Fate/stay night

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fate/stay night

フェイト/ステイナイト
(Fate/stay night)

Genre Action, Drama, Fantasy, Romantik, Seinen, Thriller, Övernaturligt
Spel
Utvecklare Type-Moon
Distributör Type-Moon
Genre Pornografisk visual novel
Åldersgräns 18+
Plattform PC
Datum 30 januari 2004 (PC CD)
29 mars 2006 (PC DVD)
TV-anime
Regissör Yuji Yamaguchi
Studio Japan Studio DEEN
Sändes på Japan Saitama TV, Chiba TV
Singapore Filippinerna Sydkorea Hongkong Animax
Sändes först 6 januari 200616 juni 2006
Antal avsnitt 24
Manga
Mangaka Nishiwaki Datto
Förlag Kadokawa Shoten
Publicering 26 december 2005
Volymer 3 (pågående)
Anime- och mangaportalen

Innehåll

Fate/stay night (フェイト/ステイナイト Feito/sutei naito?) är en japansk visual novel som släpptes av Type-Moon den 30 januari 2004. Baserat på spelet skapade Studio DEEN en animeserie som sändes mellan 6 januari 2006 och 16 juni 2006. Planerna till animen offentliggjordes tillsammans med en trailer på evenemanget Rondo Robe 2005 "-Gate to Date-" i Japan den 26 juni 2005, och prolog på DVD släpptes i november 2005.[1] En icke åldersbegränsad version av Fate/stay night till PlayStation 2 släpptes den 19 april 2007 som Fate/stay night Réalta Nua. Serien har även publicerats som manga i Shōnen Ace.

Efter att Fate/stay night släpptes den 30 januari 2004 blev den snabbt en av de mest populära visual novels någonsin och den mest sålda under år 2004.[2] Uppföljaren Fate/hollow ataraxia släpptes den 28 oktober 2005 och blev en av samma års mest sålda visual novels.[3] Denna popularitet ledde till bildandet av "Fate Project", som år 2006 tillsammans med Geneon och Studio DEEN producerade en 24 avsnitt lång anime baserad på originalspelet.

Prolog[redigera | redigera wikitext]

Fate/stay night berör två veckor av Shirō Emiyas liv, en amatörmekaniker som studerar på Homurabara Gakuen i Fuyuki. Tio år tidigare utplånade en infernalisk brand stora delar av staden och tog hans föräldrars liv. När han själv låg döende i det efterföljande regnet togs han om hand av Kiritsugu Emiya, som senare bestämde sig för att adoptera honom. Deras förhållande är genomsyrat av adoptivfaderns frånvaro, då Kiritsugu oftar lämnar Fuyuki. En natt när Kiritsugu och Shirō samtalar i månskenet utanför deras hem avslöjar Kiritsugu något som han fram till dess har hållit hemligt.

Jag har en hemlighet som jag inte har berättat för dig --- Jag är en magiker.

Genom deras samtal får Shirō reda på hans fars misslyckade ambition att bli en "rättvisans hjälte" (正義の味方 Seigi no Mikata?), en mänsklighetens väktare som kunde beskydda de svaga och oskyldiga. Berörd av Kiritsugus övertygelse försäkrar Shirō sin far om att han kommer att ta över detta ideal, till adoptivfaderns stora missnöje. För att nå framgång med detta avlägsna mål ber Shirō Kiritsugu att lära honom magi (魔術 Majutsu?); men det visar sig att Shirō saknar begåvning inom så gott som alla grundläggande magiska discipliner.

Kiritsugu varnar sin son för att livet som en magi är ett liv som leder till förstörelse, men om han verkligen är ute efter att vara människor till hjälp så bör han använda sina kunskaper i hemlighet. Efter Kiritsugus död drabbas Shirō av frustration kring bristen på framgång, då hans verk känns otillräckliga och han är osäker om hur han bör lägga upp sitt framtida liv.

Shirō är ovetande om att Fuyuki under tiden har blivit till ett framtida slagfält för ett hemligt och våldsamt krig mellan konkurrerande magi. Under de senaste två århundraden samlas regelbundet sju magi och för att göra upp, var och en med livet som insats, för att nå den heliga graal, en legendarisk bägare som har makt att uppfylla ens önskningar. De senaste fyra krigen kring graal skedde med sextio års mellanrum, av vilka det senaste avslutades för tio år sedan, men det femte kriget har börjat i förtid.

