Fareed Zakaria

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fareed Zakaria 2011

Fareed Rafiq Zakaria, född 20 januari 1964 i Bombay, är en indisk-amerikansk journalist och författare. Från och med år 2000 var han kolumnist för Newsweek och redaktör för den internationella upplagan av samma tidning. 2010 blev han Editor-at-large[förtydliga] för Time. Han leder också programmet Fareed Zakaria GPSCNN.

Zakaria har själv identifierat sig som en "centrist" i politiken, även om han ibland har beskrivits som liberal, konservativ och moderat. Han stödde Barack Obama som presidentkandidat och 2009 beskrev Forbes Zakaria som en av de 25 mest inflytelserika liberalerna i amerikansk media.

Bland Zakarias böcker finns The Future of Freedom och The Post-American World. I den första argumenterar han för att det vi i väst ser som demokrati faktiskt är "liberal demokrati", d.v.s. en kombination av liberal konstitutionalism och politik som bygger på deltagande. Skyddet av frihet och lagstyre (Rule of law) föregick allmän rösträtt med flera århundraden i västeuropa, vilket enligt Zakaria innebär att länder som helt enkelt försöker genomföra val utan att dessa tidigare förutsättningar finns slutar med att skapa "oliberala" demokratier, som till exempel Putins Ryssland.

2015 gavs han senaste bok ut, In Defense of a Liberal Education, där han, såsom titeln antyder, försvarar liberal education.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.