Farahnaz Pahlavi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Farahnaz Pahlavi
Farahnaz Pahlavi 1980
Född12 mars 1963
Teheran
NationalitetIranier
Medborgare iIran
Utbildad vidBennington College, Columbia University
SysselsättningBarnpsykolog
Befattning
Prinsessa
FöräldrarMohammad Reza Pahlavi och Farah Pahlavi
SläktingarShahnaz Pahlavi (syskon)
Reza Pahlavi (syskon)
Utmärkelser
Jubileumsmedaljen från firandet av 2500-årsdagen för grundandet av shah-dömet i Iran
Heraldiskt vapen
Redigera Wikidata

Farahnaz Pahlavi (persiska: فرحناز پهلوی), född 12 mars 1963 i Teheran, är en iransk prinsessa av Pahlavidynastin och den äldsta dottern till Mohammad Reza Pahlavi och Farah Pahlavi. Hon är syster med den iranske tronarvingen Reza Pahlavi.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Farahnaz Pahlavi föddes i Niavaranpalatset i Teheran 1963. Hon fick sin grundutbildning vid Niavaranskolan i Teheran fram till den iranska revolutionen 1979. När familjen tvingades i landsflykt studerade hon vidare vid Ethel Walker School i Simsbury, Connecticut, USA, och Cairo American College i Kairo, Egypten. Från 1981 till 1982 gick hon på flickskolan Bennington College i Bennington, Vermont.[1] Hon tog en kandidatexamen i socionomi med inriktning på socialt arbete från Columbia University 1986 och en magisterexamen i barnpsykologi från samma universitet 1990. Hon lever (2021) i New York där hon arbetar som psykolog.

Före revolutionen var en sjö och en dammbyggnad, Farahnaz Pahlavi Dam, nordost om Teheran och ett sjukhus i Teheran, Farahnaz Pahlavi-sjukhuset, uppkallade efter henne.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]