Farah (Afghanistan)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
USA:s ambassadör ser på när några barn spelar basket i Farah.

Farah (Pashto/persiska: فراه) är den 16:e största staden befolkningsmässigt i Afghanistan och är huvudstad i provinsen Farah, som ligger i västra Afghanistan. Staden har en befolkning på cirka 108.400, av vilka majoriteten är etniska Pashtuner. Pashtunerna utgör ungefär 90% av befolkningen, resterande del av befolkningen utgörs av Balucher och Tadzjiker.[1][2] Farah Airport ligger i närheten. Området har ett varmt och halvtorrt klimat med varma somrar och kalla vintrar och betecknas med BSh i Köppens system.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Citadellet i Farah är förmodligen en del av en serie fästningar uppförda av Alexander den store, staden var en strategisk länk mellan Herat, ytterligare en av Alexanders befästningar, och Kandahar. Under det partiska väldet hamnade Farah under satrapen i Aria och var en av satrapens viktigaste städerna. Under 400-talet var Farah en av de viktigaste städerna i den östra delen av det Sasanidiska riket. Regionen var historiskt en del av Khorasan-provinsen och kontrollerades av Tahiriderna följt av Saffariderna, Samaniderna, Ghaznaviderna, Ghuriderna, Ilkhanatet, Timuriderna, Khanatet i Bukhara och Safaviderna fram till början av 1700-talet, då det först blev en del av den afghanska riket Hotaki, följt av Durraniväldet. Islam introducerades i området under 600-talet.

Mujaheddin etablerade sig i området kring Farah 1979. De behöll sin närvaro i staden tills de tvingades ut 1982, då de istället etablerade ett starkt fäste på det närliggande berget Lor Koh, som de döpte om till Sharafat Koh.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Settled Population of Farah province by Civil Division, Urban, Rural and Sex-2012-13” (på engelska). http://cso.gov.af/Content/files/Farah(1).pdf. Läst 29 april 2014. 
  2. ^ ”2003 National Geographic Population Map” (på engelska) (PDF). http://ngm.nationalgeographic.com/ngm/0311/feature2/images/mp_download.2.pdf. Läst 29 april 2014.