Dessa magiker, Masters, använder sig av spirituella andar kända som Servants, som är reinkarnationer av legendariska personligheter från olika tidsåldrar. Dessa återuppväckta episka andar (英霊 Eirei?) besitter övermänskliga egenskaper och kraftfulla artefakter eller färdigheter som kallas för adliga fantasmer (宝具 Hōgu?). En adlig fantasms färdigheter kan släppas lösa genom att använda deras sanna namn, men detta undviks, för att avslöja en Servants identitet ger dem en nackdel i kriget. En Master kan endast kalla på en enda Servant per krig, av de sju klasserna Saber, Archer, Lancer, Berserker, Rider, Assassin och Caster.

Efter att en sen kväll ha städat skolans kyūdō dojo stöter Shirō på två Servants, Archer och Lancer, som slåss på området. För att bevara hemligheten kring krigets existens förföljer Lancer Shirō och dödar honom. Av en för honom okänd anledning använder Shirōs klasskamrat Rin Tōsaka en familjeklenod fylld med koncentrerad mana (魔力 Maryoku?) för att ge honom livet åter. Omskakad och nedslagen återvänder Shirō hem, men attackeras än en gång av Lancer. Shirō bjuder på svagt motstånd men övermannas snabbt av denna Servants övermänskliga styrka. Försvarslös förväntar sig Shirō det värsta, men innan Lancers spjut når honom räddas han av en ung kvinna i rustning. Hon introducerar sig som Saber, och hälsar Shirō med orden:

Jag frågar dig, är du min Master?

Rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

Shirō Emiya (衛宮 士郎 Emiya Shirō?)[redigera | redigera wikitext]

Shirō är handlingens centrala figur. Han är en allvarlig och hjälpsam, flitig och ärlig tonåring. Hans fritidssysslor omfattar lagandet av varierande trasiga ting, från videobandspelare till ugnar, samt matlagning och städning. Han har en viss talang för magi, men uppmanades av sin styvfar Kiritsugu Emiya att inte utveckla dessa färdigheter vidare. Till en början förstår han inte kriget kring den heliga graalen och försöker irrationellt att skydda andra från skador, framför allt hans egna Servant, Saber.

Saber (セイバー Seibā?)[redigera | redigera wikitext]

Saber är Shirōs Servant, en rörlig men stark krigare. Lojal, oberoende och tillbakadragen agerar Saber kallt men förtrycker egentligen sina känslor för att fokusera på sina mål. Hennes klass ses som den "mest enastående" med utomordentliga värden i samtliga kategorier. Då hennes mästare inte kan förse henne med mana håller hon sin aktivitet på en så låg nivå som möjligt för att spara sina krafter. Saber frustreras av Shirōs beskyddande tendenser i tron att hans oberäkneliga och ogenomtänkta agerande kommer att riskera hennes chanser till att vinna kriget om den heliga graalen.

Rin Tōsaka (遠坂 凛 Tōsaka Rin?)[redigera | redigera wikitext]

En exemplarisk elev och förebild på Shirōs skola, som också är en magi och Master i kriget kring den heliga graal. Hon härstammar från ett gammalt släkte av magiker, och trots att hon saknar en formell utbildning inom magi är hon extremt stark på egen hand. Hennes far dödades i det fjärde kriget, och hon har sedan dess tränat för att vara en värdig efterföljare till honom. Hon är observant, resursstark och förtjust i tävling. Hon ansträngde sig för att kalla på en Servant av klassen Saber, men fick på grund av en felaktigt ställd klocka Archer i stället.

Archer (アーチャー Āchā?)[redigera | redigera wikitext]

Archer är Servant av Rin Tōsaka. På grund av en ofullbordad ritual saknar han minnen kring sitt tidigare liv och identitet. Archer är sarkastisk och cynisk, men under denna hårda yta ligger en komplicerad och mörk personlighet som avslöjas under handlingens gång. Som namnet antyder fokuserar han på bågskytte, men är kapabel till närkamp när det krävs. Archer ser Shirō Emiyas idealism som ett tecken på svaghet, och hans "vilja att rädda alla" som naiv och omöjlig.

Illyasviel von Einzbern (イリヤスフィール・フォン・アインツベルン Iriyasufīru fon Aintsuberun?)[redigera | redigera wikitext]

"Ilya" är en ung teutonsk aristokrat som tagit sig till Japan för att som en Master delta i kriget om graal. Illyasviel har ett änglalikt yttre och starka magiska färdigheter. Tillsammans med två biträden och sin Servant lever hon i ett slott i utkanterna av Fuyuki.

