i serien ända sedan seriens start) är den tjugoförste i ordningen. Han är sedan 1977 gift med FN-diplomaten, sjuksköterskan och simhopperskan Diana Palmer, som han träffade redan i det första äventyret från 1936. Sina trognaste följeslagare har han i bergsvargen Devil och den vita hingsten Hero, och sin äldsta och bästa vän i Guran, bandarernas nuvarande hövding.

Vem som blir nästa Fantomen är inte helt klart, eftersom Diana några år efter vigseln födde tvillingar – pojken Kit och flickan Heloise, vilka idag är i yngre tonåren. I de svenskproducerade serierna går de just nu på privatskolan Durham House i Shymouth i östra USA, under Dianas vakande öga.

Fantomen är också hemlig överbefälhavare för Djungelpatrullen, en modern och topputbildad elitpolisstyrka med verksamhetsområde i Bengalis och dess grannländers djungelområden. Hans närmaste man i patrullen är den sympatiske överste Worubu, som dock inte heller han känner till befälhavarens identitet. Worubus företrädare, Weeks, förekommer också sporadiskt i serien.

Vidare har Fantomen dessutom en fosterson, Rex King, som numera är furste i det lilla bergsriket Baronkhan i norra Bengali. Andra viktiga personer i hans närhet är historieberättaren gamle Moz, doktor Axel som driver ett djungelsjukhus, Bengalis president Lamanda Luaga (ex-president i de svenskproducerade äventyren) samt Dianas mor Lily och morbror Dave, pensionerad polischef.

Utöver Devil och Hero har Fantomen flera andra djur, varav många bor på ön Eden, där köttätare och växtätare lever fredligt sida vid sida. Bland Fantomens djur märks en tam elefant, Joomba, en falk vid namn Fraka, lejonhonan Kateena, tigern Stripes samt två tama delfiner, Salomo och Nefertite. Dessutom figurerar såväl den mystiska förhistoriska varelsen Hzz, med fru och barn, som en stegosaurus.

Förutom Dödskallegottan och Eden har Fantomen också ett antal gömställen utspridda på andra platser i världen. Här kan nämnas "Walkers klippa" belägen någonstans i gränslandet mellan USA och Mexiko och en slottsruin i Carpatia (seriens motsvarighet till Transsylvanien).

I den svenska produktionen har flera ytterligare gömställen etablerats, däribland ett dolt rum i Notre Dame-katedralen i Paris och ett lönnrum ibland Roms katakomber.

Djungelordspråken

[redigera | redigera wikitext]

Bland djungelns folk och bland brottslingar runt om i världen har det vuxit fram talesätt och ordspråk kring myten om Fantomen – "ondskans nemesis", "mannen som inte kan dö".

Det var Fantomens skapare, Lee Falk, som den 6 oktober 1938 i äventyret The Shark's Nest skapade det första djungelordspråket ("Då Fantomen rör sig står blixten stilla"). Sedan dess har listan fyllts på, där många ordspråk förekommit i snarlika formuleringar och andra dykt upp någon enstaka gång.

Följande djungelordspråk har lyfts fram av den svenska Fantomenredaktionen som de tolv främsta:[3]

 • Då Fantomen rör sig står blixten stilla
 • Fantomen smyger tystare än djungelkatten
 • Det finns nätter då Fantomen lämnar djungeln och går på stadens gator som en vanlig man
 • Du hittar aldrig Fantomen – han hittar dig
 • Fantomens röst isar blodet
 • Fantomen är hård mot de hårda
 • Sikta aldrig på Fantomen
 • Fantomen har tusen ögon och tusen öron
 • Fantomen har tio tigrars styrka
 • Den som ser Fantomens ansikte dör en fasansfull död
 • Då Fantomen frågar svarar man
 • Att vakna i mörkret och se Fantomen – en fasa för onda män

Ytterligare ett, "Fantomen vilar först då fred råder i världen" etablerades då det valdes ut som det vinnande bidraget i den svenska Fantomentidningens tävling i att hitta på nya ordspråk. Tvåa kom "Som rovfågeln vakar, så vakar Fantomen".

Fantomenätten

[redigera | redigera wikitext]

I dödskallegrottans krönikerum finns nästan 500 års Fantomenhistoria nedtecknad. Alltsedan 1500-talet har varje Fantomen skrivit ner sina äventyr i dagböcker för att kunna underlätta sina efterföljandes arbete. Utöver Fantomernas efterlämnade texter, finns där även texter från andra karaktärer i Fantomens universum.

