Farah Pahlavi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Farah Pahlavi
Shahbanu of Iran.jpg
Farah Pahlavi, 1973.
FöddFərəh Diba
14 oktober 1938[1] (83 år)
TeheranIran
MedborgarskapIran
Utbildad vidÉcole Spéciale d'Architecture Arbcom ru editing.svg
SysselsättningFörfattare, arkitekt, översättare, politiker
Befattning
Kejsare
MakeMohammad Reza Pahlavi
(g. 1959–1980, makas/makes död)[2]
BarnReza Pahlavi (f. 1960)[3]
Farahnaz Pahlavi (f. 1963)
Ali-Reza Pahlavi (f. 1966)[3]
Leila Pahlavi (f. 1970)[3]
FöräldrarSohrab Diba[4]
Farideh Ghotbi
Utmärkelser
Se lista
Namnteckning
Farah Pahlavi signature.svg
Heraldiskt vapen
Imperial Arms of the Shahbanou of Iran.svg
Webbplatsfarahpahlavi.org/
Redigera Wikidata

Farah Pahlavi, född Farah Diba (persiska: Farah Dibâ, فرح پهلوی) den 14 oktober 1938 i Teheran i Iran, var mellan 1959 och 1979 kejsarinna av Iran (shahbanu mellan 1967 och 1979) som gift med shah Mohammad Reza Pahlavi.

Hon spelade en framträdande offentlig roll som regimens ansikte utåt, och utövade också ett visst inflytande, särskilt i kulturella och sociala frågor, genom de föreningar hon var beskyddare för, och i sin verksamhet som förbindelselänk mellan shahen och människor som ansökte om hans hjälp genom henne; hon utövade också en betydande välgörenhet.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Tidigt liv[redigera | redigera wikitext]

Hon föddes i en iransk överklassfamilj som dotter till kapten Sohrab Diba (1899–1948) och Farideh Ghotbi (1920–2000). Hon kunde tala franska, och studerade arkitektur i Paris. Hon växte upp i en miljö där det var accepterat för en kvinna att visa sig offentligt utan slöja och delta i samhällslivet, något som vid denna tidpunkt hade blivit normalt inom den iranska överklassen, även om resten av samhället fortfarande var mycket traditionellt.

Hon blev sedermera vän med shahens dotter, prinsessan Shahnaz, genom vilken hon lärde känna sin blivande man. Hon presenterades för shahen när han besökte iranska utlandsstudenter under ett besök i Paris. Vid denna tidpunkt fanns det ett stort behov av en tronarvinge i Iran. Landet hade inte kvinnlig tronföljd, och shahen, som varken hade söner eller bröder, hade nyligen skilt sig från sin andra hustru på grund av barnlöshet. Farah ansågs vara en lämplig kandidat både för rollen som drottning och mor till en tronarvinge.

Bröllopet mellan Farah Diba och Mohammad Reza Pahlavi ägde rum den 21 december 1959 i Teheran, och beskrivs som en storslagen tillställning. Paret fick två söner och två döttrar, varav kravet på en tronarvinge tillgodosågs redan när det första barnet föddes år 1960.

Drottning och kejsarinna[redigera | redigera wikitext]

Farah Pahlavi hade under de första åren som drottning främst till uppgift att säkra tronföljden, men fick gradvis en mer framträdande offentlig roll än någon av sina företrädare.

Hon spelade en framträdande roll i kunglig representation och närvarande vid offentliga högtider och invigningar och besökte offentliga institutioner och kulturevenemang. Det var representation enligt den modell som var normal för kungliga kvinnor i västvärlden, men i fallet Iran innebar det också att hon genom sin synlighet agerade föredöme för regimens moderniseringsprojekt, enligt vilket kvinnor skulle spela en offentlig roll och delta i samhällslivet, ett projekt som 1963 fick namnet den vita revolutionen. I det fallet följde hon sina närmast föregående företrädare, men hennes roll kom med åren att bli större än ren representation.

Hon blev beskyddare och hedersordförande för en rad olika föreningar och organisationer för olika sociala och välgörande ändamål, särskilt för sådana som rörde hälsa, utbildning, kultur och jämställdhet. Hennes direktkontakt med shahen innebar att hon kunde göra stor skillnad för de frågor dess föreningar arbetade för genom att fästa uppmärksamheten på dem och utverka bidrag och donationer till dem, och hon kom därmed att utöva ett påtagligt inflytande över politiken på dessa områden. Hon var beskyddare för 24 olika organisationer. En av hennes huvudintressen var kulturella frågor. Som före detta student i arkitektur hade hon ett uppriktigt intresse för artefakter och konst, och hon var engagerad i ett projekt om att byta tillbaka iranska artefakter från utländska museum till Iran, samt att grunda museum och gynna modern konst inom Iran.