Berserker (バーサーカー Bāsākā?)[redigera | redigera wikitext]

Illyasviel von Einzberns Servant, en jätte med hud av adamantin. Han bär på en likaledes jättelik yxa av sten och kan orsaka massiv förstörelse utan att ens ta i. Som en bärsärk saknar han sinneskontroll och reson och agerar därför otämjt och djurlik i slagsmål. Berserkar prisas som den "starkaste" klassen, men är svåra att kontrollera och vänder sig ofta mot sin Master. Ilya däremot har inga svårigheter med detta.

Shinji Matō (間桐 慎二 Matō Shinji?)[redigera | redigera wikitext]

Sakura Matōs äldre bror och en gammal vän till Shirō. Shinji är väldigt populär då han är vicekapten i bågskyttedojon, trots sin chauvinism och narcissism. Precis som Rin Tōsaka härstammar han från ett långt led av magiker, men blodet av släkten Matō har tunnats ur och ger inte alltid magiska färdigheter. Shinji oroas över sin systers dagliga besök hos Shirō, samt visar öppet sina känslor för Rin, vilka dock inte besvaras.

Sakura Matō (間桐 桜 Matō Sakura?)[redigera | redigera wikitext]

Sakura är en elev i första klass i high school, och Shinji Matōs syster. Sedan Shirōs far dog besöker Sakura honom regelbundet och hjälper honom med alldagliga sysslor. Trots att de härstammar från ett släkte av magiker insisterar Shinji på att hon ska hållas ovetande om sin familjs färdigheter eller historia. Utåt är Sakura skygg och mild, och har sedan länge varit förtjust i Shirō.

Rider (ライダー Raidā?)[redigera | redigera wikitext]

Shinjis Servant, som först ses när hon rekognoserar nära Homurabara Gakuen. Rider är tystlåten och alert, och tvekar aldrig att beskydda sin Master. Då Shinji saknar förmågan att förse henne med mana tvingas hon att hitta alternativa sätt. För att kompensera för sina svagheter använder hon sig av kamouflage och drar full nytta av sin omgivning. Hennes favoritvapen är ett par långa järnspikar fästa i var sin ände av en kedja, som hon från avstånd slungar mot sin motståndare.

Sidofigurer[redigera | redigera wikitext]

Kirei Kotomine (言峰 綺礼 Kotomine Kirei?)[redigera | redigera wikitext]

Enligt en överenskommelse mellan magikernas förbund och den katolska kyrkan övervakas krigen om graal av en präst. Kireis far var ansvarig för det fjärde kriget, och efter hans död bestämde sig Kirei för att ta hans plats. Han är en kontroversiell innehavare av denna position, då han är en medlem av både kyrkan och magikernas förbund, två fientliga organisationer. Sedan Rins far dog har han tagit hand om henne, om än från avstånd. Han är mycket lägre i kyrkans hierarki än Ciel, men använder sig av samma tekniker och vapen som hon.

Lancer (ランサー Ransā?)[redigera | redigera wikitext]

Den första fientliga Servant som dyker upp i handlingen. Lancer är en våldsam men balanserad krigare som finner nöje i att möta en värdig motståndare. Han har en lekfull attityd och lever utan oro, men är snabb att anpassa sig till oväntade konflikter. Lancers betraktas som den mest rörliga klassen.

Kiritsugu Emiya (衛宮切嗣 Emiya Kiritsugu?)[redigera | redigera wikitext]

Mannen som adopterade Shirou efter den stora eldsvådan. Han var också en Master i det förra graal kriget.

Taiga Fujimura (藤村 大河 Fujimura Taiga?)[redigera | redigera wikitext]

Engelska lärare på Homurabara Gakuen. Hon var även en bekant till Kiritsugu och efter hans död blev Taiga Shirous vårdnadshavare så hon kom ofta hem till Shirou och åt. I skolan blev hon ofta kallad "Tiger" för att det låter liknande med "Taiga" på japanska

Gilgamesh (ギルガメッシュ Girugamesshu?)[redigera | redigera wikitext]

Servant Archer från det förra graal kriget. Han försvann ej och stannade kvar i staden när förra kriget avslutades.

