Farah Pahlavi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Farah Pahlavi under statsbesöket i USA 1972.

Farah Pahlavi, född Farah Diba (persiska: فرح دیبا Faraḥ Dibā) 14 oktober 1938 i Teheran, Iran, var drottning av Iran 1959–1979 (shahbanu 1967–1979) och är änka efter Shah Mohammad Reza Pahlavi.

Hon föddes i en förnäm familj och studerade i Paris. Hon var väninna med shahens dotter, prinsessan Shahnaz, och lärde på så sätt känna sin blivande man. Deras storslagna bröllop ägde rum den 21 december 1959. I äktenskapet föddes två söner och två döttrar.

Farah Dibah hade under de första åren som drottning främst till uppgift att säkra tronföljden, men fick så småningom en allt viktigare ställning och en mer offentlig roll än någon av sina företrädare. Hon närvarade vid officiella invigningar, hon blev ordförande för flera föreningar och organisationer och beskyddare för andra, särskilt för sådana som rörde hälsa, kultur och jämställdhet, och hon utövade även ett visst inflytande, då hon agerade ombud och framförde frågor och ansökningar från människor till shahen.

År 1967 kröntes hon till kejsarinna av Iran, och utnämndes även som möjlig regent av shahen, om han skulle avlida före sin sons myndighetsdag. Hon åtnjöt en viss popularitet särskilt i början av 1970-talet, men blev också alltmera utsatt för attacker från religiösa fundamentalister, som inte gillade hennes offentliga roll, och under 1978 blev allt fler av hennes framträdanden inställda av oro för hennes säkerhet.

I samband med den islamiska revolutionen 1979 gick Farah Dibah och hennes make shahen i landsflykt och året därpå avled shahen i leukemi i Egypten. Farah Dibah bor numer omväxlande i USA och Frankrike.

Barn[redigera | redigera wikitext]

  • Cyrus Reza, född 31 oktober 1960 (gift med Yasamin Etemad-Amini; tre döttrar (Noor, Iman och Farah)
  • Farahnaz, född 12 mars 1963
  • Ali-Reza (äv. Alireza), född 28 april 1966, död 4 januari 2011 i Boston, USA (självmord); en dotter: Iryana Leila Pahlavi
  • Leila, född 27 mars 1970, död 10 juni 2001 (överdos)

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Denna artikel baseras helt eller delvis på dess motsvarighet på engelska Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Farah Pahlavi.