Detta har naturligtvis blivit en outsinlig källa till äventyr i Fantomenserien. Detta gäller huvudsakligen i de serier som producerats i Sverige, eftersom Lee Falk helst berättade om den nuvarande Fantomen. Under Ulf Granbergs tid som redaktör för den svenska Fantomentidningen och ansvarig för den svenska licensproduktionen, etablerades under 1970-talet en kanon som ännu på 2000-talet följs av de svenskledda serieskaparna. Även om det har uppkommit en del motstridiga uppgifter när det gäller de föregående Fantomens liv, finns det likväl en relativt sammanhållande 500-årig historia att upptäcka för Fantomensseriens läsare.

1993 inleddes en kronologisk exposé över Fantomenätten i och med tidningen Fantomen Krönika. Denna inledde sin utgivning med de serier som berättade om den förste Fantomens första år, och sedan följde ättens vidare äventyr fram till den tjugoförste Fantomens barndom och tillträde. Redaktionen tvingades dock till enstaka korrigeringar, inte minst på grund av de uppgifter som förekommit i Lee Falks produktion. Följande "regentlängd" följer Fantomen Krönika, och därmed den svenska Fantomenredaktionens, uppgifter.

Att den 21:e Fantomen är född 1939 och redan under 1980-talet kan tyckas borde ha ersatts av den 22:e Fantomen är en situation som utgivarna arbetat runt, dock utan att fullt ut genomföra ett skifte.

Nummer Födelseår Aktiva år Dödsår Partner
1 1516 1536 - 1566 1566 Donna Marabella Columbus (hade även innan giftermålet en förbindelse med Gabrielle de Montmorency), från Spanien. Christofer Columbus dotterdotter.
2 1548 1566 - 1604 1604 Ann eller Anne, bondflicka från England.
3 1586 1604 - 1625 1625 Rosamunda Shakespeare, William Shakespeares brorsdotter. Efter hennes död omgift med den indiska prinsessan Pura.
4 1604 1625 - 1646 1646 Engelska härstammande från Nottingham, dog i barnsäng.
5 1626 1646 - 1662 1662 Helena. Föräldralös operasångerska från Rom.
6 1646 1662 - 1682 1682 (ursprungligen 1674) Drottning Natala av Navarra.
7 1664 (ursprungligen 1650) 1682 (ursprungligen 1674) - 1700 1700 Drottning Heloise av Koqania (eller av Hanta), Hantahäxan kallad.
8 1682 1700 - 1717 1717 Ingrid av Holstein, svensk adelskvinna.
9 1700 1717 - 1735 1735 Flame Stanbury, engelska.
10 1717 1735 - 1757* 1758 Marianne (även kallad Mary), från Frankrike.
11 1738 1757 - 1775 1775 Renata (eller Renate) di Mascarelli, från Venedig.
12 1757 1775 - 1793 1793 Marion Trelawney, från Cornwall i England.
13 1775 1793 - 1811 1811 Jeanette Lafitte (syster till Jean Lafitte) från USA eller mongoliskan Vhatta Khan.
14 1793 1811 - 1831 1831 Marie Claire, fransyska.
15 1811 1831 - 1848 1848 Juliet Adams, USA.
16 1831 1848 - 1869 1869 Asta Jensen, Danmark och/eller Annie Morgan, USA.
17 1852 1869 - 1889 1889 Mary Stillwell, USA (hade innan giftermålet även en kort förbindelse med Lady Kate Sommerset och har både barn och barnbarn med henne).
Kvinnliga Fantomen** 1852 1870- 1880-tal. 19?? Paul Colbert
18 1871 1889 - 1908 1908 Lara Collins, England.
19 1890 1908 - 1935 1935 Jane Cary, USA.
20 1912 1935 - 1959 1959 Maude Thorne McPatrick, USA.
21 1939 1959 - Diana Palmer, USA.

*Den 10:e Fantomen skadades allvarligt år 1757 och kunde inte längre verka som Fantomen fullt ut, varför sonen tog över som den 11:e Fantomen. Året därpå stupar den 10:e Fantomen i sin sista strid.

**Den 17:e Fantomens tvillingsyster Julie agerade Fantomen vid sidan av sin bror eller i sin brors ställe under flera tillfällen.

Fantomen på film

[redigera | redigera wikitext]
 1. ^ Lee Falk och Sy Barry. "Mannen från havet" i Fantomen-Krönikan nummer 1, 1993. I denna version nämns inget om dräktens färg.
 2. ^ Jaime Vallvé och Janne Lundström. "Hämnaren – den förste Fantomen" i Fantomen-Krönikan nummer 1, 1993
 3. ^ Frida Lindqvist. "Fantomens skapare död", Aftonbladet 15 mars 1999, s. 9

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]