Sōichirō Kuzuki (葛木 宗一郎 Kuzuki Sōichirō?)[redigera | redigera wikitext]

Lärare på Homurabara Gakuen och Master till Caster

Caster (キャスター Kyasutā?)[redigera | redigera wikitext]

Assassin (アサシン Asashin?)[redigera | redigera wikitext]

Mindre rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

Leysritt (リーゼリット Rīzeritto?) och Sella (セラ Sera?)[redigera | redigera wikitext]

Ayako Mitsuzuri (美綴 綾子 Mitsuzuri Ayako?)[redigera | redigera wikitext]

Yukika Saegusa (三枝 由紀香 Saegusa Yukika?)[redigera | redigera wikitext]

Kaede Makidera (蒔寺 楓 Makidera Kaede?)[redigera | redigera wikitext]

Kane Himuro (氷室 鐘 Himuro Kane?)[redigera | redigera wikitext]

Issei Ryūdō (柳洞 一成 Ryūdō Issei?)[redigera | redigera wikitext]

Otoko Hotaruzuka (蛍塚音子 Hotaruzuka Otoko?)[redigera | redigera wikitext]

Raiga Fujimura (藤村雷画 Fujimura Raiga?)[redigera | redigera wikitext]

Zōken Matō (間桐 臓硯 Matō Zōken?)[redigera | redigera wikitext]

True Assassin (真アサシン Shin Asashin?)[redigera | redigera wikitext]

Zelretch (ゼルレッチ Zeruretchi?)[redigera | redigera wikitext]

Media[redigera | redigera wikitext]

Utöver höga försäljningssiffror har Fate/stay nights popularitet lett till framgångar inom andra områden, där det har uppstått en animeserie samt en officiellt sponsrad manga. Ett flertal dōjin, inklusive fanproducerade spel som Fatal/Fake, har fått stor spridning och följts efter av mängder amatörmanga och fanart baserade på Fate/stay night.

Visual novel[redigera | redigera wikitext]

Serien Fate/stay night började som en visual novel av Type-Moon och hade premiär i Japan den 30 januari 2004.[4] Spelet var deras första kommersiella verk efter övergången från en hobbygrupp till ett företag. Den icke-åldersbegränsade versionen av Fate/stay night, Fate/stay night Réalta Nua släpptes till PlayStation 2 och PlayStation Portable[5] den 19 april 2007.[6]

Scenarier[redigera | redigera wikitext]

Fate, Unlimited Blade Works och Heaven's Feel är Fate/stay nights tre scenarier. Var och en kretsar kring samma rollfigurer, och leder mot olika slut beroende på valen läsaren gör. I Fate är Saber den mest framstående rollfiguren. I Unlimited Blade Works har Rin Tōsaka den kvinnliga huvudrollen, men handlingen kretsar kring hennes Servant Archer. Heavens Feel koncentrerar sig på Sakura Matōs bakgrund och slutar i en övergång till handlingen av Fate/hollow ataraxia. Animeserien består av delar från alla tre scenarier, men handlar mest om händelserna i Fate.

Efterföljare[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Fate/hollow ataraxia

Den 28 oktober 2005 släppte Type-Moon Fate/stay nights efterföljare Fate/hollow ataraxia.[7] Handlingen, som utspelar sig ett halvt år efter Fate/stay night, ses snarare som en sidohistoria än en fullständig efterföljare. Vid sidan om originalets rollfigurer introduceras även Avenger, Bazett Fraga McRemitz och Caren Ortensia.[7]

Huvudartikel: Fate/Zero

Den 22 november 2006 tillkännagav Type-Moon deras nya verk i Fate/stay night-serien, Fate/Zero, som utgör en föregångare till Fate/stay night och kretsar kring händelserna i det fjärde graalkriget och hur dess konsekvenser påverkade det femte kriget. Till skillnad från Fate/stay night är Fate/Zero en serie av light novels och kommer i ett tredjepersonperspektiv att följa ett flertal rollfigurer. Den första volymen släpptes den 12 december 2006 och är ett samarbete mellan Type-Moon och Nitroplus.[8]

Anime[redigera | redigera wikitext]

Se även Lista över Fate/stay night-avsnitt.

