Fart, flickor och faror

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fart, flickor och faror
(Sherlock, Jr.)
Fart, flickor och faror
GenreSlapstick
Romantisk komedi
RegissörBuster Keaton
ProducentJoseph M. Schenck
Buster Keaton
ManusClyde Bruckman
Jean Havez
Joseph A. Mitchell
SkådespelareBuster Keaton
Kathryn McGuire
Joe Keaton
Erwin Connelly
Ward Crane
FotografByron Houck
Elgin Lessley
ProduktionsbolagBuster Keaton Productions
PremiärUSA 21 april 1924
Sverige 27 oktober 1924
Speltid45 minuter
LandUSA USA
Språkengelska mellantexter
IMDb SFDb Elonet
Yle Arenan

Fart, flickor och faror (engelska: Sherlock, Jr.) är en amerikansk stumfilm från 1924 i regi av Buster Keaton som också spelar huvudrollen.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Buster Keaton spelar en biografmaskinist som drömmer om att bli privatdetektiv. Han använder sin sista dollar för att köpa en konfektask åt sin flickvän (Kathryn McGuire), och ändrar prislappen till 4 dollar för att imponera på henne. Hans rival (Ward Crane) stjäl flickans fars fickur och pantsätter det för fyra dollar och placerar kvittot i maskinistens ficka. När pappan märker att uret saknas erbjuder sig maskinisten att lösa brottet men när pantkvittot, som har samma värde som konfektasken, hittas i hans ficka blir han utkastad från flickans hem. Flickan går till pantbanken och får veta att det var rivalen som pantsatt uret.

När bion visar en film om en stöld av pärlor somnar maskinisten och i sin dröm tar han rollen som filmens detektiv Sherlock Jr. I filmen har rivalen med hjälp av en betjänt stulit pärlorna och de försöker stoppa Sherlock Jr med hjälp av fällor. Efter att Sherlock Jr undvikit alla fällor gömmer han sig i rivalens bil och rivalen kör till sitt gömställe. Där blir Sherlock Jr fasttagen och får veta att rivalen har kidnappat flickan och tänker gifta sig med henne. Sherlock Jr flyr på en motorcykel och en vild jakt följer tills motorcykeln kraschar in genom fönstret på gömstället och slår luften ur betjänten som vaktar flickan. Sherlock Jr och flickan flyr i en bil och flickan får tillbaka pärlorna.

Maskinisten vaknar från sin dröm och ser flickan som ber om ursäkt. Maskinisten tar hjälp av filmen för att hantera den romantiska situationen som uppstår.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Filmen valdes in i National Film Registry 1991.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]