Hon agerade också mellanhand och ombud för olika supplikanter som framförde frågor och ansökningar till shahen genom henne, och hennes ingripanden till förmån för andra hade ofta framgång. Dessa frågor kunde handla om allt från välgörenhet för att hjälpa enskilda personer ekonomiskt, till att hjälpa föreningar att få igenom sina ansökningar för olika ändamål. Farah Pahlavi utövade därmed ett visst inflytande under shahens regeringstid. Hon hade en personlig personal på fyrtio personer, som hjälpte henne att administrera hennes välgörenhet och de olika ansökningar hon mottog.

Mellan 1959 och 1967 hade hon en titel som brukar översättas till "drottning". År 1967 kröntes hon till shahbanu, som kan översättas till "kejsarinna". Hon utnämndes även av shahen därvid till möjlig regent, i det fall hans son skulle efterträda honom som omyndig och vara i behov av en förmyndarregering. År 1971 deltog hon i Persiska rikets 2.500-års jubileum i Persepolis, vilket var ett av regimens största högtider.

Farah Pahlavi blev en av regimens mest kända ansikten utåt och åtnjöt en stor popularitet, särskilt i början av 1970-talet. Med tiden blev hon dock alltmer utsatt för attacker från religiösa fundamentalister, som ogillade hennes offentliga roll, och från 1978 blev alltfler av hennes framträdanden inställda på grund av oro för hennes säkerhet.

Senare liv[redigera | redigera wikitext]

Den 16 januari 1979 lämnade Farah Pahlavi och hennes make shahen Iran i samband med den islamiska revolutionen och gick i landsflykt. De dömdes båda två till döden i sin frånvaro av den islamiska revolutionsregeringen.

Det rådde stor osäkerhet kring var paret skulle kunna fly, då många länder såg deras närvaro som politiskt obekväm. De inbjöds att bosätta sig i Egypten, där Mohammad Reza Pahlavi år 1980 avled i leukemi. Hennes son förklarades av exilrojalisterna för att vara Irans rättmätige monark, och då han var minderåriga förklarades Farah Pahlavi, i enlighet med shahens vilja från 1967, vara hans förmyndarregent i exil.

Farah Pahlavi fick 1981 tillstånd att bosätta sig i USA, och hon har därefter varit bosatt i växelvis USA och Frankrike.

Memoarer[redigera | redigera wikitext]

Hon utgav 2004 sina memoarer: An Enduring Love: My Life with the Shah.

Barn[redigera | redigera wikitext]

 • Cyrus Reza, född 31 oktober 1960 i Teheran. Han är gift med Yasamin Etemad-Amini, med vilken han har tre döttrar: Noor, Iman och Farah.
 • Farahnaz, född 12 mars 1963 i Teheran
 • Ali Reza, född 28 april 1966 i Teheran, död 4 januari 2011 i Boston i USA (självmord). Han har en postumt född dotter, Iryana Leila Pahlavi.
 • Leila, född 27 mars 1970 i Teheran, död 10 juni 2001 i London (överdos)

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Denna lista hämtas från Wikidata. Informationen kan ändras där.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ SNAC, SNAC Ark-ID: w6nm5sf5, omnämnd som: Farah Pahlavi, läs online, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
 2. ^ The Peerage person-ID: p70635.htm#i706346, läst: 7 augusti 2020.[källa från Wikidata]
 3. ^ [a b c] Darryl Roger Lundy, The Peerage.[källa från Wikidata]
 4. ^ persiskspråkiga Wikipedia, licens: Creative Commons Erkännande-Dela lika 3.0, GNU Free Documentation License.[källa från Wikidata]
 5. ^ Modtagere af danske dekorationer, Danmarks kungahus, läs onlineläs online.[källa från Wikidata]
 6. ^ Orden und Ehrenzeichen an ehemalige in- und ausländische Regierungsmitglieder und sonstige Persönlichkeiten (10542/AB), parlament.gv.at, s. 193, läs online.[källa från Wikidata]
 7. ^ läs online.[källa från Wikidata]
 8. ^ hämtat från: engelskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]
 9. ^ hämtat från: tyskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]
 10. ^ hämtat från: italienskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]
 11. ^ [a b c d e f g h i j k l m n o p q r s] hämtat från: ryskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]
 12. ^ hämtat från: franskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]
 13. ^ hämtat från: polskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]