Animen Fate/stay night på 26 avsnitt sändes mellan den 6 januari och 16 juni 2006. Den animerades av Studio DEEN och producerades av Fate Project, vilket bestod av Geneon, Tokyo Broadcasting System, CREi, Type-Moon och Frontier Works. År 2007 hade serien internationell premiär på animenätverket Animax, och dess engelska version började sändas på Animax engelsktalande nätverk i sydöstra Asien i maj 2007, samt dess andra kanaler i Sydkorea, Hong Kong och andra områden.[9][10] Geneon licensierade serien för distribution i Nordamerika.

Serien består av innehåll från alla scenarier i originalspelet, men fokuserar huvudsakligen på Fate, med delar av Unlimited Blade Works som filler och bara vissa referenser till Heaven's Feel. Även ett fåtal betydelselösa sekvenser från Fate/hollow ataraxia togs med. Musiken komponerades av Kenji Kawai, som bland annat använde tre låtar från originalet; "Yakusoku Sareta Shouri No Tsurugi", "Emiya" och "This Illusion", varav den sista döptes om till "disillusion".

Manga[redigera | redigera wikitext]

En Fate/stay night manga illustreras av Nishikawi Datto och är en följetong i Kadokawa Shotens tidning Shōnen Ace sedan den 26 december 2005. Handlingen baseras på originalet snarare än animen, och fokuserar på händelserna i scenariet Unlimited Blade Works, helt utan element från de andra scenarierna. För närvarande har tre tankōbon publicerats.

Musik[redigera | redigera wikitext]

I spelet[redigera | redigera wikitext]

Intro

"THIS ILLUSION"

Outro

"days"

I animen[redigera | redigera wikitext]

"disillusion" (avsnitt 1-14)
"Kirameku Namida wa Hoshi ni" (きらめく涙は星に? Glittrande tårar förvandlas till stjärnor) (avsnitt 15-24)
"Anata ga Ita Mori" (あなたがいた森? Skogen som du var i)
"Hikari" (ヒカリ? Ljus)
"Kimi to no Ashita" (君との明日? I morgon med dig) (avsnitt 24)
Soundtrack

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Officiell webbplats om Fate/stay night” (på Japanska). http://www.staynight.com/top.html. Läst 26 november 2006. 
 2. ^ ”Getchu.com försäljningsranking”. http://www.getchu.com/pc/salesranking2004.html. Läst 30 november 2006. 
 3. ^ ”Getchu.com PC visual novel försäljningsranking år 2005”. http://www.getchu.com/pc/salesranking2005.html. Läst 30 oktober 2006. 
 4. ^ ”Type-Moon produktinformation” (på Japanska). http://typemoon.com/product/index.html. Läst 30 november 2006. 
 5. ^ ”Type-Moons sida om Fate/stay night [Realta Nua] extra edition の特典として付属 (på Japanska). http://www.fate-ps2.com/realta_nua/hana_ps2/index.html. Läst 16 januari 2007. 
 6. ^ ”Type-Moons sida om Fate/stay night Realta Nua (på Japanska). http://www.fate-ps2.com/. Läst 26 november 2006. 
 7. ^ [a b] ”Type-Moons sida om Fate/hollow ataraxia (på Japanska). http://typemoon.org/product/hollow/main.html. Läst 26 november 2006. 
 8. ^ ”Type-Moons sida om Fate/Zero (på Japanska). http://www.fate-zero.com/. Läst 26 november 2006. 
 9. ^ == ”Animax Rave april 2007”. http://express.animax-asia.com/cp.aspx?p=WiYC1UmQWX8k1Ks9kncVdi7XIeyW2/P8yKKUgNzDZL8ybzT57tdq2A ==. Läst 1 maj 2007. 
 10. ^ ”Animax East Asia”. http://www.animax-asia.com/schedule/. Läst 1 maj 2007. 
 11. ^ ”Amazon.co.jp "disillusion"” (på Japanska). http://www.amazon.co.jp/gp/product/B000E4E4BS. Läst 30 november 2006. 
 12. ^ ”Amazon.co.jp "Kirameku Namida wa Hoshi ni"” (på Japanska). http://www.amazon.co.jp/gp/product/B000F9RASG. Läst 30 november 2006. 
 13. ^ ”Amazon.co.jp "Anata ga Ita Mori"” (på Japanska). http://www.amazon.co.jp/gp/product/B000E6UV1I. Läst 30 november 2006. 
 14. ^ ”Amazon.co.jp "Kimi to no Ashita"” (på Japanska). http://www.amazon.co.jp/gp/product/B000LE1HWU. Läst 16 februari 2007. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]